Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Лесни крекери  (Прочетена 13130 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
vladi
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 486



« -: 18-11-2009, 13:05:29 »

Станаха любими на малката ми дъщеричка! Стои пред фурната и ги гледа през прозорчето.  ам-ам

2 ч.ч. тиквено семе (накиснато)
2 ч.ч. слънчоглед (накиснато)
2 к.ч. сусам
2-3 с.л. зехтин
1/2-1 к.ч. вода (последния път не сложих, защото ядките бяха поели доста при накисването)
2 ч.л. чубрица
сол

Харесвам ги с едри късчета, но за да не се задави детето, бъркам в купата на робота до почти гладка консистенция.
Активен

Keit
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 105



« Отговор #1 -: 18-02-2010, 16:42:19 »

Колко време се сушат? амии... знам ли
Имам желание да ги направя, но за първи път ще правя крекери и ако има още някоя тънкост моля да споделиш. роза
Активен

С желание всичко се постига!
Keit
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 105



« Отговор #2 -: 20-02-2010, 15:23:23 »

Вече ги направих. Вкусът им е чудесен. Другият път ще поработя над формата.
Активен

С желание всичко се постига!
Лейла
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 313


« Отговор #3 -: 25-03-2010, 18:53:06 »

Да не отварям нова тема, че става въпрос пак за едни много сни кракери (мързеливи) ще пиша тук.

маслинена паста (аз си я купувам от кауфланд от витрината) към 200- 250 грама може би, и кутийка с ленено брашно 200 гр. това го замесих и разстлах на хартия, трябва да кажа че много бързо се изсушиха.
Аз си ги слагам като крутони отгоре на салатката, но са адски вкусни и така.
« Последна редакция: 26-03-2010, 18:39:15 от Лейла » Активен

Самотата е най-скъпо платената свобода.
titan
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2318


« Отговор #4 -: 25-03-2010, 20:05:43 »

Потекоха лигите
Активен
vladi
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 486



« Отговор #5 -: 12-04-2010, 09:31:02 »

Keit, съжалявам, че не ти отговорих своевременно. заповядай, цвете И се радвам, че крекерите са ти харесали.

Нямам определено време, обикновено 4-5 часа от едната страна и после от другата до желаната твърдост. Предпочитам да суша на слънце, като първо минавам през фурна за 4-6 часа да се захванат и после местя от изток на запад до залез слънце  Cheesy

Лейла, едни приятели са големи фенове на тази маслинена паста, ще взема да им пусна рецептата ти.  Smiley На мен ми е соленка и нещо изкуствено усещам в нея.
Активен

Keit
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 105



« Отговор #6 -: 12-04-2010, 14:01:22 »

Добре, че идва лято :laugh:И аз ще пробвам да суша на терасата.
Активен

С желание всичко се постига!
malina
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 267



« Отговор #7 -: 12-06-2011, 14:26:35 »

Аз си правя пастата сама- обезсолявам маслините в топла вода и ги пасирам. Идеята за тези кркери е супер!
Активен
Azalea
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 16


« Отговор #8 -: 08-09-2011, 21:41:43 »

Аз си правя пастата сама- обезсолявам маслините в топла вода и ги пасирам. Идеята за тези кркери е супер!
Здравейте! Опитах се да направя крекери от маслинена паста и киноа, но нещо не се получиха:( Някак си се разпадат и детето не може да ги хване спокойно с два пръста. Суших ги във фурна, малко по-ускорено. Ако няма слънце как ги сушите?
Активен
Mep
Administrator
Sr. Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 483



WWW
« Отговор #9 -: 11-09-2011, 13:55:02 »

За да не се разпадат им трябва нещо спойващо - това е лененото семе, смляно на брашно, то прави тестото по-лепкаво и по-сплотено, така че когато вече се изсуши остават цели крекери, не толкова лесно трошими.
Активен

Духът владее материята!
savina
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 48



« Отговор #10 -: 22-09-2011, 22:11:50 »

Други лесни крекери,ме вдъхновиха от житния режим  притварям очи от широка усмивка
 покълнала пшеница и смляна
 малко мед и меласа
 пасирана ябълка
 канела
 орехи смлени финно на брашно/да не са накиснати/
в дехидрататора до желана хрупкавост,стават вкусни и нежни  мммм
Активен

Егото е причина за всички болести и несполуки..правилният начин на живот Помага..
Bunnie
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 13


« Отговор #11 -: 29-09-2011, 14:52:29 »

а може ли крекерите да се сушат фъф фурната? понеже нямам дехидрататор?
Активен
Mep
Administrator
Sr. Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 483



WWW
« Отговор #12 -: 21-10-2011, 21:20:37 »

В началото ги сушах във фурна и ако имаш такава, която поддържа ниски температури - става. Най-добре е да ги разполагаш директно върху хартия за печене, която слагаш на решетката. Така ще се изсушат по-бързо.
Савина, готин вариант на крекери си измислила за житния режим  браво, аплодирам
Активен

Духът владее материята!
tindi4ka
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 32



« Отговор #13 -: 09-03-2012, 13:55:58 »

Здравейте,

Ето това са мойте първи крекери. Взети са идеи от няколко рецепти. Общо взето си мисля, че крекерите стават с почти всичко стига да имат нещо спойващо, в случая лен.

Орехи - накиснати и после смлени
Сл. семки - накиснати и смлени
Елда - едната част накисната, друга съвсем малка не, за да дръпне от влагата на тестото
Лен - едната част смляна и накисната, а друга малка само накисната за разкош
Маслини смлени, количеството на вкус
Риган, босилек и сол на вкус

Разстила се много тънко върху хартия за печене. Суши се (в моя случай) около 20 часа общо във фурна на 40-50 градуса и от време на време ги изкарвах и ги слагах под климатика върху сушилника за дрехи.
Станаха много хрупкави и са истинска енергийна бомба. Аз понеже не съм изцяло суроядна, ги ядох с намазано отгоре сирене крема и поръсено с кълнове (каквито имаше - репичка и броколи).

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1978737563626.57296.1698751527&type=3#!/photo.php?fbid=1978740723705&set=a.1978737563626.57296.1698751527&type=3&theater
Активен

Happiness is only real when shared!
Ира
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 24



« Отговор #14 -: 03-06-2012, 13:38:43 »

здравейте и от мен,един новобранец който има много въпроси,но ще я карам по-полека,първо благодаря за чудесната рецепта,и за тази прекрасна атмосфера която се е създала тук от закачки,но и полезна информация и съвети ,каквато се надявам и аз скоро да споделя(рецептичка за вкусотийка),защото съм голям чревоугодник и обичам да експериментирам в кухнята.Та да попитам като за начало,разгледах много рецепти и бих искала да опитам да приготвя нещо,обаче навсякъде чета ядки(накиснати),а за непросветените като мен не става ясно колко трябва да се киснат,покълнали ли трябва да са или някои се киснат просто за да омекнат,простете невежеството ми,но до сега не съм покълнвала нищо и не знам дори как изглежда и как би трябвало,ще съм благодарна да споделите,как точно се прави,както вече забелязах това май изисква доста време,и тъй като имам свободно време,и въоръжена със повечето необходими уреди и продукти съм готова за пристъпване в действие,моля пишете по-скоро та да успея да хапна утре поне търкалям се от смях ам-ам
Активен

“Не разрушавай онова, което е направил Бог, заради това да ядеш нещо.”
“По-добре е да имаш вечеря от растения, в която има любов, отколкото добитък, гледан за угояване, с омраза вътре.”
Притчи (Соломонови), 15:17
nortifox
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 158



« Отговор #15 -: 07-08-2012, 12:47:15 »

Ира пробвай от тези няма да съжаляваш.
Крекери на НИКИ
- 250гр. фини ове браво, аплодирам :Content_14:сени ядки – не се мели
- 3с.л. ленено семе - мели се
- 3с.л. тиквено семе белено - мели се
- 3с.л. елда - мели се
- 3с.л. слънчогледови семки белени - мели се
- сусам – слага се цял
- 20 бр.маслини без костилката - блендера
- 1-2 скилидки чесън - блендера
- малко лук - блендера
- 3 с.л.зехтин – блендера
- 1бр.средно голям морков - блендера
- малка стиска магданоз или копър - блендера
- щипка ч.пипер,меродия,ч.пипер,сол на вкус и др. - блендера
- сок от 1/2 лимон - блендера
- 1ч.л.мед – блендера
- вода колкото поеме – аз слагам към 150гр.в блендера и ако трябва
добавям още като се смесват всички продукти 
Омесват се всички продукти до получаване на гъсто тесто,което се растила на тънко върху хартия за печене ,която е намазана с мазнина и са суши или във фурната под 50 градуса,или дехидратора, а може и на слънце.
Вкусът е уникален ,в къщи дъщеря ми и съпругата си хрупат от тях и не искат да чуят за хляб от магазина.Викат ми Ники крекера….
БОН АПЕТИ……  браво, аплодирам браво, аплодирам мъдър мъдър
Активен
Ира
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 24



« Отговор #16 -: 17-01-2013, 20:15:23 »

Хе,хе браво Ники,ще опитам,доста подробно описание,МЕРСИ за което Smiley
Активен

“Не разрушавай онова, което е направил Бог, заради това да ядеш нещо.”
“По-добре е да имаш вечеря от растения, в която има любов, отколкото добитък, гледан за угояване, с омраза вътре.”
Притчи (Соломонови), 15:17
sis
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 173


« Отговор #17 -: 23-01-2013, 12:40:01 »


   Благодаря на Ники за вкусната рецепта. Пробвах я много е вкусна, дори и преди да се суши става за ядене. Единствената трудност, че ми лепеше доста сместта и малко трудно я разстлах.
Активен
taurus
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 118



« Отговор #18 -: 12-01-2017, 17:33:55 »

Търся идеи как да оползотворя по-скоро над 2кг грахов протеин (85%), който беше годен до средата на 2016.
С блендера май няма да стане, понеже го предобрих последния път, а и отнема всеки път време за миене и ставаше с банан основно.
С вода и други течности е труден за поглъщане, остава ти стържещо усещане по гърлото (при другите растителни така ли е?).

 Варианта е да ползвам печката (не искам да са сурови) на ниски градуси (50-80) да направя барчета, но с какво да ги замеся? Солени или сладки?
Активен
iris
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 50


« Отговор #19 -: 12-01-2017, 20:32:30 »

taurus, мисля, че идеята за протеинови блокчета с грахово брашно не е добра, защото граховото брашно според разни нутриционисти сладки Smiley не е добре да се яде сурово. Друга възможност е да го ферментираш и да приготвиш нещо от ферментиралия материал.

Тук има идея за сирене.
http://upladdy.com/bg/pages/1666108

Друг вариант за ферментация - да направиш кисело млеко от граховото брашно.
Разреждаш с малко студена вода брашното, после добавяш топла вода и закваска за кисело мляко, завиваш съдовете и оставяш на топло най-малко 10 - 12 часа. Не съм правила точно такова кисело мляко, но съм правила кисело млеко от орехи по този начин. Може да стане рядко, затова го сгъсти с чия или друго. Подправи го по желание -  за сладкиши - мед, за дресинг за зелена салата - лимон, чесън, олио.

Активен
Страници: [1] 2   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: