Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Суровоядство и здраве  (Прочетена 9636 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Mia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 215



« -: 06-02-2014, 19:37:29 »

Моят въпрос е: правят ли си изследвания суровоядците за нивото на витамините, които са в минимални количества в суровите и веганските храни? Знаете ли какви са ви стойностите на витамин В12 и витамин Д ?

От три години съм вегетарианка. Скоро почнах суровоядство, по лекарско предписание и наблюдение, с малко варени и задушени храни.
Скоро си правих изследвания и нивото на витамин Д, ми е в пъти по-нисък от нормата.

Моля, за съвет - какви растителни храни трябва да консумирам, за да набавя тези липси?

Активен
Тихия
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 741


Болката е неизбежна. Страданието - по желание.


« Отговор #1 -: 06-02-2014, 20:05:06 »

Никога не съм си правил никакви изследвания. Чувствам се прекрасно вече повече от 6 години. Иначе само интуицията ми казва какво да ям. Нямам план колко грама от кое и как да ям.
Активен

Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.
Роми
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 154



« Отговор #2 -: 06-02-2014, 21:03:42 »

Здравей, Aumi!  Smiley

Знаем, че за вграждането на калция в костните тъкани е необходим витамин D3. От този факт обаче по никакъв начин не следва необходимостта да се приема изкуствено синтезиран витамин D. Интересно е, че в самата природа готовият витамин D се среща рядко. Може би защото организмът притежава способността сам да произвежда провитамин, който после под въздействието на светлината се превръща в активния витамин.

В това отношение витамин D не е истински витамин, понеже като такъв не е необходимо да бъде доставян отвън чрез храната или под формата на фармацевтично средство. Това, което е необходимо да дойде отвън е светлината, а не витаминът, който е резултат от действието на светлината върху провитамина. Последният трябва бъде синтезиран в организма, а организмът от своя страна не трябва да бъде лишаван от възможността постоянно да усъвършенства тази способност.

Накратко, адекватната грижа за витамин D изисква от нас да организираме времето си така, че всеки ден да отделяме най-малко по половин - един час за излагане на слънчева светлина. Дори и когато слънцето е закрито от облаци.
Активен
Mia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 215



« Отговор #3 -: 06-02-2014, 21:09:07 »

Здравей, Aumi!  Smiley

Знаем, че за вграждането на калция в костните тъкани е необходим витамин D3. От този факт обаче по никакъв начин не следва необходимостта да се приема изкуствено синтезиран витамин D. Интересно е, че в самата природа готовият витамин D се среща рядко. Може би защото организмът притежава способността сам да произвежда провитамин, който после под въздействието на светлината се превръща в активния витамин.

В това отношение витамин D не е истински витамин, понеже като такъв не е необходимо да бъде доставян отвън чрез храната или под формата на фармацевтично средство. Това, което е необходимо да дойде отвън е светлината, а не витаминът, който е резултат от действието на светлината върху провитамина. Последният трябва бъде синтезиран в организма, а организмът от своя страна не трябва да бъде лишаван от възможността постоянно да усъвършенства тази способност.

Накратко, адекватната грижа за витамин D изисква от нас да организираме времето си така, че всеки ден да отделяме най-малко по половин - един час за излагане на слънчева светлина. Дори и когато слънцето е закрито от облаци.


Благодаря, за отговора, Рони.

Тук искам да отговоря и на Тихия.
На мен също никога не ми бяха изследвали този витамин.

Но искам да питам, дали само от липсата на достатъчно светлина може се получи такъв дефицит, или това зависи и от приеманата храна?
« Последна редакция: 06-02-2014, 21:30:08 от Aumi » Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3858


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #4 -: 07-02-2014, 09:36:58 »

Aumi , ти само в една лаборатория ли се тества? И само веднъж ли?  намигам
Направи още няколко теста на различни места и сама ще установиш първото правило на диагностиката (без значение в коя област) : Никога не  разчитай само на един апарат и на един "апаратчик, колкото и да ти се струват "реномирани" " !  ухилен
Дори само това напътствие да ти остане от нашият форум, ще ти бъде толкова полезно, че даже не можеш да допуснеш колко.. Smiley  А докато си жива, ще имаш достатъчно поводи и за лично убеждение  laugh  
« Последна редакция: 07-02-2014, 09:44:29 от бате Бино » Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Kalia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 274



« Отговор #5 -: 07-02-2014, 09:52:41 »

"Кои храни са естествените източници на витамина?
Млякото, яйцата, месните продукти, рибата. ухилен ухилен ухилен
 През зимните месеци основно на тях може да се разчита за набавянето му или чрез прием от хранителни добавки или медикаменти. А от април до октомври - и на здравословното излагане на слънце, за да се синтезира витамин D в организма.  Недостигът на витамин D е свързан с поне 14 вида рак."
Може да се приема като добавка - рибено масло със съдържание на витамин Д.
Честно да си кажа и аз се замислям за него,защото то съдържа и омега-3 и омега-6 мастни киселини,които при вегетарианският начин на хранене също може да станат дефицитни  :Smiley
Активен
Роми
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 154



« Отговор #6 -: 07-02-2014, 10:31:18 »

Aumi, образуването на витамин Д в организма се подчинява на множество променливи. Една от тях се отнася до начина, по който отделният организъм взаимодейства със светлината. Там на свой ред се наместват множество индивидуални фактори (вкл. възраст, темперамент, психологически навици, умствена и физическа активност, хранителни навици и като цяло начина на живот).

При отделните организми способността да произвеждат провитамин и след това да синтезират активен витамин в резултат от взаимодействието със светлината е развита в различна степен. Затова при един организъм 30 мин. общуване със слънчевите лъчи на ден могат да бъдат достатъчни, докато за друг и 3 часа могат да са недостатъчни. Освен това, 3 часа в градинката пред блока не се равняват на 3 часа в планината, където светлината не е филтрирана от градския смог.

Има множество сайтове (някои от тях привидно некомерсиални), които държат да ни убедят, че трябва да пием витамин Д на таблетки, поне през зимния сезон, "за да сме здрави". Естествено, няма пречка да се пият таблетки и да се похапва черен дроб, но е добре да се знае, че изкуствено синтезираният "витамин Д" в таблетките, както и термично обработеният в храната не е същият като активния витамин Д, който се образува по естествен път вътре в организма.
« Последна редакция: 07-02-2014, 10:38:51 от Роми » Активен
Mia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 215



« Отговор #7 -: 08-02-2014, 22:09:21 »

Aumi, образуването на витамин Д в организма се подчинява на множество променливи. Една от тях се отнася до начина, по който отделният организъм взаимодейства със светлината. Там на свой ред се наместват множество индивидуални фактори (вкл. възраст, темперамент, психологически навици, умствена и физическа активност, хранителни навици и като цяло начина на живот).

При отделните организми способността да произвеждат провитамин и след това да синтезират активен витамин в резултат от взаимодействието със светлината е развита в различна степен. Затова при един организъм 30 мин. общуване със слънчевите лъчи на ден могат да бъдат достатъчни, докато за друг и 3 часа могат да са недостатъчни. Освен това, 3 часа в градинката пред блока не се равняват на 3 часа в планината, където светлината не е филтрирана от градския смог.

Има множество сайтове (някои от тях привидно некомерсиални), които държат да ни убедят, че трябва да пием витамин Д на таблетки, поне през зимния сезон, "за да сме здрави". Естествено, няма пречка да се пият таблетки и да се похапва черен дроб, но е добре да се знае, че изкуствено синтезираният "витамин Д" в таблетките, както и термично обработеният в храната не е същият като активния витамин Д, който се образува по естествен път вътре в организма.


Благодаря, съветите ти бяха много полезни. flower
Активен
Mia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 215



« Отговор #8 -: 08-02-2014, 22:10:14 »

Aumi , ти само в една лаборатория ли се тества? И само веднъж ли?  намигам
Направи още няколко теста на различни места и сама ще установиш първото правило на диагностиката (без значение в коя област) : Никога не  разчитай само на един апарат и на един "апаратчик, колкото и да ти се струват "реномирани" " !  ухилен
Дори само това напътствие да ти остане от нашият форум, ще ти бъде толкова полезно, че даже не можеш да допуснеш колко.. Smiley  А докато си жива, ще имаш достатъчно поводи и за лично убеждение  laugh  
Ще го имам предвид, бате Бино. заповядай, цвете
Активен
Kalia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 274



« Отговор #9 -: 10-02-2014, 08:48:42 »

Да използвам и аз темичката на Aumi... слънце
Имам подобен на нейния въпрос - не консумирам месо, от май месец миналата година - и млечни.
От известно време обаче имам болки в ставите - по-точно - в коленете. Миналата зима нямах такива проблеми, но тази изглежда, че имам някакъв проблем с костите и ставите. Също така, от време на време имам болки в гърба и кръста. Въпроса ми е дали вече не ме е "посетила" остеопорозата? Дали не се получава някакъв дефицит на калций, за да се проявяват такива костни болки?
 
Активен
Vladi91
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 21


« Отговор #10 -: 10-02-2014, 09:46:58 »

Доколкото знам, метаболизмът на витамин D е следният: от прекурсор (не знам химическото му име), който се намира в кожата, под действието на UV лъчи се образува витамин D3. Той обаче не е активен. За да се активира, претърпява две химични модификации в черния дроб и бъбреците, като за последната е нужна и оптимална концентрация на паратхормон (образува се от околощитовидните жлези). Една от основните роли на витамин D е резорбцията на калций от тънкото черво. Така че без него колкото и калций-съдържащи храни да ядем, полза - няма.

Витамин D3 се съдържа също в повечето храни от животински произход - месо, яйца, мляко и млечни продукти.

Съществува и "промишлен" витамин D (D2). Той се получава при UV експозиция на прекурсор, получен от дрожди. Повечето обогатени с витамин D храни съдържат именно D2. За да се активира, той претърпява аналогичните на D3 промени в черния дроб и бъбреците. Според скромните ми познания той е доста по-слабо активен от D3.

Като заключение мога да кажа, че за оптималното съдържание на витамин D е необходимо слънце, здрави черен дроб, бъбреци и околощитовидни жлези. Е, естествено и здраво тънко черво, но това се разбира от самосебе си. Поради тази причина през зимата веганите е хубаво да намират начин да излагат кожата си на слънце (поне 30 минути, лицето е достатъчно) или да използват витаминни добавки.
« Последна редакция: 10-02-2014, 09:48:50 от Vladi91 » Активен
Тихия
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 741


Болката е неизбежна. Страданието - по желание.


« Отговор #11 -: 10-02-2014, 12:36:09 »

Няма връзка между месото, млечните и калция. Те не се и усвояват от тях. Има толкова естествени храни от които калция наистина се усвоява. Болката е и сигнал за трансформация на организма. Може да се чистиш. Напълно е възможно след като скоро си спряла животинските храни.
Активен

Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.
Роми
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 154



« Отговор #12 -: 10-02-2014, 13:30:45 »

Само да добавим, че обмяната на калция в организма не зависи единствено от витамин Д.
Тук са маркирани още някои елементи и съединения, участващи в този процес:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=7649.msg68189#msg68189

Kalia, а какво те кара да предполагаш, че болките могат да се дължат на дефицит на калций? Съществуват много други нарушения в обмяната на калция, като при някои от тях в организма има калций с лопата да го ринеш, само че той не се използва по предназначение. Например, когато калцият се отлага по ставните повърхности и върху тях се образуват костни израстъци, които причиняват възпаления в меките тъкани на ставите. Ставните болки могат да се дължат на увреждане на ставния хрущял или на куп други причини, но засега подмятаме само хвърчащи хипотези.
пеперуди

За да получиш по-адекватни съвети, може би е добре да споделиш повече информация за начина си на живот и промените в него (извън промените в храненето ам-ам), които биха могли да се свържат с появата не тези болки.
Активен
Vladi91
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 21


« Отговор #13 -: 10-02-2014, 13:33:05 »

Не съм съгласен, че калцият от млякото не се усвоява. Напротив. Млякото може и да има негативни ефекти върху тялото, но това е съвсем отделна тема. Ако млякото води до остеопороза, то определено не е защото калциевите йони не се усвояват. Една от основните теории е, че продължителната консумация на големи количества мляко и млечни продукти води до дегенерация на остеобластите (клетките, които участват в образуването на костния матрикс). По този начин се нарушава балансът между разрушаването на костта от остеокластите и възобновяването й от остеобластите (които поради дегенерацията си работят непълноценно, на занижен режим). Поради този начин костта става рехава и чуплива.  А това е съвсем различно от твърдението на доста веганци, че калцият не се усвоява.
Активен
Vladi91
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 21


« Отговор #14 -: 10-02-2014, 13:39:21 »

Само да добавим, че обмяната на калция в организма не зависи единствено от витамин Д.
Тук са маркирани още някои елементи и съединения, участващи в този процес:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=7649.msg68189#msg68189

Kalia, а какво те кара да предполагаш, че болките могат да се дължат на дефицит на калций? Съществуват много други нарушения в обмяната на калция, като при някои от тях в организма има калций с лопата да го ринеш, само че той не се използва по предназначение. Например, когато калцият се отлага по ставните повърхности и върху тях се образуват костни израстъци, които причиняват възпаления в меките тъкани на ставите. Ставните болки могат да се дължат на увреждане на ставния хрущял или на куп други причини, но засега подмятаме само хвърчащи хипотези.
пеперуди

За да получиш по-адекватни съвети, може би е добре да споделиш повече информация за начина си на живот и промените в него (извън промените в храненето ам-ам), които биха могли да се свържат с появата не тези болки.


Само към списъка ще добавя паратиродния хормон на паращитовидните жлези и калцитонина на щитовидната жлеза.
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3858


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #15 -: 10-02-2014, 18:31:58 »

Няма връзка между месото, млечните и калция.
Тихий, как да няма връзка ? Има но е обратнопропорционална  ухилен
Дай линк ако обичаш към поста на Л.М. , да не го копираме пак целият и тук.

Vladi91 , ако искаш да подредиш за себе си ( почти) целият пъзел по млякото, моля запознай се спокойно тук:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=7463.msg66178#msg66178
Далеч не са само остеобластите ..има много по-мощни фактори - напр. алкално-киселинния баланс. Да не говорим , че  калцият от млякото става неорганичен , когато то се свари. Колко хора пият сурово мляко?  намигам 
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Vladi91
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 21


« Отговор #16 -: 10-02-2014, 20:15:46 »

Благодаря, бате Бино. Ще прегледам обстойно написаното.
Искам да те попитам какво разбираш под "неорганичен минерал"? Питам, защото такова понятие от химична и биологична гледна точка не съществува. Калциевият катион си е калциев катион. Друг е въпросът, че в плодовете и зеленчуците резорбцията му може да бъде повлияна под въздействието на някои от хранителните вещества, които съдържат.
Относно АКР - цялата тази теория ми е малко съмнителна. От физиологията се знае, че за да съществуваме, тялото постоянно регулира pH-то на кръвта в изключително тесни граници. За да бъда точен от 7,35 до 7,45. Тоест чисто химично кръвта ни винаги клони към неутрално pH, защото всяко друго състояние е несъвместимо с живота. АКР е приоритет. За целта в организма съществуват буфери, които поддържат баланса. Е, питам, как тази теория се навързва с официалната наука?
P.S. Надявам се разбираш, че не се опитвам да се заяждам. Въпросите ми са напълно добронамерени. Чувствам длъжен да го отбележа, защото в последно време в България всеки смята задаването на провокативни въпроси (с цел изясняването на дадена тема) като вид лична обида и заяждане. Аз не съм такъв човек.
« Последна редакция: 10-02-2014, 20:23:19 от Vladi91 » Активен
Vladi91
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 21


« Отговор #17 -: 10-02-2014, 20:25:29 »

Колко хора пият сурово мляко?  намигам 

Въпросът може да се зададе и така: Колко човека биха рискували да пият сурово мляко? Smiley
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3858


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #18 -: 10-02-2014, 23:08:39 »

Влади , бил ли погледнал първо малко по-задълбочено списъкът на членовете в този форум? Какво ти прави впечатление? Огромна част са хора, които имат  средно по няколко поста.. И винаги е едно и също - регистрират се с тотален ентусиазъм, задават няколко въпроса , напишат две мнения и после изчезват завинаги..Идват други, които правят точно същото  ухилен "Текучество" определено има  Smiley
Няма лошо.. амии... знам ли 
Мисълта ми е ,че за тези 4-5 години коментираме и изясняваме почти едни и същи въпроси , само че с различни участници Smiley  Въпросите , които задаваш, нямат нищо провокативно.. свиркам си ( А и да се заяждаш - няма проблем, свикнали сме и не се сърдим  ухилен )  Ние  сме ги коментирали многократно, има и линкове към творби на авторитетни натурални лекари, учени и т.н. Просто трябва да се поровиш из дискусиите , ако искаш да се запознаеш по-обстойно ТУК..( извън форума също има достатъчно познание  изчервен)
Ето например цялата натурална Медицина ( която включва и биохимията) разграничава органични от неорганични елементи , но ти нещо не си съгласен.. Съжалявам, просто нямам времето да ти изкопирам линкове към 101 автора ( медици) и статии , които обясняват какви са разликите и как са достигнали до тях..
Изяснихме (беше наскоро) също и за алкално-киселинният баланс.. (Ти си забравил, че човек не се състои само от кръв..Smiley ) Погледни в ютуб, има прекрасни видеолекцийки на тази тема - от проф. Огулов, от проф. Неумивакин, от д-р Марва Оганян от д-р О. Бутакова , от доц. Олга Елисеева,.. на английски също е пълно.
За суровото мляко виждам, че също не си наясно , риск може да има само за тези, които не са запознати с нещата   намигам  Ако поразровиш, ще установиш, че през годините е имало множество масови заразявания и всички са били от ПАСТЬОРИЗИРАНО мляко. И НИКОГА от сурово такова! Защо? Елементарно, Уооооотсън  Smiley Суровото е живо , в него има млечни бактерии, които се грижат за неговата стерилност. При загряване ТОЧНО ТЕ умират първи и след това вече няма кой да варди млякото от външни нашественици. Попадне ли от някъде външен бацил, той безпрепятствено се рамножава вече на воля. НО ДОРИ и да си е бил в него изначално, млечният го е държал "изкъсо". Даже туберкулозният бацил при кравите не се предава на човека. Това го е разбрал и самият Роберт Кох, който първоначално е смятал, че се предава и че затова следва да има пастьоризация. После признава, че се е объркал , обаче бизнесът това не го признава и до днес - има си хас , да не е луд .. иначе ще трябва всяка вечер да си изхвърля артисалото мляко, ( както навремето) докато  сега си го продава по два месеца  ухилен ухилен 
     
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Тихия
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 741


Болката е неизбежна. Страданието - по желание.


« Отговор #19 -: 11-02-2014, 07:32:05 »

Науката, Влади, се опитва да обясни света с много неадекватен инструментариум. Затова и резултатите и са жалки. Не е възможно с научни средства да се обясни вселената, а и не е нужно, ако питаш мен. Тези неща се чувстват чрез единствения възможен инструмент, даден ни от създателя - нашата душа. Единствено той резонира на тази честота. Но това е друг разговор.
Активен

Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.
Страници: [1] 2   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: