Начало   Помощ Вход Регистрация  
Форум Земя назаемСуровоядствоРецептиРазниТема: За храната, която повечето готвят
Страници: [1]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: За храната, която повечето готвят  (Прочетена 25344 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Sunshine2311
New
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 5


Just to be clear - my favorite colour is rainbow:)


WWW
« -: 09-03-2012, 15:44:11 »

Здравейте Smiley Колкото повече чета, толкова повече ме вдъхновявате да започна малко по малко да минавам на сурова храна. Винаги съм била от тези, дето се тъпчат със зеленчуци, но ми е интересно как приготвяте някои неща, които в сурово състояние е трудно да се консумират. Например тиквички и патладжани, картофи, елда, соя.. Прочетох за патладжаните, които се сушат във фурната, както и покълналите житни култури, но ми е интересно да разбера има ли още начини. Малко съм невежа, та ще съм благодарна ако някой сподели повече техники. Smiley flowers2
Активен

''That awkward moment, when you’ve either never been more hopeful or never been more desperate. Choose wisely.''
fabricia
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 64


« Отговор #1 -: 12-03-2012, 22:02:01 »

Здрасти:)
Всички зеленчуци се ядат спокойно сурови, е, може да ти е малко странно и неестествено в началото, ако досега не си ги яла така /например с тиквичките/, но това би било единствения проблем. Въпрос на навик е. Не че тези неща не се ядат сурови, просто ти си свикнала до момента да ги готвиш.

Иначе повечето зърнени и бобови култури могат да се консумират сурови - покълнали, тоест - като кълнове и поници. Можеш да покълваш и пшеница, и ръж, и леща, и соя, и нахут..

С дехидратирането нямам опит.

Успех:)))
Активен
catalina
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 188



« Отговор #2 -: 31-07-2013, 12:48:11 »

1 син домат нарязан на малки кубчета се залива щедро сьс зехтин. Добавя се лимонов сок, чесьн и магданоз и се слага в хладилника да престои 3 дни, за да се маринова хубаво. Може да се яде или така на салата (може и да се смеси с друи зеленчуци) или да се направи на кьопоолу (както го правих аз) като се смели с домати, морков, червена чушка.

Аз лично млях само с морков и чушка и избягах малко от 100% суровото, изпичайки чушката. Просто обожавам вкуса, който я дава.
Активен

Не разбирам твърде много ли знам или недостатъчно...
grow
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 519



« Отговор #3 -: 05-08-2013, 14:11:26 »

1 син домат нарязан на малки кубчета се залива щедро сьс зехтин.

Тази рецепта звучи самоубийствено,нито синия домат е ок - твърде много фитоестрогени,нито зехтина чак в такива количества като подправка.

, червена чушка.

И тука повишено внимание,без значение каква чушка е.
Активен

If you are,you breathe,If you breathe,you talk,If you talk,you ask,If you ask,you think,If you think,you search,If you search,you experience,If you experience,you learn,If you learn,you grow,If you grow,you wish,If you wish,you find,If you find, you doubt,If you doubt,you question,If you question..
iskrena
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1111


« Отговор #4 -: 05-08-2013, 22:01:54 »

е, тва е вече прекалено.
Активен
catalina
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 188



« Отговор #5 -: 09-08-2013, 13:01:27 »

Не знаех за синия домат  амии... знам ли

Видях рецептата в един френски блог за суровоядство, пробвах я и ми хареса.

А чушката какво?
« Последна редакция: 09-08-2013, 13:03:03 от inaxastra » Активен

Не разбирам твърде много ли знам или недостатъчно...
catalina
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 188



« Отговор #6 -: 09-08-2013, 13:37:30 »

Докато обядвах сега печени сини домати, ми дойдоха още вьпроси. Това за синия домат само в сурово сьстояние ли е валидно или и в готвено?

Има ли други неща, с които не бива да се прекалява (разбирам, че е така) ?

И най-вече: откьде мога да науча повече за това?
Активен

Не разбирам твърде много ли знам или недостатъчно...
grow
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 519



« Отговор #7 -: 13-08-2013, 10:11:46 »

Докато обядвах сега печени сини домати, ми дойдоха още вьпроси. Това за синия домат само в сурово сьстояние ли е валидно или и в готвено?

Има ли други неща, с които не бива да се прекалява (разбирам, че е така) ?

И най-вече: откьде мога да науча повече за това?

Дерзай моме,нищо не идва само в природата а истината отнема време и усилия. Много са нещата с които не бива да се прекалява.
В случая става въпрос не само за вкусовите качества на храните,лично син домат не съм ял от дооста време,даже не помня колко точно "вкусен" е,но на теб може да подейства съвсем различно в тази посока  слънце
Активен

If you are,you breathe,If you breathe,you talk,If you talk,you ask,If you ask,you think,If you think,you search,If you search,you experience,If you experience,you learn,If you learn,you grow,If you grow,you wish,If you wish,you find,If you find, you doubt,If you doubt,you question,If you question..
catalina
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 188



« Отговор #8 -: 13-08-2013, 22:33:45 »

Не щя да дадеш конкретна информация значи и това си е. Поне да беше казал кьде да тьрся сама. Изчетох ти всички мнения до момента, за да открия някоя скрита (или явна) писта, но нямаше.

В Гугьл повьрхностна (и противоречива, както често се случва) ми се видя информацията за фитоестрогените. Иначе като ги спомена ми стана ясно, че не говорим за вкусови качества  намигам

Сините домати в момента са редовна част от менюто ми, защото са местни и от сезона. Много бих се радвала да научна повече за това, за което говориш, но не знам как да тьрся, защото не разбрах добре баш за какво иде реч. Не сьм лоша, но трябва малко по-просто да ми се обяснява   ама че съм
Активен

Не разбирам твърде много ли знам или недостатъчно...
iskrena
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1111


« Отговор #9 -: 13-08-2013, 22:44:19 »

я не се връзвай, яж си сините домати всякакви, щом са местни и сезонни още повече.
хич не мисля, че ще ти навредят - готвени, сурови, на кьопоолу, на туршия / арабските народи имат прекрасна туршия от тях - с люти чушки, орехи и накиснати в студено ПРЕСОВАН  зехтин, направо супер вкусотия....
но трудно се прави, трябва да се киснат във води, някакви такива, много трудоемко....
Активен
grow
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 519



« Отговор #10 -: 15-08-2013, 13:57:58 »

catalina  За детайлни обяснения не може и дума да става Smiley темата е деликатна,няма конкретна формула за щастие пък и храненето е доста лично и индивидуално.
Дори и малкото което има в постовете ми мисля е достатъчно за да се види посоката в която е насочен разговора,идеята е дали има мегдан да се гледа в конкретната посока от другата страна на екрана Smiley
Лесно човек може да последва препоръката и на iskrena,яж си сините домати,най-малкото са вкусни и от сезона. Лично от години не ми е приоритет да ям каквото и да ми е вкусно само заради вкусовите качества.
Пак казвам това е просто съвет,всеки е свободен да прави каквото си поиска Smiley
Активен

If you are,you breathe,If you breathe,you talk,If you talk,you ask,If you ask,you think,If you think,you search,If you search,you experience,If you experience,you learn,If you learn,you grow,If you grow,you wish,If you wish,you find,If you find, you doubt,If you doubt,you question,If you question..
iskrena
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1111


« Отговор #11 -: 15-08-2013, 14:09:19 »

и на мен не ми е приоритет да ям това, дето ми е вкусно, но наистина - най - малкото, което е са вкусни, а най - многото е, че са природен продукт и да се ограничава човек да ги яде поради някаква щукнотия на някоя учЕна глАва е несмислено.

а специално пък сини домати не обичам много, но под вкусни имам предвид, че повечето хора ги харесват.
« Последна редакция: 15-08-2013, 14:11:15 от iskrena » Активен
grow
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 519



« Отговор #12 -: 15-08-2013, 14:38:05 »

я не се връзвай, яж си сините домати всякакви, щом са местни и сезонни още повече.
хич не мисля, че ще ти навредят - готвени, сурови, на кьопоолу, на туршия / арабските народи имат прекрасна туршия от тях - с люти чушки, орехи и накиснати в студено ПРЕСОВАН  зехтин, направо супер вкусотия....
но трудно се прави, трябва да се киснат във води, някакви такива, много трудоемко....

обича ме Smiley

и на мен не ми е приоритет да ям това, дето ми е вкусно, но наистина - най - малкото, което е са вкусни, а най - многото е, че са природен продукт и да се ограничава човек да ги яде поради някаква щукнотия на някоя учЕна глАва е несмислено.

а специално пък сини домати не обичам много, но под вкусни имам предвид, че повечето хора ги харесват.

не ме обича  Sad

Накрая тоз син домат ще се обиди и тогава незнам дали ще е все още толкова вкусен Smiley
Активен

If you are,you breathe,If you breathe,you talk,If you talk,you ask,If you ask,you think,If you think,you search,If you search,you experience,If you experience,you learn,If you learn,you grow,If you grow,you wish,If you wish,you find,If you find, you doubt,If you doubt,you question,If you question..
raw
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 58


« Отговор #13 -: 02-06-2015, 19:01:39 »

я не се връзвай, яж си сините домати всякакви, щом са местни и сезонни още повече.
хич не мисля, че ще ти навредят - готвени, сурови, на кьопоолу, на туршия / арабските народи имат прекрасна туршия от тях - с люти чушки, орехи и накиснати в студено ПРЕСОВАН  зехтин, направо супер вкусотия....
но трудно се прави, трябва да се киснат във води, някакви такива, много трудоемко....

обича ме Smiley

и на мен не ми е приоритет да ям това, дето ми е вкусно, но наистина - най - малкото, което е са вкусни, а най - многото е, че са природен продукт и да се ограничава човек да ги яде поради някаква щукнотия на някоя учЕна глАва е несмислено.

а специално пък сини домати не обичам много, но под вкусни имам предвид, че повечето хора ги харесват.

не ме обича  Sad

Накрая тоз син домат ще се обиди и тогава незнам дали ще е все още толкова вкусен Smiley
ММММ,даммм,....не мисля че патладжана трябва да се яде суров,колкото и да ми е любим вече не го ям,освен ако не сам го задушила на 20 градуса,...мммм,даммм..... ам-ам
Активен
iris
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 69


« Отговор #14 -: 03-07-2016, 15:44:54 »

Моля, подскажете ми.
Търся едни рецепти за готвене на ниски температури. Мисля, че бяха на Вадим Зеланд, но не ги намирам в книгите, който прегледах. Вероятно са от друг автор. Сещате ли се кой може да е автор на такива рецепти?
« Последна редакция: 03-07-2016, 15:46:36 от iris » Активен
Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
Форум Земя назаемСуровоядствоРецептиРазниТема: За храната, която повечето готвят
Отиди на: