Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Лесен течен шоколад  (Прочетена 4334 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
hdeshev
Христо Дeшeв
Global Moderator
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 842


Един ученик на пътя...


WWW
« -: 20-01-2013, 18:01:47 »

От едно подмятане за рецепта за кекс с кисело зеле  търкалям се от смях се сетих, че имам да споделям една проста, но много ефектна рецепта.

Случайно уцелих много лесен течен шоколад, който се отличава с това, че не иска кой знае какви екзотики освен какао и фурми за подслаждане. Виждал съм рецепти с рожкови, авокадо и не знам още какво, които рядко ми се събират всичките едновременно подръка вкъщи. Като допълнителен бонус няма нужда от киснене на ядки или каквито и да било предварителни подготовки. Приготвя се буквално за 5 минути.

Ето и съставките за една порция (която понякога ми се опъва и трудно изяждам):

  • 0.5-1 с.л. ленено семе
  • 0.5-1 с.л. сусам
  • 1-2 с.л слънчогледови семки
  • 1 с.л. какао. (Аз слагам най-често от това с натрошените на парченца зърна, но може да се сложат както цели зърна, така и обикновено несурово какао на прах, каквото продават във всеки магазин.)
  • 4-5 фурми

Слагаме всичко в блендера, добавяме вода на око и почваме да мелим. Съветвам да почнете с по-малко вода и да добавяте постепенно докато всичко се смели и консистенцията стане каквато ви харесва. Готово е за консумация веднага.

Количествата горе са ориентировъчни и аз просто пресипвам семената на око. Експериментирайте на воля. Ако искате да правите за повече хора, умножете количествата по съответното число.

Поле за експерименти:
  • Добавете други ядки: с лешници например става много добре.
  • Други семена или повече сусам/лен за повече здравословност. :-)
  • Друг подсладител - аз избягвам меда, но мераклиите може да го пробват. И със захар става, но не е толкова хубаво. Фурмите дотук ми се струват като най-добра опция, защото добавят много интересен привкус.

Предупреждавам, че кремчето бързо се оксидира, като повърхността му потъмнява и губи търговски вид, така че сервирайте веднага след приготвянето.

Добър апетит!  мммм
Активен

Time waits for no slave!
-- Napalm Death
shofilev
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 376


« Отговор #1 -: 20-01-2013, 22:30:36 »

Ето и един мой вариант:

100 мл. кокосово мляко (бяло, не само водата) - аз използвам това, което продават в био магазините;
4-5 препълнени суп. лъжици сурово какао на прах;
25-30 гр. сурово какаово масло;
4-5 суп. лъжици брашно от рожков;
4-5 суп. лъжици кафява  био захар (най-добре мусковадо заради аромата, но може и всяка друга);
ванилия (истинска) на вкус - примерно 1 каф. лъжичка;
ядки - по желание като вид и количество, но от всички експерименти най-много ми допада само с лешници.

Аз също давам количествата твърде условно, защото слагам на око и никога не се получава един и същи резултат. Напр. може да се сложи повече кокосово мляко или по-малко какао и т.н.

Как се приготвя: Първо, разтапям какаовото масло и след това смесвам всичко заедно в пасатор без ядките. Разбивам не повече от една минута - главно заради захарта, иначе и 10 сек. са достатъчни. Ядките ги слагам накрая и не разбивам - така остават цели, почти като в купешки шоколад. Това разбира се също е въпрос на вкус - ядките могат и да се пасират с другите продукти или да се начупят предварително. Когато сместа е готова или се насипва в подходящи малки съдове (напр. формички за лед), или така като цяло се оставя в хладилника за няколко часа, най-добре един ден. Става доста вкусно, дори наподобява вкуса на шоколадов сладолед, особено ако се насипе във формичките за лед и се замрази.
Едно уточнение: преди поставянето в хладилник/замразяване, съдът да се покрие плътно (с полиетиленово фолио или плътен капак). Ако това не се направи, се променят вкусовите качества (от окислението).

Сега като се замисля малко трудно може да се класира тази рецепта в категорията "лесен", но пък не е и чак толкова трудоемък. Който го пробва, нека сподели резултата. Smiley
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: