Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Сурова напитка от шипка :)  (Прочетена 12717 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
zinaida
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 200



« -: 14-10-2014, 20:12:02 »

Сигурно не откривам топлата вода ( в случая суровата напитка от шипка) , но реших да споделя с вас гениалното заключение до което достигнах. bleh ам-ам
Тази неделя с мъж ми и детето се разходихме из баирите край Пловдив и си набрахме няколко килограма шипки.
Чудех се аз как след като шипките са толкова богати на витамин Ц, което пък се разрушава при висока температура , да се запази без да се налага да ги варя на чай , и в крайна сметка да се възползваме от витаминките и да е вкусно едновременно.
Иии много просто - сложих в блендера една шепа измити шипки и една чаша вода. Прецедих. Получи се много приятна на външен вид и вкус напитка. А за да го изпие и детето ( 5 годишно) добавих за нея 1 лъжичка мед. Страхотно на вкус , направо се очаровах от себе си  свиркам си .
Активен
Евгени
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 88


« Отговор #1 -: 14-10-2014, 20:46:58 »

Това задължително ще го пробвам. Въпросът ми към zinaida е през какво го прецеди - тензух или цедка? Опасявам се, че през цедката може би ще проникнат власинките от вътрешността на шипките. А може и да не съм прав, но съм любопитен този отличен резултат как е получен.
Активен
Iveta
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 68


« Отговор #2 -: 15-10-2014, 10:35:52 »

Супер. Със сушени шипки също се получава хубава напитка, само ме е яд, че не съм си набрала и изсушила сама, защото разликата е огромна.
Активен
zinaida
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 200



« Отговор #3 -: 15-10-2014, 17:37:11 »

 Ами аз през цедка го прецедих , вярно ситна беше и никакви власинки не преминават. Важно ще е мисля и качеството на блендера за крайният резултат. Аз днес пак си направих ( и пак се очаровах от себе си  търкалям се от смях )
Активен
Лози
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 164


« Отговор #4 -: 15-10-2014, 21:21:01 »

Ех, че хубава идея! Благодаря! благодаря
Активен
Zloqd
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1357


« Отговор #5 -: 15-10-2014, 23:23:02 »

Каква ли ще е тази цедка, която може да хване власинките на шипката?
Аз си ги слагам със захар и вода без да се налага да ги смачквам или някакви други механични въздействия и само трябва да чакам достатъчно, защото шипково вини става доста по-бавно не само от такова от грозде а и от плодово вино, но витамините се запазват, а власинките падат на дъното и обикновено се залепват.
Търпението е добродетел,която лично аз високо ценя(надявам се и други да я ценят).
Активен

Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка
zinaida
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 200



« Отговор #6 -: 16-10-2014, 16:03:23 »

Каква ли ще е тази цедка, която може да хване власинките на шипката?

Не знам накъде биеш, повтарям : блендера е от голямо значение , а цедката е от най-простите възможни - сокът който се получава :без никакви власинки.Поне при мен се получи така

    http://prikachi.com/images/971/7666971X.jpg 
« Последна редакция: 16-10-2014, 16:05:19 от zinaida » Активен
Zloqd
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1357


« Отговор #7 -: 16-10-2014, 22:46:14 »

Извадила си късмет с твоя блендер.
Активен

Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка
Евгени
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 88


« Отговор #8 -: 16-10-2014, 22:56:33 »

Всъщност, zinaida, какъв ти е блендерът? Ако не е проблем снимай и него.
Активен
zinaida
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 200



« Отговор #9 -: 17-10-2014, 16:45:31 »

Ами блендера купихме от Лидл ( по едно време ги бяха пуснали на промоция -цената около 40-50 лв беше ) . Преди няколко месеца го взех , но съм много доволна, защото прави житената трева на гладък сок ( за разлика от някои така прехвалвани напоследък рекламирани по телевизията уреди) .
 Куче марка е според мен , но го препоръчвам с две ръце . Преди да го купя дълго време анализирах и търсех най-добрият блендер , дори бях решила да си купувам   от порядъка на няколкостотин лв , но така се случи че взехме този ( заедно с един чопър на същата фирма и съм повече от доволна )

http://prikachi.com/images/486/7668486Q.jpg
« Последна редакция: 17-10-2014, 17:27:18 от zinaida » Активен
Евгени
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 88


« Отговор #10 -: 17-10-2014, 18:22:51 »

Благодаря за информацията, zinaida!  flowers2
Активен
sweetie
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 80



« Отговор #11 -: 18-10-2014, 19:24:28 »

Yes, страхотно ми допадна идеята за сурова напитка от шипки, наистина е гениална.
Благодаря, че я споделихте с нас, веднага ще я пробвам.
Баща от дълги години ми прави невероятно шипково вино, не зная пропорциите, но слага около 3 литра вода на 300 гр. шипки, 500 гр. захар, половин лимон и сока от остатъка от лимона. Слага се на топло, до печката на дърва  намигам, стои около 3 до 6 дни, като бурно се разклаща, за да се стопи захарта.
След леката ферментация се получава убийствена, леко газирана напитка. Това коли, пепсита, не могат да й стъпят на пръстта.
Активен

Господ чува молбите на хората, които искат да забравят омразата, но е глух за тези, които искат да избягат от любовта.
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3844


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #12 -: 19-10-2014, 11:27:20 »

Според мен рецептата на Зинаида може допълнително да се оптимизира- така получената напитка да се остави няколко часа да престои , след което имаме вече готова  настойка. ( Изхождам от един от вариантите при билкарството - студен извлек, при който активните съставки на билката/плода преминават във водата. )
В момента тъкмо го изпробвам тоя вариант, после ще докладвам като се витаминизирам мммм
« Последна редакция: 19-10-2014, 11:36:25 от бате Бино » Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
zinaida
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 200



« Отговор #13 -: 19-10-2014, 15:40:26 »

Относно витаминизиращите й свойства -потвърдени от ефекта върху детето : беше започнала да се сополиви , личеше си че ще се разболява , 2-3дни подред по една чаша шипкова напитка , предимно сурова храна , джинджифил с мед и лимон и детето е здраво Smiley
 Иначе с нетърпение ще чакам резултата от  рецептата на Бате Бино , защото съм убедена , че ще е ъпгрейд на моята  по отношение на полезни качества благодаря
А до тогава  остатъка от набраните шипки съм сложила в дехидратора.
Активен
iskrena
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1110


« Отговор #14 -: 19-10-2014, 23:29:31 »

не виждам проблем, ако не се прецедят шипките след  блендера.
след блендиране, за да е още по - полезно, може и малко лимонов сок или направо, заедно с шипките, да се блендира и лимонът.
Активен
Newly
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 193



« Отговор #15 -: 02-04-2015, 13:04:41 »

Как не съм я видяла тази тема до сега. Разполагам с голямо количество шипки. Баща ми ми ги бере специално да си правя чай зимата. Но той ме учи да им подрязвам дупетата (така да се каже). Т.е върха им. И така водата прониква и отвътре.
Ще търся този блендер на Зинаида да си го купя, щом е толкова добър. И ще пробвам непременно тази шипкова наслада. За сега си правя чай от шипки и е мн вкусен. Последно прекалих с количеството шипки и стана една гъста течност, доста кисела. Ха-ха. Моят приятел не можа да изпие една цяла чаша.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: