Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Предложения за салата?  (Прочетена 9103 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
черен гарван
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 743



« -: 16-02-2013, 15:01:50 »

Здравейте, накупих си сега едни продукти аз ...ама това е, че май никога не съм ги ял половината... или може да съм ги кусвал някога някои, но не знам как да направя комбинация между тях понеже не съм се хранил със салати никога Smiley Сега се опитвам да съм суровоядец (не знам докога ще ме удържи увлечението) и ми писна да ям само тия 2-3 вида салати дето ги ям принципно: 1. салата с репички 2. смесена - домат, краставица, пиперка, лук евентуално като ми се яде и 3. ряпа с цвекло ...и морков евентуално ако ми се яде Smiley

Само дето сега си накупих всичко зелено дето видях от пазара, а именно - алабаш, пащърнак, спанак, праз, копър, магданоз, целина ...и ми се иска да ги включа в някакви комбинации от салати, които да хапвам. Някой ако има предложение какви подходящи като съчетание салати мога да си направя от тези неща, моля да сподели. Разбира се, може да присъстват в салатите домати, пиперка, краставица, репички, марулки, цвекло и други подобни... само моля да няма много екстравагантни неща като земна ябълка (гулия), която предния път като ходих на пазара обърках с райска ябълка и търсих райска ябълка ...и разни други екстравагантни подправки и работи, които не съм чувал  ам-ам
Активен

"няма грешки, има само уроци"
черен гарван
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 743



« Отговор #1 -: 16-02-2013, 15:23:51 »

Между другото още нещо ми се иска да питам, как точно премахвате нитратите от плодовете и зеленчуците? Четох за подсолена вода, обаче какво значи точно това? Щипка сол във водата, готварска, хималайска? Колко минути трябва да стои? Ползвате ли и някакви други методи - кислородна вода, лимонов сок ...и как точно процедирате и с тези процедури?!  амии... знам ли
Активен

"няма грешки, има само уроци"
Spinach
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 87



« Отговор #2 -: 16-02-2013, 19:19:31 »

Аз никога не ям една и съща салата Cheesy Понякога си купувам продукти които не са много съвместими и ги ям по отделно. Винаги слагам в салатите кълнове ( каквито имам готови ) и понеже са различни видове, вкусовете стават различни.  Относно репичките , откакто започнах да покълвам репички, не съм си и помислял да си купувам репички от пазара Smiley  и със руколата на практика се получава същото.
Като каза спанак , една от любимите ми салати е спаначената ( спанака го измивам и го накъсвам ) нарязвам моркови на тънки шайби  и червена чушка както дойде, подправям със малко сол и зехтин ( не добавям кисело ).
Не се притеснявам да експерементирам, просто правя малки количества и ако нещо смеската не ми допадне , гледам да имам лимон под ръка Smiley
Активен
черен гарван
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 743



« Отговор #3 -: 17-02-2013, 02:13:09 »

благодаря за отговора, може да го пробвам това - спанак, моркови и чушка  bleh

ето това намерих от дневника на bpa ..може и него да пробвам Smiley бяла и черна ряпа, алабаш, пащърнак и морков, овкусена с лимон и зехтин свиркам си
Активен

"няма грешки, има само уроци"
черен гарван
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 743



« Отговор #4 -: 17-02-2013, 02:16:05 »

иначе като салата си направих и ядох - спанак + домат + праз + пащърнак + зехтин + оцет ...и нещо не ми допадна особено салатата и сега няколко часа по-късно имам гаден аромат на праз в устата ...явно, че праза не е моя зеленчук, или пък не съм свикнал  амии... знам ли

не ми харесва да си правя експерименти като не знам какво правя.... ако знам какво правя и съм ориентиран, а след това да си правя експерименти - тогава може и да се пробвам парти
Активен

"няма грешки, има само уроци"
Тихия
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 741


Болката е неизбежна. Страданието - по желание.


« Отговор #5 -: 17-02-2013, 12:34:43 »

Казваш, че празът не е може би твоят зеленчук. Да споделя нещо от моят опит. Ние се променяме ежедневно. Нуждите и възприятията ни - също. Има дни когато даден зеленчук ми е противен. В други дни същият неистово ми се яде. Според мен няма лоши зеленчуци или плодове априори. Добре би било по пътя да опитаме повече неща.
Активен

Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.
черен гарван
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 743



« Отговор #6 -: 17-02-2013, 14:16:14 »

Ами.... все още ми смади по езика ....а вече не знам колко време мина, сутринта пих фреш и изядох ябълка + портокал ...сега хапнах и салата си направих, този път съм доволен от салатата: цвекло + ряпа + алабаш ....алабаша доста добре си допадна с другите неща и ми хареса bleh но продължавам да имам гадно усещане от праза снощи ...иначе си прав, че се променят възприятията, защото преди ужасно много мразех да ям супи, докато в скоро време почнах да ги обожавам - корпивена, картофена, гъбена, рибена ...взех само супи да искам  ухилен и плодове и зеленчуци всякакви мразех, но сега се опитвам да свиквам и някои неща са ми вкусни  благодаря
Активен

"няма грешки, има само уроци"
monika
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 75


« Отговор #7 -: 17-02-2013, 17:26:39 »

Здравей,
зелената салата,спанак,коприва и др.подобни след като ги измия поставям в съд, покривам с вода и посипвам обилно със обикновенна сол . Престояват от 15 до 30 мин. Тази обикновена сол май само за това я използвам вече.
Активен
violetblossom
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 74


« Отговор #8 -: 18-02-2013, 00:15:37 »

Салатите стават добре с дресинги. Аз наскоро за първи път си направих с винегрет и е добре.  Например - домат, краставица, спанак, винегрет и копър, но са извън сезона продуктите. То сигурно има и други вегански дресинги, ама не съм търсила. Аз използвам тази рецепта, взета от форума на бг мамма:
2 с.л. оцет,4 с.л. зехтин или олио,1/2 ч.л. сол.1/3 ч.л. захар /и по желание -прясно смлян черен пипер,1/2 ч.л. горчица,2 смачкани ск.чесън/
Приготвяне: Прави се в последния момент.Смесат се внимателно всички продукти без зехтина в чаша.В по-обикновения вариант не се използват чесън и горчица,зависи от салатата.Разбърквам,докато захарта и солта се стопят напълно.Едва тогава се налива на тънка нишка зехтина,като се бърка непрекъснато.Салатите се заливат с този сос,непосредствено преди консумация
Ама като гледам ти на праза как реагираш, чесънът няма да ти допадне, а точно пък в него е чарът.
Активен

Човекът е твърде нетраен!
Към вечния миг устремен,
той тича в несвяст, но не знае,
че бе от Нетрайност роден.
MsSunshine
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 3


« Отговор #9 -: 07-04-2013, 15:41:43 »

Моето предложение за салатка:

2 шепи спанак
1 стрък целина
1/2 рендосана сурова тиквичка
1/4 рендосана краставичка
1 рендосан морков
био ябълков оцет и 1с.л. зехтин
магданоз
счукани 50гр. орехчета

 ам-ам
Активен
galvanit
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 3


« Отговор #10 -: 16-06-2014, 12:30:05 »

Моето предложение за салатка:

2 шепи спанак
1 стрък целина
1/2 рендосана сурова тиквичка
1/4 рендосана краставичка
1 рендосан морков
био ябълков оцет и 1с.л. зехтин
магданоз
счукани 50гр. орехчета

 ам-ам
Страхотно предложение, ще я пробвам Smiley
Активен

Ouroborus
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 67



« Отговор #11 -: 24-01-2015, 08:46:11 »

Има много по темата как да се премахнат нитратите, но аз ги накисвам зеленчуците в колкото се може по-студена вода и поръсвам обилно - 2,3 с.л., зависи колко са и зеленчуците де с морска сол, престояват поне 1,2 часа така, понякога дори подменям водата, някои слагат и оцет...когато накисвам картофи и моркови примерно, винаги ги беля и нарязвам поне на едро...
Ето една моя много любима и вкусна салата, особено за зимния период, т.нар. табуля...често обаче добавям и други съставки

4-5връзки магданоз
1връзка копър
скилидки чесън на вкус, аз слагам повече - 4-5
зехтин - поема повече заради зеленийките
сок от 1 лимон
оцет винегрет на вкус
булгур, от най-финия, който се накисва само
сол на вкус

Често добавям малко настърган джинджифил, няколко листенца пресен босилек или джоджен, или дори мента. Лятото добавям и белен домат нарязан на кубчета Smiley

Активен

Щастие е, когато мъдрите мисли, думите и делата ти са в единство и хармония. Затова е важно не само какви са делата ни, но и какво мислим и говорим...
Ouroborus
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 67



« Отговор #12 -: 24-01-2015, 11:51:54 »

Забравих да спомена, че когато се попари магданоза с гореща вода, някак вкуса омеква и става още по-вкусна  ам-ам
Активен

Щастие е, когато мъдрите мисли, думите и делата ти са в единство и хармония. Затова е важно не само какви са делата ни, но и какво мислим и говорим...
Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: