Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 [2]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Фалшив зехтин  (Прочетена 26959 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Luboznatelno
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 14


« Отговор #20 -: 21-11-2012, 14:27:51 »

А олиото е пълно вътре със сода каустик! Изобщо не ползваме олио!
Активен
titan
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2318


« Отговор #21 -: 22-11-2012, 05:16:05 »

КОй ти го каза това, ти лично изследва ли го? Имаш ли идея ако вътре е пълно със сода каустик какво би станало с организма ти ?
Активен
hdeshev
Христо Дeшeв
Global Moderator
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 842


Един ученик на пътя...


WWW
« Отговор #22 -: 22-11-2012, 06:27:27 »

Може би Любознателно има предвид сода каустика, която се използва в дегаминг процеса. Измъчих се, докато изровя оригиналната статия с описанието, но успях.

Според мен точно содата каустик не е причина за притеснения, защото като гледам след това си я неутрализират. Поне повечето от нея. ухилен Е, отделна тема е, че след рафинирането олиото става мъртъв продукт без особени ползи за организма.
Активен

Time waits for no slave!
-- Napalm Death
shofilev
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 376


« Отговор #23 -: 27-12-2012, 02:43:46 »

Аз купувам зехтин от арабите , имам си 2-3 доставчика и карат може би най-добрият зехтин в света Smiley но вкусът му не е като този по магазините, лютив е леко, тъмен и не е бистър, на студено се сгъстява и става на малки топчета. Бате Бино , ти не го ли опитво точно този ? Цената е между 8-10 лв за литър , зависи от количеството, което купувате, но може да с екомбинирате и се пазарете, арабите обичат да се пазарят. Иначе не те уважават като клиент  няма да кажа

Титане, май намерих, ако не същия доставчик, то поне нещо близко до това, което купуваш. Когато го купих преди седмица, беше на бяло-жълто-зелена каша, много гъста (като грес) с нехомогенна консистенция. На следващия ден - вече на стайна температура, стана точно такъв, какъвто го описваш. Купих го от арабите на Женския пазар. Цената беше 12 лв., иначе предлагат и за 10, но този бил домашно приготвен, ако правилно запомних. Това, което не ми харесва са евтините пластмасови бутилки, ама то няма как цената да е такава и да е в бутилка от дебело тъмнозелено стъкло. Просто си го прелях в такава от предишен зехтин. Smiley
Активен
titan
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2318


« Отговор #24 -: 31-12-2012, 17:12:28 »

Ами аз си нося 2 литрова бутилка и ми наливат директно в нея.
Активен
marulka
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1649


Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...


« Отговор #25 -: 08-06-2013, 10:45:32 »

За турския зехтин нищо не сте казали... Аз всъщност си купувам от най-евтиния "екстра върджин" в пластмасово шише, зимата става на грес с някъв гнусен цвят, както е описал Шофилев, пролет на топчета както описва титан, а сега лятото си е течен... Та се надявам да е добър, не ми се дават пари за тъмнозелено шише, в което едва ли е по-различен зехтина, а и то повечето шишета са от прозрачните, или е в тенеке.

Мен по ме притеснява това, че напролет минават и изкупуват развалените маслини на хората... Като си правиш домашни маслини в по-голямо количество и обикновено като се затопли се вкисват и са за боклука, не траят като купешките.. Та много се чудя какво ги правят тия развалени маслини Ъъъ? то какво друго може да се направи от маслини, освен да ги пресоват за зехтин, а после евентуално да ги мелят на маслинена паста, дето се продава в бурканчета и обикновено е претъпкана с подправки за да не личи вкуса (може би точно поради тази причина)...  няма да кажа
Активен

Nothing cooked tastes as good as raw feels
AdiSmile
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 90


« Отговор #26 -: 10-06-2013, 12:24:04 »

За турския зехтин нищо не сте казали... Аз всъщност си купувам от най-евтиния "екстра върджин" в пластмасово шише, зимата става на грес с някъв гнусен цвят, както е описал Шофилев, пролет на топчета както описва титан, а сега лятото си е течен... Та се надявам да е добър, не ми се дават пари за тъмнозелено шише, в което едва ли е по-различен зехтина, а и то повечето шишета са от прозрачните, или е в тенеке.
На мен турския зехтин най-много ми харесва. Купувала съм и в пластмасови шишета от пазарчетата, и в стъклени шишита от маркетите, и всичките изпълняват горните изисквания. На вкус всички ми харесват, обаче този от Айвалък определено печели  първото място  мммм
Активен
BioLife
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 2


« Отговор #27 -: 14-05-2016, 13:39:23 »

А знаете ли че най добрия зехтин в света е Испанският. 80 % от италиянския зехтин идва от Испания, хаха. Поне това смея да го твърдя защото лично съм карал цистерните със зехтин на пристанището във Валенсия и от там за Италия.. А ка4еството и вкуса  зависят много от различни фактори. От климата, от зоната където са маслинити, от сорта маслини и от начина им на отглеждане и обработка. Най добрия зехтин за готвене е и зя ядене е ЕКСТРА ВЪРДЖИНА, това всички го знаете. Разликата между Екстра върджин и само върджин не е голяма. И двата са студено пресовани но се различават по киселинност и по вкусови качества. За това че трябва да замръзне съм съгласен , но пък чак да гори, незнам. Аз мога да ди доставя качествен Испански зехтин био и натурален.Очаквайте скоро и моят интернет магазин. А знаете ли че Океанската вода може да се пие и да се готви с нея. за пове4е инфо може да посетите тази страница във фейса   https://www.facebook.com/%D0%9E%D0%BA%D0%B5%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%98%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5-176296679383077/?ref=bookmarks
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3859


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #28 -: 14-05-2016, 14:00:35 »

BioLife, благодарим за честта да сме  информирани за хубавите зехтини  flower
Като стане магазина, похвали се , ще го разгледаме.
( От своя страна също те каним да разгледаш какво пък ние предлагаме  ухилен )

"Най добрия зехтин за готвене е и зя ядене е ЕКСТРА ВЪРДЖИНА, това всички го знаете. "

BioLife, не знам с каква нагласа си към нашия форум , и като каква преценяваш компетентността ни , но ние знаем нещо по-друго , от това , което твърдиш.. Smiley
И то е , че със зехтин не се готви!  Smiley Без значение какъв е  - добър , лош, среден..
Ненаситените мазнини са си за сурова консумация, защото при термична обработка стават силно токсични.
 Готви се с наситени мазнини ( предполагам  ,знаеш кои са те , след като ще откриваш такъв магазин Smiley )
 Направи си собствено проучване ( задълбочено обаче Smiley  ) и ще се увериш, че е така.
 Успех на магазина и чакаме ниските цени  мммм
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
cherry
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 410


Любовта е смисъла на живота.


« Отговор #29 -: 15-05-2016, 12:45:26 »

Зехтина е вреден.Това не е натурален продукт.
По-добре е да се използва млечно масло,отколкото зехтин.
Активен

„Живеят само влюбените,останалите просто съществуват.”      
Уилям Шекспир
BioLife
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 2


« Отговор #30 -: 15-05-2016, 13:44:00 »

Знам доста добре за наситените и ненаситените мазнини, но това което твърдите за зехтина че не бил натурален продукт , както твърдят накой е пълна глупост. А това че  не може да се пържи и да се готви пак е пълна глупост. Значи испанците трябва да са най простите хора след като са най големите специалисти в производство  и употреба на ЕКСТРА ВЪРДЖИНА. Най добрите готвачи с по 4/5 звезди Мишелин , готвят само със зехтин. Сега  препоръчително е да не се готви и да не се пържи  защото е по добре като се консумира суров, така е, но зехтина не е вреден като се загрява. Той е най устойчив на високи температури. Не се препоръчва пържене само на нефилтрирания, защото в него има останали малки парченца от месото на маслините и точно те загарят . НЕ кзвам 4е съм голям разбирач по зехтина но  се ръководя от испанската преса и кулинария. от 2001  живея на иберийския полуостров. Smiley  A ако имате интерес мога да ви предложа и био спагети с водорасли от атлантика  и океанска вода за пиене и готвене. За океанската вода може да прочетете на страницата ми в фейса. Лек и Благословен ден
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3859


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #31 -: 16-05-2016, 18:07:18 »

Използването на косвени аргументи не  помага в споровете. А и след като има "преки",   какъв е смисълът от косвените ? Smiley
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Vov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1026


Познай себе си.


« Отговор #32 -: 17-05-2016, 12:17:28 »

date=1463312640]
 Сега  препоръчително е да не се готви и да не се пържи  защото е по добре като се консумира суров, така е, но зехтина не е вреден като се загрява.
..Сега... кое от горните 2 твърдения е вярно?

При нагряването на растителните мазнини над 90 градуса (при 1 атм.) се получавали нови съединения - такива отрови, че някои автори вече разглеждат възможността отрязването на прозрачно резенче свинска сланина да е по-малко вредно от тях.
Активен

Искам да променя света - започвам от себе си.
миа
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 200



« Отговор #33 -: 17-05-2016, 12:21:57 »

"Ако ми трябваше шарлан за цяла година, ще взема 5–6 крини орехи, туй ми е шарланът. Ще счупя 10 ореха, ще извадя черупките и ще взема ядките вътре. Ще ги туря в яденето, ето шарланът. Сега, купете си орехи. Трябва ти шарлан да готвиш, 50 ореха в яденето – най-здравословна храна. Или вземете си лешници или бадеми, и турете бадеми – и те имат масло. После имате слънчогледово семе. Да кажем имате една машинка да ги мелите. Вземете машинка да ги бели, турете 100–150 грама от слънчогледа и яденето ще бъде по-вкусно, отколкото да имате рафинираното масло. То е тъй рафинирано, че ония здравословни масла, тия витамини се развалят."

http://www.zdravjivot.org/23529/%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE/
Активен

Тайната на здравотворният живот се крие в хармонията между дух, тяло и разум.
Elia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 460


« Отговор #34 -: 17-05-2016, 13:43:30 »

Най - добре е да се консумират ядки или маслини вместо извлечени по различен начин мазнини.Но зехтинът се използва в Средиземноморието от векове и е натурален продукт стига да е извлечен правилно от подбран сорт маслини.А кравето масло натурален продукт ли е ? Млякото, неварено е натурално, но маслото - не е .Как се получава масло - бие се каймак от варено мляко и се получава мътеница и масло.Но млякото е варено, с извлечена от него мазнина.Преди години закупувах шарлан от предприятие където рафинират слънчогледово олио.Беше страхотно, много вкусно, натурално масло извлечено от слънчогледови семки.Маслото имаше силен аромат на слънчоглед и беше чудесно за салати.Но този чист шарлан трябва в кратък срок да се употреби, бързо гранясва.В рамките най - много на месец.
Правилно извлечените, по студен начин мазнини от различните растения са натурални продукти.От векове се използват в медицината, фармацията, кухнята.Но трябва да се използват в кратки срокове.Причината е ,че в семката / костилката / се съдържа и зародишът и затова маслото бързо гранясва.Зехтинът, който е извлечен правилно, по студеният способ и се употребява в кратък срок е балсам за целият организъм.Както и другите извлечени от растения масла - бадемово, рапично, ленено масло и др.
Наскоро използвах борово масло за вана, която правя с морска сол.Страхотно действие има за болки в ставите, изкълчване, навяхване и разтегляне на сухожилия.
Не подценявайте натуралните масла извлечени по правилен, студен начин от растенията и употребени в кратък срок !
За готвене е по - добре да се използва свинска мас, отколкото растителни масла.Тя не прегаря, с нея са готвили в моналото.Всяка животинска мазнина е по - добра за готвене в сравнение с растителните мазнини.Причината за това е,че животинските мазнини не прегарят при висока температура.Затова и в страните, където се консумира повече лой и се готви с нея има по - малко заболявания на стомаха.
Поздрави !
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3859


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #35 -: 31-05-2016, 13:17:51 »

BioLife , предполагам, че вече си изгубил интерес към нашия форум, а и задачата ти нали е вече  изпълнена Smiley  - реклама на зехтин. Ако хвърляш обаче все още по едно око, загледай тази тема за зехтините , за другите масла и за това - с кои масла е добре да се готви и с кои - не .  

Източникът не е случаен, можеш да се запознаеш първо с него, за да се убедиш, че е достоверен.
( за да можеш да не олекваш , ако се случи в другите форуми , където рекламираш,  също да има осведомени хора Smiley )

https://thetruthaboutcancer.com/common-cooking-oil-cancer-nightmare/
« Последна редакция: 31-05-2016, 13:19:25 от бате Бино » Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Vov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1026


Познай себе си.


« Отговор #36 -: 01-06-2016, 15:29:55 »

М-да, добре е да си съставим умствено-емоционална нагласа, че с напредване на науката, е възможно както да получаваме изненадващи нови знания - за всичко, така и да бъдем заблуждавани за полезността на едно или друго нещо.
Примерът с масираната реклама на растителните масла (за готвене!) и отричането на животинските е предизвикан от съвсем същите причини както набедяването на конопа, че е източник на наркотик и трябва да се прекрати напълно отглеждането му - измама с цел печалба.

Ако трябва все пак да се готви, което според мен се дължи в над 80% от случаите само на създаване на потребителско търсене на стоки, ето извадка от посочената от Бино връзка:

The best oils you can use for cooking, as extensively corroborated by the renowned Weston A. Price Foundation, include:

Butter (preferably grass-fed butter that is darker yellow in color)
Tallow and suet from both beef and lamb (pastured with no hormones or antibiotics)
Lard from pigs (pastured with no hormones or antibiotics)
Chicken, goose, and duck fat (pastured with no hormones or antibiotics)
Coconut, palm, and palm kernel oils


Ако трябва все-пак да готвите, най-доброто е:
Краве масло от крави, хранени с трева, лой от говеда и овце, свинска мас, птича мас, отново от тревопасно-и безхормонно-, безантибиотично- хранени, и най-лесно - кокосово, палмово масло.

Уверявам всички, които биха се чудили как могат да извършат промените в установените вкусове и стереотипи на готвене, че е възможно. НО, всеки за себе си. Ако отида и кажа на мой приятел какъв голям разбирач на готвенето съм станал и че той не трябва да пържи в слънчогледово олио, нищо няма да стане.

Д-р Гайдурков препоръча и съм съгласен, като слагаме зехтин на салата, поне да вземем и 20-тина маслини... Това е по темата, че извадените от средата си неща, например масло от орехи, първо са в голяма, неестествена за нас концентрация, второ - отделени от природните си придружаващи ензими, витамини, соли, ферменти и пр., създаващи ефект на самосмилане, 3 и 4 - колко е възрастен зехтина и т.н.
Активен

Искам да променя света - започвам от себе си.
jovko
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 5



« Отговор #37 -: 28-06-2017, 19:38:54 »

На мен зехтина ми е гаден, за това предпочитам олио. От известно време от олиото ми се повдига, всичко пържено ми е гадно. Не знам какво слагат в него, но със сигурност не е това, което е било преди 10 години.
Същото е и с брашното - напоследък домашните тестените изделия не ми харесват, понякога се надуват, понякога не. Или светът върви на зле, или остарявам и не разбирам Smiley
Активен

Ти си това, с което се храниш
Страници: 1 [2]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: