Начало   Помощ Вход Регистрация  
Форум Земя назаемСуровоядствоДосие на суровите храниСупер-храниТема: Свръх-супер храната СУРОВ ЯЙЧЕН ЖЪЛТЪК
Страници: [1] 2 3   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Свръх-супер храната СУРОВ ЯЙЧЕН ЖЪЛТЪК  (Прочетена 18933 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
feliks
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 121


« -: 02-12-2013, 21:10:11 »

След суровото майчиното мляко, не ми е позната по-пълноценна храна от суровият яйчен жълтък !
Активен
iskrena
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1105


« Отговор #1 -: 02-12-2013, 21:55:08 »

пълноценният хляб...
Активен
feliks
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 121


« Отговор #2 -: 02-12-2013, 22:36:20 »

какво пълноценният хляб ?
Активен
Ros
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 615



« Отговор #3 -: 02-12-2013, 22:55:56 »

feliks , за чий яйчен жълтък пишеш - от кокоши или пъдпъдъчи яйца или изобщо за всеки вид яйца?
Как си ги приготвяш, за да станат приятни на вкус ? Smiley
Активен

feliks
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 121


« Отговор #4 -: 02-12-2013, 23:08:48 »

Ами този от пъдпъдъчи яйца е по-добър от кокошия. Антиалергенен е най-малкото. Има данни и за по-богат минерален и витаминен състав. Но като цяло ако кокошката/пъдпъдъка се храни основно с трева и по-малко със зърнени е супер. Има баланс между омега 3 : омега 6. Може да се дава и добавка от прясно смляно ленено семе във фуражите.

Ros, като шейк аз го харесвам. За тези, които са свикнали им е ок и така, чист, разреден с малко вода. Но може да се добави стевия, ванилия, канела, какао, фруктоза, кокосова захар, мед и други естествени подсладители.

Само единствено витамин Ц е в ниско количество в жълтъка. Иначе съдържа всичко друго. Има много лецитин, това е така да се каже ''противоотрова'' на холестерола, който съдържа. Белтъчините са с висока усвояемост и са с много висока Биологична стойност (БС)
Активен
feliks
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 121


« Отговор #5 -: 02-12-2013, 23:10:53 »

Нямам опит с патешки/гъсешки ;д/ щраусов жълтък  Grin Smiley
Активен
Ros
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 615



« Отговор #6 -: 02-12-2013, 23:24:15 »

feliks, благодаря ти за отговора.  Smiley

За пъдпъдъчите яйца съм чела , че няма опасност от салмонела, но за другите/особено за патешките/ има и това до известна степен ме разколебава да ползвам жълтъци.  амии... знам ли
Активен

feliks
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 121


« Отговор #7 -: 02-12-2013, 23:38:06 »

Ros, има варианти за почистване/дезинфекциране/ на черупката. Така е, по-опасно е да ползваме сурови яйца от патешки яйца. Иначе след термична обработка (варени, на омлет, бъркани, пържени) няма опасност. Но ти ме подсети за едно нещо. Утре ще пусна информация (такава каквото съм събрал) за дезинфекцирането на черупките. Това е един вид за подсигурение.
Активен
iskrena
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1105


« Отговор #8 -: 03-12-2013, 00:27:03 »

какво пълноценният хляб ?

ми, той си е също толкова супер храна, как какво   Smiley
Активен
feliks
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 121


« Отговор #9 -: 03-12-2013, 00:32:53 »

Това е отклоняване от темата. Прави си тема и си пиши за хляба.
Прости ми, ако с нещо съм те обидил, iskrena.
« Последна редакция: 03-12-2013, 00:39:11 от feliks » Активен
iskrena
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1105


« Отговор #10 -: 03-12-2013, 00:38:55 »

ех, с тия ваши офтопици и отклоняване от теми, ве, да му писне па на човек, то не оставяте свободно да текат нещата    Smiley
Активен
feliks
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 121


« Отговор #11 -: 03-12-2013, 00:41:42 »

направих промяна.. сори наистина.. Ноо аз съм чел из форумите за хляба.. има инфо
Ако мислиш, че е недооценен.. кажи си.. но в някоя такава тема или си направи.. лимец ала бала.. знаем древното жито на траките...
Активен
feliks
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 121


« Отговор #12 -: 03-12-2013, 00:49:21 »

Иначе аз съм казвал и в други теми. Бате Бино е писал за пъдпъдъчите яйца. Като цяло яйцата са сходни по състав. Но ето разликата в пъдпъдъчите е, че съдържат протеинът овомукоид, който потиска алергичните реакции.

Това си е храна, пълноценна, която струва стотинки и по нищо не отстъпва от вносните супер-храни: спирулина, хлорела и другите водорасли, които са и много скъпи да не забравяме. Много малко българи могат да си ги позволят всъщност. Прашеца също не е евтин.
Активен
iskrena
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1105


« Отговор #13 -: 03-12-2013, 00:51:12 »

не, бе, хич не искам да пиша за хляба, само го споменавам във връзка с това, че не бива да превъзнасяме никоя храна баш толкоз много по простата причина, че има още един билюк, дето заслужават същото превъзнасяне и просто дадох един пример в тази връзка   Grin
Активен
iskrena
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1105


« Отговор #14 -: 03-12-2013, 00:59:07 »

Това е отклоняване от темата. Прави си тема и си пиши за хляба.
Прости ми, ако с нещо съм те обидил, iskrena.

много мило, Феликс, благодаря ти!   flower
но не се притеснявай, аз и без това гледам да не си позволявам да се обиждам!
Активен
feliks
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 121


« Отговор #15 -: 15-05-2014, 18:07:44 »

http://georgigaydurkov.wordpress.com/2013/12/12/%D1%81%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D0%B6%D1%8A%D0%BB%D1%82%D1%8A%D0%BA/

Живи и здрави
Активен
Vov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 972


Познай себе си.


« Отговор #16 -: 18-12-2014, 15:11:35 »

М-да, суровият жълтък съдържа всичко необходимо (е, без белтъка, де), за създаване на нова птичка...
От тук до ползване на пълните му качества, просвещавайки се, е добре да можем да си изясним, научим, запомним и правилно прилагаме някакъв ред, количество и пр. на жълтъците.
А и доколкото те са в една черупка с белтъци, струва ми се по-естествено да обсъждаме цялото яйце...?  Smiley
Активен

Искам да променя света - започвам от себе си.
Андрей
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 217



« Отговор #17 -: 18-12-2014, 15:54:02 »

Ros, има варианти за почистване/дезинфекциране/ на черупката. Така е, по-опасно е да ползваме сурови яйца от патешки яйца. Иначе след термична обработка (варени, на омлет, бъркани, пържени) няма опасност. Но ти ме подсети за едно нещо. Утре ще пусна информация (такава каквото съм събрал) за дезинфекцирането на черупките. Това е един вид за подсигурение.
Къде ти е обещаната информация feliks ?
Иначе, аз яйцата ги правя на майонеза. Целите(без черупката естествено намигам).
Активен

Не се бойте, че не учите, бойте се, че не мислите.
"A great civilization is not conquered from without until it has destroyed itself from within" : Will Durant
zinaida
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 200



« Отговор #18 -: 19-12-2014, 11:02:25 »

Вов , ако знаеш нещо за правилното прилагане , реда и количеството на консумацията (което не е обсъждано вече, защото Бино е пуснал много подеобна тема за това) би ли го споделил ?  flowers2
Сигурна съм , че ще  е полезно за всички ни.
Аз лично мога да споделя моят опит с яйцата (който е от около 6-7 месеца), който не претендирам да е правилен.
Черупките обезпаразитявам с памук напоен с 70 % етилов спирт , слагам на радиатора да се изсушат, меля в кафемелачка, и слагам по една кафеена лъжичка в чаша с прясно изцеден лимонов сок . Престоява около 10 часа и после го добавям към салатата примерно.
За консумацията им - всяка сутрин аз и  детето (5годишно)  изпиваме по 3 сурови пъдпъдъчи жълтъка (на нея й ги смесвам с малко сусамов тахан и мед , моите са чисти) , а мъж ми ги консумира заедно с белтъците. (тези неща съм ги писала и в другата тема, но не ми пречи да ги напиша пак  Smiley )

Ще се радвам да науча нова и достоверна информация (особено ако моят начин е грешен) за консумацията им  браво, аплодирам
Активен
Vov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 972


Познай себе си.


« Отговор #19 -: 19-12-2014, 20:10:21 »

Зинаида, моите представи са, че ако човек е много почистен, има достъп до разнообразни зеленчуци, плодове, семена, ядки, мека вода, чист въздух, достатъчно движение, има култура на хранене, пиене, дишане... има поне една лична цел на живота, общува с хора, част от тях го обичат...  едва ли има нужда от друго.
Понеже ние не сме в това състояние, можем да приемаме всякакви други течности и храни - според потребностите и желаните резултати...
Нямам специална култура по яйцата, освен, че ако в растителната ми храна има недостиг на белтъчини, е добре вечер да хапвам по 1-3 яйца - с всички предпазни мерки и условности... Въпросът от кое, дали, колко недостиг/излишък имам, е за много пари/награди... Не случайно "референтните стойности..." изглеждат неясни. амии... знам ли свиркам си
Активен

Искам да променя света - започвам от себе си.
Страници: [1] 2 3   Нагоре
Изпечатай
Форум Земя назаемСуровоядствоДосие на суровите храниСупер-храниТема: Свръх-супер храната СУРОВ ЯЙЧЕН ЖЪЛТЪК
Отиди на: