Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Споделено на Коледа  (Прочетена 1308 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Тихия
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 741


Болката е неизбежна. Страданието - по желание.


« -: 25-12-2014, 18:15:08 »

   Бог, / както и да се именува/, не разкрива своята същност във външно наблюдение, а чрез вътрешно преживяване. И когато вътрешното преживяване разкрива божията същност, външното наблюдение не е необходимо. А ако външното наблюдение е необходимо, тогава вътрешното преживяване е невъзможно.
   Тоест, ако ме молиш да се разкрия, това не би могло да стане, защото самата молба е утвърждение, че не съм се разкрил. Такова утвърждение предизвиква съответното преживяване. Така ще изживееш своята реалност, че Бог не се разкрива, защото ако се разкриваше, нямаше да го молиш да се разкрие.
   Няма да имаш онова, за което молиш и не  можеш да имаш нищо, което поискаш. Така е, защото самата ти молба, е утвърждение за липса и когато кажеш, че искаш нещо, това поражда именнно такова преживяване - на липса в твоята реалност.
   Ето защо добрата молитва никога не е обикновен списък с желания, а молитва на благодарност.
   Когато предварително благодариш за онова, което избираш да изживееш като своя реалност, ти фактически признаваш, че вече го имаш в действителност. Ето защо благодарността е най-могъщото изявление пред Бог,  утвърждение, че още преди да си ме помолил за нещо, аз вече съм ти го дал.
Активен

Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.
DeNiro
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 649


« Отговор #1 -: 25-12-2014, 19:47:08 »

Тихия, много мъдри думи, благодаря за които. Аз чувствам по същият начин връзката си с Бог, затова и написах преди няколко седмици, че усещам Бог, тоест не го търся извън тялото си в книги и църкви. Много добре казваш също, че молитвата трябва да изразява благодарност, а не списък с желания. Много мъдри думи.
Поздрави
Активен
Евгени
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 88


« Отговор #2 -: 25-12-2014, 22:35:38 »

Присъединявам се към вас и благодаря, че ви има!
Активен
Vov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1078


Познай себе си.


« Отговор #3 -: 26-12-2014, 15:27:04 »

Благодарността изобщо, към Природата/Вселената... какво, да не би да е много? Стига да е от вътре, от сърце, почти импулсивна, без да очаква нищо в замяна... е силно нещо.

Също силна е обичта - всеобща, всеобхващаща... малко е трудно да си го представим - с нашите категории (напр. "...силно да любим и мразим..."). Има една принципна пречка, доскоро не можех да я преодолея. Тя звучи нещо като: "Е, как да го обичам тоя, той ми наврежда с това и това..."
Обичам съвсем не е равно на разрешавам да ми наврежда...
Всяка майка обича детето си, но не му позволява да прави някои неща и обичта й не намалява от това...?
Тоест, можем да обичаме целия свят изобщо и всеки отделен човек конкретно, без да оставаме беззащитни към онези хора (събития, явления...) които искат да ни навредят..

Следващото е прошката - много трудно нещо за мен... Прошката към онези, сторили ми нещо лошо, към онези, правещи ми нещо лошо и към онези, които ще поискат да ми направят нещо лошо; прошка и към себе си. Ако успея вътрешно, истински, от сърце да простя, огромни потоци енергия се освобождават в мен и мога да ги използвам - за съзидание например. Мисленето - отново и отново - какво лошо ми непреви еди кой си, какво лошо направих аз... изразходва, прахосва енергия - непрекъснато.

Известността на "Граф Монте-Кристо" и много други подобни, е само показател за трудността и важността на тази категория.  мъдър
Активен

Искам да променя света - започвам от себе си.
Newly
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 193« Отговор #4 -: 27-12-2014, 08:42:38 »

За първи път разбрах смисъла на това защо нямаш когато искаш. Толкова добре изкристализира смисълът на някои прочетени от мен, но недотам разбрани, неща. Чудесен откъс, Тихия! Сигурно ще е банално да благодаря. Вместо това ще кажа, че идва точно на време за мен.
Поздрави  слънце
Активен
Sha
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 31« Отговор #5 -: 27-12-2014, 09:23:06 »

Интересна философия имате, Тихий.
Благодаря Ви за споделеното!
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: