Начало   Помощ Вход Регистрация  
Форум Земя назаемСуровоядствоРецептиРазниТема: Затруднения в менюто на един начинаещ
Страници: [1]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Затруднения в менюто на един начинаещ  (Прочетена 4766 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
m1ma
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 14


« -: 14-11-2012, 20:39:57 »

Здравейте!Преди известно време се явих бегло във форума,четох,образовах се и ..........дотам намигам.
От известно време срещам най-различни публикации за суровоядството и чудесата ,които прави.Приех го като знак от съдбата,още повече ,че се бях зарекла да постя.Реших постите ми да са суровоядни.Имам и близък с много гадна болест,та сме пробвали доста неща,без особен успех.Това ме мотивира да подходя този път сериозно.
Ще сме суровоядци известно време.Започнахме да набавяме уреди,продукти........,рецепти.И тук ударих на камък.Честно,грам идея си нямам как разнообразявате менюто си,защото бях чела мнение на Вери,че ако си суровоядец само на плодове и зеленчуци . омръзва и минаваш на стандартно хранене.Поразчетох се за рецепти - тук и в някои други сайтове и блогове.Честно - по-голямо разнообразие има за десерти.За основно . пица ,крекери и това е .Крекери не мога да правя,защото няма кога да ги суша,на работа съм от 7 до 7.Пица правя тази вечер,ами утре?Накиснала съм ядки - евентуално кюфтета с доматен сос?!
Интересувам се какво готвите,ако сте с моето работно време,как успявате,как разнообразявате?
В голяма питанка съм,помагайте! ам-ам
П.П.Ако темата ми не е за тук ,извинете!
Активен
ivan ianev
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 133


« Отговор #1 -: 14-11-2012, 21:04:57 »

Здравей m1ma,
Като нямаш време да готвиш, защо въобще се чудиш? Кисненето на ядки отнема време. Що не ги ядеш както си ги купуваш? Хем засищат, хем съдържат доста неща. А колко видове са... Все ще си избереш няколко вида по твой вкус. Като ти остане време прави салати. И там разнообразието е безкрайно.
Активен
AdiSmile
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 90


« Отговор #2 -: 14-11-2012, 21:19:43 »

Ами всъщност в раздела, в който си пуснала темата, има много интересни рецепти за салати, нищо ли не си хареса от там? Те стават бързо и предполагам, че с твоето работно време ще са добър вариант. Също така би ли ти харесало да ядеш плодове или зеленчуци, просто измити, без "готвене" и да си ги хрупаш  мммм? Има варианти и на сурови супи, можеш да пробваш и от тях. Крекери се сушат отлично през нощта /хем ползваш нощната тарифа свиркам си/.
Друг вариант е да прочетеш и някои от дневниците, там също има много рецепти и повечето са придружени от снимки.
Но като за начало мисля, че е добре да пробваш по малко и да нагодиш суровото меню към това, с което си свикнала към момента.
« Последна редакция: 14-11-2012, 21:22:06 от AdiSmile » Активен
AdiSmile
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 90


« Отговор #3 -: 14-11-2012, 21:21:54 »

Кисненето на ядки отнема време.
Това пък от къде го измисли? По-скоро отнема 30сек сутрин и 30сек вечер.
Активен
m1ma
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 14


« Отговор #4 -: 14-11-2012, 22:47:33 »

Много благодаря на всички за отговорите.
Салати - ОК,само ,че до сега,за мен салатите бяха увертюра към манджата ам-ам......
Знаете ,ли -тази вечер беше много странно с първата ни сурова манджа.Направих пица -блат от смелени ядки и покълнато жито,гарнирана с мариновани тиквички и някакви китайски накиснати гъби,+ сирене крема от кашу ,лимонов сок и сол.Размерът беше -капак от средна йенска тенджерка .За сравнение ,снощи пак ядохме пица ,но размерът беше заводсата тава на печката -изяде се същата вечер.Тази вечер успяхме да изядем със зор малко повече от 1/3 от суровата пица  +салата от домати:surpris_22:Коремът -празен,пък си наяден ,странно!
Ще вземе да ми хареса това суровоядство - готвиш веднъж,пък ядеш още два пъти  bleh .
Та в този ред на мисли,май ще вечеряме салатки ,поръсени с ядки .
П.П.Накиснатите ядки имат много по-различен и хубав вкус от сухите - не знаех!
Активен
com_pot
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 310


« Отговор #5 -: 15-11-2012, 00:31:55 »

Здравей,

Категорично няма да се съглася с това, че като работиш от 7 до 7, значи няма как да имаш време за "готвене" на сурови неща. Години наред излизах от вкъщи в 6.30 ч. и се прибирах след 22 ч. Единственият ми проблем беше пазаруването, понеже магазините затварят.

На първо място, за суровоядството не ти трябват никакви по-специални уреди. Ако имаш блендер ще е много добре, но ако нямаш - не е пречка за нищо.  

Второ, направи два-три дни глад преди да тръгнеш към суровия режим, за да ти се свие малко стомаха и да не се шашкаш, че една салата няма да те нахрани.

Трето, изгради си някакъв режим на хранене по часовник. Примерно - ставаш в 6 и изяждаш три ябълки. После в 8 хапваш лъжица мед с ядки. После в 11 - салата. После в 14 ч. пак някакви плодове. И после като се прибереш към 8 някаква салата-гранде.

Сега - разбирам притесненията ти в този сезон, но пак не е толкова трудно да се разнообразява. Ето ти няколко примерни любими мои неща:

Закуски

1. Две-три ябълки, нарязани на кубчета, наронен един нар и настърган отгоре кокосов орех. Това в една голяма купа и го дъвчеш поне 15 мин.
2. Изкиснати от предната вечер ядки - половин чаена чаша - които се блендират с киви, банан или портокал плюс вода и се пият.
3. Връзка магданоз, листенца целина, сокът на един лимон - пак в блендера с много вода и се пият.
4. Изкиснат сусам, който се блендира с фурми.
5. Овесени ядки - макар те да не са сурови - заляти с блендирани портокали и ябълка.

Обикновено пия чайове между 9 и 11 ч.

Обяд

1. Домати, краставици, чушка, карфиол - с накиснати от предната вечер ядки - орехи, слънчоглед, бадеми
2. Морков, целина, цвекло, ябълка - пак с ядки - последната ми кавърверсия на тази традиционна салата е с настърган кококсов орех - много е засищащо!
3. Зелка с цвекло и моркови - тук също можеш да добавяш блендирани изкиснати ядки с лимонов сок - става нещо като майонеза.
4. Кълнове с изкиснати ядки

За салатите - аз лично си правя в едно бурканче дресинг със зехтин, сол, изцеден лимон и лъжичка мед. Здравата го раздрусвам преди да си го сипя върху салатата. Често добавям прясно скучано ленено семе, което наръсвам отгоре. Обикновено салатите ми са в огромно количество по близо килограм.

Следобедна закуска

1. Орехи с мед
2. Фурми с накиснати ядки
3. шепа какаови зърна
4. плодове - банани, портокали, ананас

Вечерята е като обяда. Мисля, че няма да е престъпление срещу човечеството, ако си позволяваш нещо варено тогава - нахут, ориз, леща, боб, картофи... супи от моркови и тиквички и лук... и т.н.

Аз лично на вечеря много обичам зеленолистна салата със спанак, маруля, рукола и много лук, в която добавям и нар за разкош.

Като цяло в този сезон, в който си решила да започнеш сериозно със суровоядството, имай предвид, че изкушенията ще бъдат безброй. Лично мен най-много ме подхлъзва алкохола, който в тези зимни месеци се лее с повод и без повод. Съветът ми е да не се самообвиняваш, че си прегрешила с нещо си и това да не става причина да се откажеш лесно от свежата храна.

Ти сама ще усетиш, че се чувстваш по-добре, ако успееш да го докараш до седмица - две на сурово. От там насетне ще чувстваш с всяка клетка на тялото си защо го правиш.
« Последна редакция: 15-11-2012, 00:34:04 от com_pot » Активен
violetblossom
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 74


« Отговор #6 -: 15-11-2012, 06:16:50 »

Компотче, ами тези зеленийки - спанак, маруля, рукола, де ги намираш по това време на годината??? Особено руколата? То зелената салата сега не е ли парникова? Въобще кои зеленчуци ги има зимно време, освен моркови, цвекло и зеле Ъъъ? А иначе тая салата, дето я викат по ресторантите "Витаминка" - цвекло, моркови и ябълка, е невероятна, ама нали плодовете не се съчетавали с др неща, щото не знам си какво Ъъъ?
Активен

Човекът е твърде нетраен!
Към вечния миг устремен,
той тича в несвяст, но не знае,
че бе от Нетрайност роден.
ivan ianev
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 133


« Отговор #7 -: 15-11-2012, 08:06:59 »

Спанакът издържа на открито през зимата. Не е задължително да е от оранжерия или парник. Все пак е за предпочитане да се знае кой го произвежда и как.
Активен
nortifox
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 158



« Отговор #8 -: 15-11-2012, 10:19:32 »

Дорасти и от мен  flowers2
Няма да се повтарям с колегите за плодове,зеленчуци и ядки.Компота много добре ти е дала съвет аз само ще допълня.
Може да си направиш  дресинг от различни ядки и на вкус какъвто обичаш,
които да доувкосяваш салатите и крекерите.А крекерите може да ги сушиш и във фурната на 1 и леко отворена врятички.Може да си правиш и сурова лютеница,мариновани патладжан и гъби,различни пасти от маслини или от нахуд и не на последно място сушени плодове,студенопресован сусамов тахан.Хубаво и да си хапваш плодове и зеленчуци според сезона .Тука има достатъчна информация само мерак да имаш.УСПЕХ браво, аплодирам
Активен
com_pot
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 310


« Отговор #9 -: 15-11-2012, 11:04:13 »

Абе не се комбинирали плодове със зеленчуци ... ама домати слагаш в шопската салата, нали? Пък те се водят плод ;-))

Въобще не е фатално да настържеш една ябълка при морковите и цвеклото. На мен това ми е любимият "акцент" в салатата. И ако го нямам, добавям по една лъжица мед.

Другото ми любимо е нарът, който също е плод, но дава страхотен вкус на солени салати.

Сега, отделен е въпросът, че аз обичам извратени вкусове като сладко-солено...

За зелениите - ми има ги в по-зеленчукови магазини. Аз поне имам един такъв страхотен магазин в моя квартал, където даже тученица имаше до скоро на астрономическата цена от 1.20 лв. за 100 грама.... ама имаше.
Активен
Kalia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 274



« Отговор #10 -: 15-11-2012, 11:38:58 »

Да,наистина-зелените салати не са в този сезон,но не виждам защо да не си посееш марулки и спанак и после да си ги хапваш, независимо от сезона? банан
А иначе аз специално сега си хапвам много, ама много зелева салата + моркови и червено цвекло, настъргани в салатата.Полива се със смес от зехтин,лимон,сол,чесън,може и семена и ядки да се прибавят. :essen:Много вкусен става и пастета от нахут-приготвя се и поставя се в хладилника-издържа няколко дни.
Активен
m1ma
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 14


« Отговор #11 -: 15-11-2012, 14:22:42 »

Пак благодаря. love_007
Стигам до извода,че трябва да си променя стереотипите на хранене - спокойно ще се вечеря салати с ядков дресинг, а защо не и някакъв суров десерт ,ако ми се яде сладко.
Допълнителни благодарности и за Компотчо flowers2  -направо си ми изготвил  месечно меню ,ще се възползвам.
Защото едно е да четеш готварска книга,а друго е да  видиш на практика хранителния режим на един "напреднал"суровоядец.Просто бях решила ,че вие,суровоядците пак си ядете първо,второ и трето,само ,че в суров вариант.Но истината била съвсем друга -когато се яде сурова храна ,организмът разбира много по-бързо,че се заситил.Един вид му поднасяш чиста енергия,без да го шашкаш със странни обработки,овкусявания и съчетания на храната.
А относно подготвителното гладуване - мисля,че няма нужда.От три години съм вегетарианка с консумация на сирене и яйца, от време на време.През деня ям само плодове на обяд ,а после вечерям салата с готвено.По принцип съм със слабо телосложение и не съм лакома.Да не ям ,не ми е проблем,ама след втория ден започвам да сплитам кълките от ниска кръвна захар. ухилен.Трябва ми време да свикна с новите вкусове и порции .Надявам се да се получи !
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
Форум Земя назаемСуровоядствоРецептиРазниТема: Затруднения в менюто на един начинаещ
Отиди на: