Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Къде греша според вас ?  (Прочетена 39820 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3906


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #20 -: 09-09-2014, 07:31:41 »

Петко е рядък случай на 101% вата! Затова е имал и проблеми ЧАК в такава степен. Това е единственият човек ( при това мъж!  Smiley ) ,  при който не можах да завърша диагностирането.( Че тогава в Пловдив нямаше и къде, тествах го в градската градина , на пейката   ухилен) При акупунктурната диагностика все пак се налага натиск по точките, но се търпи, щом слабият пол търпи без проблем Smiley ..Обаче той се разпищя, и трябваше да преустановим, такава чувствителност наблюдавам за пръв и единствен път.

 cherry, ( а и другите, които тачат Аюрведа ) на мен лично ми е много важно да си изясня едно обстоятелство по тия доши..За момента не мога. Изчел съм много, питал съм и "уж специалисти" , обаче не съм получил отговор. Навсякъде пише, че разбалансирването им водело до проблеми! ОБАЧЕ ЩО ЗА ПРОБЛЕМИ ТОЧНО?? Ъъъ? Ъъъ? Това временни функционални неудобства ли са , "кризи", ( които траят известно време ) или са по-сериозни патологии, които веднъж предизвикани , могат да стоят задълго в нас?
И най-важното - прилагайки някаква методика, която те вкарва в дисбаланс ( напр. си вата и гладуваш) ,това означава ли , че въпреки дисбаланса, методиката няма да си свърши работата и ти да си постигнеш очакваните резултати в борбата с ОСНОВНОТО  си заболяване , заради което гладуваш?? И заради крайният резултат да се наложи да изтърпиш тези ,най-точно да ги наречем КРИЗИ ? Все пак това са ВРЕМЕННИ кризи, докато пак се възстанови баланса..?
До скоро и аз бях на мнението на Малахов и Аюрведа, докато не се запознах отблизо с Димитър Станев. http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=7345.msg64658#msg64658
Най-вече затова ходих у тях - да се убедя , че и той е вата , и че и много от пациентите му , които са правили дълги курсове на вода! също са вата!! И също като него са постигнали "чудодейни изцеления" ! Станев не си пада по задълбочаването, опъва на глад и вати и кафи , без значение какъв си - схемата е една!  ухилен  
В книгите му са описани тежките кризи, които е преживял ( дисбаланс на вата ) , обаче човекът е бил отписан още на 45, а сега е вече на 86 и е като младеж!  Не знам...Може би и тук е в сила принципът: "ако искаш пеперуди, ще се наложи да изтърпиш  няколко гъсеници"  амии... знам ли ухилен
 
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Тихия
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 741


Болката е неизбежна. Страданието - по желание.


« Отговор #21 -: 09-09-2014, 07:57:20 »

Не може да се разбере и осъзнае от несъвършения ни мозък как функционира вселената. Именно това са трите доши. Познание на поне 5 хиляди години, предавано от посветен на търсещ, не може да се разбере прочитайки нечии слова. Енергиите на въздуха/ефира/, водата, земята и огъня, не са подвластни на просто обяснение.
Активен

Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3906


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #22 -: 09-09-2014, 08:47:41 »

 Може и да не го разбера, достатъчно ми е да знам как се проявява  намигам Grin Grin
 А ти токът разбираш ли го ?  намигам Но не ти пречи да го ползваш , нали ?  Smiley ( и да знаеш как да се пазиш .. Cheesy )


« Последна редакция: 09-09-2014, 08:56:28 от бате Бино » Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
cherry
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 410


Любовта е смисъла на живота.


« Отговор #23 -: 09-09-2014, 09:17:05 »

Бате Бино, ясен и изчерпателен отговор за дошите аз лично нямам. Ъъъ?
Вярно е,че Аюрведа дава много отговори,но си мисля,че това съвсем не е всичко по въпроса.Просто имам наблюдения върху чиста вата.При опит да направи едно по-дълго гладуване колежката(която е чиста вата) колабира,удари се лошо при падането и след това беше една седмица в болничен...Но пак казвам-това е единичен случай.Също-не издържа само на сурова храна.Приема и доста топли храни(супи,готвени храни),млечни,хляб,зехтини,масло.Тя се е спряла на едноседмичните сухи гладувания и те при нея дават чудесен резултат.Все пак ходи и на работа. амии... знам ли
А ако трябва да говорим за кафа (моя милост Grin) ще кажа,че тази доша са по-едри,с по-бавен метаболизъм,лесно пълнеят,по-издръжливи на натоварване.За тях гладуването е манна небесна,но чистенето при мен започва едва след 3,4-ия ден от водното гладуване,поради по-бавния метаболизъм.Но пък самото гладуване е много лесно и по-дългите са желателни за кафа.За тази доша просто е задължително гладуването да стане начин на живот.
След по-дълго гладуване метаболизма ми става бърз като стрела. свиркам си
Активен

„Живеят само влюбените,останалите просто съществуват.”      
Уилям Шекспир
Тихия
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 741


Болката е неизбежна. Страданието - по желание.


« Отговор #24 -: 09-09-2014, 15:06:18 »

Ха ха, Бате Бино ти си като малко дете. Разбира се знам как функционира електричеството. Но болезненото търсене на обяснение от типа как работи Аюрведа, е проблем на ума. Той се тревожи неистово ако не може да си обясни нещо, а работи с толкова ограничен инструментариум.
Иначе Бате Бино ти си търси отговори.
Активен

Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.
zinaida
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 200



« Отговор #25 -: 11-09-2014, 10:54:50 »

М да....
Да дам отчет (може би ще е полезно за други четящи , с  подобни на моите оплаквания).
Ограничих силно (да не кажа , че направо спрях ) приема на магданоз. Хапвам една идея повече сготвено (колкото и да противоречи на суровата теория ) и болките доста намаляха.
Колкото до теорията на Аюрведа за  Вата и връзката със суровоядството , съм си задавала същите въпроси : как ще ми се отрази , ще ми навреди ли , суровоядството при мен за добро ли ще бъде или напротив ......, имам късогледство 6 диоптера - ще мога ли да го коригирам с гладуване , ей такива разни...
Извод : няма кой да ми даде отговор, никой не може да ми гарантира дали нещо ще е добре за мен , защото никой не може да бъде сигурен , поради факта , че  теория може да се прочете много  , но понякога практиката друго показва. Мога да получа съвет (на който се радвам много ), но не значи , че  той ще е 100% достоверен.
Решение :  слушам тялото, експериментирам с него , докато установя кое е най-добро за мен (пък било то и сготвено).

Страничен въпрос : има ли тук във форума 100 % суровоядци (такива , които не хапват нищо термично обработено ) Питам , защото ми е любопитно хората , които най-често дават съвет, акъл , препоръка (за което им благодаря  благодаря )  как се хранят , каква термично обработена храна косумират (ако има такава разбира се ), какво е менюто им  fluretaa
Активен
cherry
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 410


Любовта е смисъла на живота.


« Отговор #26 -: 11-09-2014, 12:16:36 »

Аз не съм суровоядка. За термично обработената храна - задушени на пара:картофки,тиквички,зеленце,карфиол,червено цвекло,тиква и пр.зеленчуци,каквито са ми на душа. слънце
Елда,просо,царевичка - с по-щадяща топлинна обработка.Пълнени чушки с пълнозърнест ориз,елда,просо и зеленчуци.Качамак.Крем супи от зеленчуци с много подправки.Любима ми е супата от тученица,макар,че нея я консумирам и сурова-в салатките. ам-ам ам-ам ам-ам
Активен

„Живеят само влюбените,останалите просто съществуват.”      
Уилям Шекспир
Zloqd
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1360


« Отговор #27 -: 03-10-2014, 00:28:00 »

На въпроса за оцета и туршийте:
Винен оцет се прави по 3 начина (поне толкова са ми известни на мене)
Първият начин е да се налее малко оцет в съд с вино и то ще вкисне.
Вторият начин е да се разреди виното с 30 до 50 % дестилирана вода. Когато ми остане вино с утайка използвам този метод  - слагам го в широк стъклен съд, добавям малко размразена вода и съвсем малко захар (1-2 лъжици на литър)
Последният ми опит за оцет беше от джибрите на виното (както се прави второ вино) ама нещо обърках захарта и резултата не беше много добър.
Третият начин е като се смачка гроздето и захарноста е около 12 % да се остави и само ще стане на оцет.

Виното с течение на времето може и само да се превърне в оцет - тогава се получава много качествен оцет (наситен с ресфератрол).




Ябълков оцет:
Почиствам ябълките от нагнилото и ако са събирани от земята ги обелвам. Тези които са здрави ги оставям със семките, защото съдържат пектин. Рендосвам ги с много едро ренде и на килограм почистени ябълки се слага литър вода и до 100 гр. захар за да започне по- бързо ферментацията. Това трябва да се разбърква всеки ден по 2 пъти за да не изсъхнат ябълките, които са отгоре и да не се допуска да влизат виненки в съда, за да не завъди червейчета.
Ябълковият оцет е нетраен за разлика от винения и се превръща в някаква блудкава течност (резултат от гниене)

Туршиите:

Имам си мярка за туршиите и ми се искаше този път да видя от кое колко слагам ама пак не стана, защото зелените домати излязоха много водни и се наложи отделно да добавям морска сол вместо солен  разтвор.
В туршията, която си правя взимам отрязано 10 литрово шише от минерална вода и я напълвам почти догоре с нарязани като за салата зелени домати. Слагам и 4-5 глави китайски чесън без да нарязвам скилидките и осолявам да се послегнат малко. На другия ден се преценява дали да се добава сол или разтвор. Ако течноста не покрива напълно материала трябва сутрин и вечер да се раклаща и да се добавя по малко морска сол (няколко кафеени лъжички). На туршията добавям обелена , изчистена от семките и нарязана тиквичка и когато започне ферментацията една цяла полуузряла круша. Слагам и няколко дафинови листа.
 Когато течноста дойде до нивото на нарязаните зеленчуци (ако не дойде се добавя разтвор с доста висока соленост) се затиска с неметален похлупак.
Концентрацията на сол в саламурата на самата туршия трябва да е като на салата, която все още не е пресолена. А дори и да попресолите туршията няма страшно - солта участва в някаква реакция и накрая остават само органични киселини.
Активен

Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка
Daniella
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 164



« Отговор #28 -: 03-10-2014, 07:43:41 »

Златен си, Злояд.. много благодаря за рецептите!  пеперуди
Активен

Stay Hungry Stay Foolish
grow
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 519



« Отговор #29 -: 03-10-2014, 22:23:51 »

На въпроса за оцета и туршийте:...
Ябълковият оцет е нетраен за разлика от винения и се превръща в някаква блудкава течност (резултат от гниене)

   Полезно!
Злояди, това което казваш че е блудкава течност, не трябвали да е точно така, да е мътно с парченца от вътрешността на ябълките. Поне това се спряга за успешно приготвен и жив оцет богат на ензими и оцетно -кисели бактерии които носят положителен ефект на храносмилането-стомаха и надолу по веригата!
   Или да разбираме че тъмното, мътната утайка - "майката" се разваля в даден момент и става негодно за употреба? Съхранението предполагам както виното, на тъмно, хладно и далече от деца  Cheesy

Активен

If you are,you breathe,If you breathe,you talk,If you talk,you ask,If you ask,you think,If you think,you search,If you search,you experience,If you experience,you learn,If you learn,you grow,If you grow,you wish,If you wish,you find,If you find, you doubt,If you doubt,you question,If you question..
Zloqd
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1360


« Отговор #30 -: 03-10-2014, 23:50:19 »

Това се получава когато прецедя оцета и го оставя в буркан в шкафа. След някое време на повърхноста му се образува някакво плътно покритие, което периодично трябва да премахвам. Не е оцетна гъба, а плесен. Гъбата също я премахвам за да не го изпива, но тя по принцип означава, че оцета е годен. Затова като си направя ябълков оцет бързам да го употребя до края на годината. Имах само един случай когато изкара до пролетта ама тогава бях напарвил много ябълков оцет и го бях прецедил в най-различни съдове.
Като се замисля - сигурно съм бил сложил малко захар и затова се е развалил. Сега сложих повече захар и на втория ден от поставянето на ябълките  за оцет вече се усеща аромата му.
В разваления оцет няма нищо полезно освен пектините, но те няма как да се изолират безопасно от плесените. Нито вкуса нито миризмата напомнят по нещо за оцет или за ябълки.
А това , че оцета трябва да се  съхранява на тъмно бях пропуснал да го спомена. Освен това за да започне ферментацията трябва да не е студено.
Активен

Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3906


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #31 -: 04-10-2014, 08:19:27 »

Злоядев, аз ползвам два вида купешки натурален оцет и при тях и двата  такива "ефекти" не се наблюдават  амии... знам ли  ( Немски био-оцет  и оцета на Вальо Тасков ,много са "пивки" на всичко отгоре Smiley )  Чудя се дали ги кръщават нещо- немският не прави даже и гъба, а тоя на Тасков прави гъба, но без тая плесен, дето казваш. Допускам , че и тук е някаква голяма наука за да нацелим точният продукт . Тасков се кълне , че неговият е най-убавият и най-натуралният. Но при теб това с плесента не е приятно, да не бъркаш нещо в технологията? То като се замисля, след като има готов добър продукт, и който ти струва 6лв за половин година , едва ли има смисъл да се рискува със собствено производство, освен ако не е за каляване на нервната система  ухилен
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Zloqd
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1360


« Отговор #32 -: 04-10-2014, 11:09:43 »

Смятам, че си струва човек да се занимава. Тази рецепта за ябълковия оцет ми я казаха тази година и като гледам сега (3-ти ден откакто съм го сложил) ябълките кипят интензивно, има обилна пяна и е доста ароматно. И да правя някаква грешка все някога ще разбера къде греша и нанатък е лесно. И за туршиите така - веднъж като се научих и не съм изпускал туршия.  Ти си добре като познаваш производители на натурален оцет, но повечето хора не познават. По магазините има оцети, които са със синтетична оцетна к-на, което означава, че ако е винен червеният цвят не е от ресфератрол, а някакъв оцветител.

А плесента може и да си е от буркана - все в тоя буркан(имам 2 броя от този вид)  ми прави такъв номер този път ще опитам да го съхранявам в съд без метална капачка.
Активен

Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3906


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #33 -: 04-10-2014, 11:49:26 »

И ти си прав , Злоядев, човек може да си намери стотици занимания , чрез които да наработва познание и да получава удоволствие и смисленост от съществуването си. И аз постоянно творя и майсторя все нещо , но няма време за всичко  нерешителен, иначе и хляб, и оцет и лютеница и туршии и зеленчуци.. всичко бих си правил сам, но няма как всичко да свърша, особено когато имаме със Сократ един и същ принцип - "Най-зает съм през свободното си време"  ухилен 
Но колкото до добрият оцет, вече дойдоха времена на информация, в които само ленивият не би могъл да си намери , това ,което търси Smiley   
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Daniella
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 164



« Отговор #34 -: 04-10-2014, 13:41:01 »

Друго си е ако можеш сам да си направиш зимнина и въобще всичко натурално.
Мисля да пробвам да си направя ябълков оцет и въпросът ми е:
имат ли значение, какъв сорт са ябълките?
Мисля си за жълти но все пак .. така и така ще си ги пазарувам.
Активен

Stay Hungry Stay Foolish
grow
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 519



« Отговор #35 -: 04-10-2014, 21:05:04 »

Това се получава когато прецедя оцета и го оставя в буркан в шкафа. След някое време на повърхноста му се образува някакво плътно покритие, което периодично трябва да премахвам. Не е оцетна гъба, а плесен. Гъбата също я премахвам за да не го изпива, но тя по принцип означава, че оцета е годен. Затова като си направя ябълков оцет бързам да го употребя до края на годината. Имах само един случай когато изкара до пролетта ама тогава бях напарвил много ябълков оцет и го бях прецедил в най-различни съдове.

  Дали няма да е по-малко тая плесен ако е във висок и тесен съд, досега с кислорода ще е по-малък?
Производителите от с. Долно Белотинци казаха, че оцета срок на годност нямал, или пък техния, но пък 6-9лв
на литър го дават, златен е!

Като се замисля - сигурно съм бил сложил малко захар и затова се е развалил. Сега сложих повече захар и на втория ден от поставянето на ябълките за оцет вече се усеща аромата му.
В разваления оцет няма нищо полезно освен пектините, но те няма как да се изолират безопасно от плесените. Нито вкуса нито миризмата напомнят по нещо за оцет или за ябълки.
А това , че оцета трябва да се  съхранява на тъмно бях пропуснал да го спомена. Освен това за да започне ферментацията трябва да не е студено.

  Със сигурност топлото и шекера ще му дадат старт, макар че добре узрели сладки ябълки нямали нужда от допълнителна захар, а някои го правят и с мед, мисля да сложа различни смески да видим как ще вървят, ябълки има.
От години оцета не присъства в менюто ми, и тази година съм решил да видя не пропускам ли нещо, че наскоро четох за положителните страни точно на суровия ябълков оцет за здравето като цяло.

« Последна редакция: 04-10-2014, 21:07:07 от grow » Активен

If you are,you breathe,If you breathe,you talk,If you talk,you ask,If you ask,you think,If you think,you search,If you search,you experience,If you experience,you learn,If you learn,you grow,If you grow,you wish,If you wish,you find,If you find, you doubt,If you doubt,you question,If you question..
Zloqd
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1360


« Отговор #36 -: 04-10-2014, 22:19:51 »

Daniella, аз ползвам тези, които са ми в наличност и ако не ги направя на оцет ще трябва да ги изхвърля. Моите овошки са "карастоянка", "granny smith" и някакви по-дребни зелени ябълки.
Обикновено зелените сортове съдържат повече ябълчена киселина.

grow, сега се сетих, че има един корейски сериал направен по действителен случай (тематиката е приготвяне на здравословна хране, методи на лечение...) та в него се спомена за един 20-годишен оцет от райски ябълки. Въпросният оцет е стоял 20 години заровен под земята в гърненце. Ако оцета успее да се съхрани той става по-хубав с времето. В този ред на мисли може да опитам вместо да прецеждам по-големия съд (който е от йена-гласс с похлупак) да пробвам да го залепя с тесто докато свърша другия оцет (от по-малкия съд).
Ако някой иска да гледа този корейски сериал ето линк към него, а за тези, които нямат достъп до vbox7.com могат да си го търсят в тубата със заглавието "Jewel in the palace"
Активен

Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка
grow
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 519



« Отговор #37 -: 05-10-2014, 19:17:06 »


   Хухуул Zloqdев този сериал ще се окаже доста сериозна работа, браво че го спомена! Избрах произволно тази серия където с акупунктура мацката разрешаваше разни здравословни проблемации, учешесе първо върху риба Smiley), интересно в коя ли серия започват с направата на оцета? Smiley
   Попаднах на материал в който при процеса на ферментация на съда използват тапа на която външната част е от стъклено цилиндрично тяло и се пълни с вода. Водата действа като изолатор и спира О2 от влизане на вътре, но позволява на СО2 да излиза свободно навън, което би трябвало да ограничи окислението до минимум.
   Не съм запознат, навярно и в Бг продават такива джаджи.

Активен

If you are,you breathe,If you breathe,you talk,If you talk,you ask,If you ask,you think,If you think,you search,If you search,you experience,If you experience,you learn,If you learn,you grow,If you grow,you wish,If you wish,you find,If you find, you doubt,If you doubt,you question,If you question..
Daniella
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 164



« Отговор #38 -: 05-10-2014, 21:38:00 »

Daniella, аз ползвам тези, които са ми в наличност и ако не ги направя на оцет ще трябва да ги изхвърля. Моите овошки са "карастоянка", "granny smith" и някакви по-дребни зелени ябълки.
Обикновено зелените сортове съдържат повече ябълчена киселина.


Благодаря ти изключително много!  слънце
Активен

Stay Hungry Stay Foolish
Zloqd
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1360


« Отговор #39 -: 06-10-2014, 00:15:39 »


   Хухуул Zloqdев този сериал ще се окаже доста сериозна работа, браво че го спомена! Избрах произволно тази серия където с акупунктура мацката разрешаваше разни здравословни проблемации, учешесе първо върху риба Smiley), интересно в коя ли серия започват с направата на оцета? Smiley

Това с оцета мисля, че беше в 20-ти епизод. От този сериал могат да се научат доста тънкости при приготвянето на някои ферментирали подправки - имаше една серия дето се чудеха, защо на ферментиралия боб му се е променил вкуса

   Попаднах на материал в който при процеса на ферментация на съда използват тапа на която външната част е от стъклено цилиндрично тяло и се пълни с вода. Водата действа като изолатор и спира О2 от влизане на вътре, но позволява на СО2 да излиза свободно навън, което би трябвало да ограничи окислението до минимум.
   Не съм запознат, навярно и в Бг продават такива джаджи.
Такова нещо можеш да си направиш от подръчни материали - трябва да намериш начин да закрепиш вертикално една стъклена тръбичка върху капачката на съда (става с коркова тапа) и при ферментацията въглеродния двуокис напълва тръбичката, а когато ферментацията приключи тя остава пълна с този газ и тъй като той е по тежък от въздуха няма да допусне да влезе кислород в съда.
Това може да намери приложение само при направата на вино, за оцета трябва да има достъп до кислород.
Активен

Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка
Страници: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: