Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Променяме ли духът, ако променим хранителните си навици?  (Прочетена 26053 пъти)

iskrena

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1122

духът не се променя от никакви хранителни навици.
но той може да стане от една пасивна част на човешкото същество в господстваща, ако човек избере да търси Истината и да живее според нея и ако се съгласи Бог да контролира живота му.

когато духът на човека бъде управляван от Божия дух, тогава може да почнат промени и на ниво душа и тяло.
Активен

iskrena

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1122

Венци, а за мен цветенца ще има ли?   ;D
Активен

Vov

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1101
 • Познай себе си.

Искре, предпочитам да не упростявам...
Усилията за промяна на хранителните, дихателни, пиителни и мислителни навици, започнати при еди какво си състояние на духа, тялото и душата, могат, тези усилия, да извисят духа... И не е добре да ги разглеждаме като някакви отделни неща.
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

donna

 • Full member
 • ***
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 132

Венци,

напоследък вече избягвам да споделям възгледите и преживяванията си за живота, но вчера нямаше как да стане, защото иначе не можех да ти обясня защо се получава това, което наблюдаваш при твоя приятел, при теб, при другите - в живота има духовни закони, които не учим в училище, но въпреки нашето незнание, те действат...

Помолих Ели да се включи и потвърди, което пиша, защото без да се познаваме с нея, от включванията й по други теми разбрах, че тя също е преживяла всичко това.

Мисля, че с нея говорим за едно и също, но по различен начин. Аз твърдя, че няма връзка между здравия дух и промяна на храненето, а тя твърди, че постът укрепва духа /споменала е психиката, но аз мисля, че е искала да каже духа/. Постът не е само промяна на храненето, не е само една растителна диета :).

Ти си преминал на растителна храна за по-дълъг период от време, но не си постил :). Постът не е само телесно въздържание от храна, той е и духовно въздържание. Постът е въздържание от всичко, което ти харесва :). Постът е послушание към Бога. Постили са още първите хора - Адам и Ева - не им е било разрешено да ядат от дървото на познанието.

Постът в православната вяра не е самоцел, а един вид упражнение за укрепване на духа. Така, както от нарушението на поста са паднали първите хора, сега чрез спазването му, ние да се издигнем отново на тяхната висота. От друга страна един ден, когато ти се случи нещо и ти трябва да избираш, ако си постил - твоят дух е укрепнал и много по-лесно ще ти бъде да вземеш правилното решение и да се откажеш от нещо, което много ти се иска, но не е добро и полезно.

Всичко в нашата православна вяра се прави с цел човек да придобие Любов - и поста, и молитвата...Навремето хората са постили и с това, което са спестили, са помагали на нуждаещите се.

Знам за много известно име в нашата православна история, за монах - а монасите, може би знаеш, дават обет до края на живота си да не ядат месо - а тежко е да не изпълниш даден обет пред Бога - отива в първия ден на Великия пост в една къща за да направи водосвет. Когато влиза в кухнята, в този момент готвят месо. И той си откъсва едно парче и го изяжда. Той нарушава обета си пред Бога заради Любовта - за да не обиди домакините.

Преди време коментирахме тук Голтис. Той разсказва, как в последните дни на захранването при едно гладуване отиват цялата команда на приятел на гости, собственик на пицария, който се оказва, че имал рожден ден. Той изпича една голяма пица и с радост ги черпи. А те се споглеждат и започват да ядат. После са имали силни болки в корема...Но за тях е била по-важна Любовта - да не обидят човека. Не са мислили, забравили са за себе си.

Но трябва да се прави разлика между любов и човекоугодие :).

Целта на нашия живот тук на земята е да се подготвим за срещата ни един ден с Христос. Сега се срещаме с него чрез тайнството Причастие, а това узнаваме от плодовете в нас после и промяната, която настъпва у нас. А тогава ще бъде очи в очи. И Той няма да ни попита колко хапки сме изяждали на едно ядене, дали сме яли бързо или бавно, колко пътпъдъчи или кокоши яйца сме изяли, колко молитви сме изчели или колко много сме постили или гладували. Въпросът Му ще бъде как сме живяли - дали сме проявявали милост и любов. 

Здрав дух са имали всички наши старци и старици, хранители на православната вяра, въпреки многобройните болести и оскъдното хранене. Много от тях са били на легло през голяма част от живота си. Но са били извор на любов и при тях са се стичали хора от всички краища на света. А със своята прозорливост са спасявали и указвали правилния по-нататък път, предпазвали са от големи грешки...

Венци, хубаво и похвално е, че на теб ти прави впечатление тази бездуховност в другите, раздразнението в теб - егоизъм и себелюбие :), чревоугодието :)...Между другото и аз съм така :). Но няма друг път за духовен живот и за здрав дух, самоусъвършенстване и промяна у нас, освен споменатия в предишния и този ми пост. А храната играе роля дотолкова, да поддържа и снабдява тялото с необходимите за него вещества. Това е моето мнение и не задължавам никого да мисли като мен, но мисля че съм права :):flower:
« Последна редакция: 06-05-2015, 12:57:01 от donna »
Активен

миа

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 201

Много интересно Венци, признавам си! Темата си е провокация за размисъл чрез разчовъркване на мозъка.
Дали променяме духа? Много трудоемка работа е това, :weight_lift: за да може само с хранене да стане магията.
Като се има предвид, че цялото ни съществуване е продукт на една духовна еволюция,и че гените на праотците ни са дълбоко закодирани във всеки от нас, си е живо чудо да "кривнем", така да се каже, от "правият"път.
Насажданият и отгледан нездравотворен, разрушаващ страх, подобно на другата крайност- разрушителната смелост, не мисля, че сами по себе си ще се повлияят от промяната на начина на хранене, ако преди това окованият в тези разрушителни зависимости, сам не реши да строши букаите, които го препъват.  :Confus_3: :Confus_3: :Confus_3:


Във всеки случай у себе си съм забелязала следната последователност:
Когато съм желаела да имам прочистващи дни, и след тяхното осъществяване, съзнанието сякаш така ми се прояснява, че в мозъка постоянно се раждат  мисли, идеи и стихове дори, които записвам на белия лист.

 Моето мнение по-скоро клони в тази посока, че въпреки всичко, можем да променим духа с промяна на хранителните навици, ако тази промяна се прави със съзнание, себепознание и смирение.( 3С)
И тъй като между хранене и дух има връзка, и то голяма, по-важното е дали ще се получи симбиозата, спойката или сношението ако щете помежду им.( пак 3С)

Накрая завършвам с една любима мисъл от нета:
"Когато душата гладува- тялото преяжда." :essen:

П.П. Както сам казваш, Венци, обичаш да хапваш с наслада и бавно. Това е идеален навик. Респект!
А аз искам да те попитам друго, когато ядете в компания и когато други  налитат на месото хищнически като го опустошават за секунди, тези индивиди не ти ли се струват залитнали в другата крайност- агресивни, прекалено смели, заядливи, властолюбиви и нерядко зли?
Защото аз такава закономерност съм забелязала. ;)
Активен
Тайната на здравотворният живот се крие в хармонията между дух, тяло и разум.

VENCI

 • Jr. Member
 • **
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 82

VENCI@ ти конкретен отговор/коментар ли търси поднесен по "разбираем"/подходящ за тебе като автор на темата и задаващ въпрос за обсъждане начин или търсиш мнение което да ти допадне лично. Да разбирам че настояваш да обсъждаме състоянието ДУХ, що е то дух?
  Ха, Гроу, засмя ме tooth Негодуваш, че трябва да пишеш за някакъв си ДУХ, в тема свързана с духа! Не бе друже, не ща да обсъждаме състоянието ДУХ, нито състоянието на каквото и да било!Не си избирам и мненията, защото темата не е обсъждане, искане/даване на съвет, а чисто и просто общуване! Аз така ви опознавам! Ако исках само да разбера колко пъти на ден трябва да ям трици, за да ми е по-добре, щях да си взема отговора и без да се регистрирам! Но, освен полезни съвети, при регистрация получавам и възможност да общувам с вас! А ПП. беше като превантивна мярка. В този форум няма значение какви са разделите или темите - коментарите са миш-маш. Например: Ако темата е "Подходящи ли са глинените саксии за отглеждане на цветя?", човек очаква да види "за" и "против" саксиите, споделяне на опит и съвети. Ама вие-не  tooth След първите няколко коментара, някой почва да обяснява, че сините сливи се пръскали не знам колко си пъти в годината, друг се включва да каже че сади чесъна между ягодите и съседа таз година нямал картофи (което няма общо ни със сливите на горния, нито с темата). Като нов тук, много от темите са ми интересни, но се отказвам да ги чета, щото се отегчавам от неуместни коментари! Та понеже предпочитах да не се случи и с тази...И благодаря за коментарите ти относно темата!
Активен

VENCI

 • Jr. Member
 • **
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 82

Венци, а за мен цветенца ще има ли?   ;D
Ах, че си мазничкаа! Ето  :flowers2:

 Donna, благодаря за обстойният, ясен отговор

  Миа, а аз не съм забелязал тази закономерност и точно затова отворих темата. Познавам месоядни, които са хрисими щастливи душички, с висока степен на осъзнатост и вегетарианци, които са голямото зле. Иди го разбери!

  Ммм мненията станаха различни и придобиха конкретност. Бравос
Активен

DeNiro

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 649

В този форум няма значение какви са разделите или темите - коментарите са миш-маш. Например: Ако темата е "Подходящи ли са глинените саксии за отглеждане на цветя?", човек очаква да види "за" и "против" саксиите, споделяне на опит и съвети. Ама вие-не  tooth След първите няколко коментара, някой почва да обяснява, че сините сливи се пръскали не знам колко си пъти в годината, друг се включва да каже че сади чесъна между ягодите и съседа таз година нямал картофи (което няма общо ни със сливите на горния, нито с темата)....
Да, наистина така се получава понякога. Но в крайна сметка не виждам, какъв е проблема, ако някой е изпитал желание да напише нещо различно, стига това писание да не носи негативни емоции на останалите участници и разбира се все пак да е свързано по някакъв начин с предходните постове или самата тема. В крайна сметка не сме роботи, които трябва да се подчиняват безропотно на програмите си. По-важно е да е налице спонтанност и красота в общуването. Ето например, на Искрена и се приискали цветя в твоята тема - не виждам проблем в случая. Така мисля аз..
« Последна редакция: 07-05-2015, 06:49:02 от DeNiro »
Активен

Elia

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 494

Здравей Венци,
предполагах, че това , което ти описвам вероятно няма да ти стане много ясно.С всичко описано исках да ти покажа, че в различните хора могат да се вселяват зли сили / вероятно и при твоя приятел е така /.След като той отказва помощ важно е да се молим за него и един ден може би ще видим сбъдване на всичко това, което сме измолили от Бога.Такива случаи има много, за много хора съм се молила и аз.Спомням си случай с моя приятелка, която видях наскоро.Бях се молила за нея и наскоро видях сбъзване на молитвата ми.
Относно храненето.Да , постът според мен укрепва духа, постът е не само в спазване на определен хранителен режим, но и в много други неща - въздържание от грехове, оказване на помощ и милостиня, въздържание от секс, въздържание от лоши мисли и т.н.Но на първо място е спазването на хранителния режим, защото въздържанието от животинска храна води до смирение, подчинение на Божиите повеления, животинската храна по принцип дава повече енергия , а оттам и повече грехове.Всички, които се хранят с много месо са по - склонни към преяждане например.Растителната храна укрепва духа и тялото, води до кротост, милосърдие и състрадание.И това е научно доказано дори.Всички велики пророци са били постници в една или друга степен.Св. Иван Рилски се е хранил с нахут / сланутък, суров / , силната му вяра в Бога, великото смирение е довело до нетление на тялото му.Пред неговите святи мощи и сега стават много чудеса.Животинската храна води до отделяне на много отпадъци в организма, които по - трудно се елиминират.Имам приятелка, възрастна жена - строг суровоядец, строг постник и много силен молитвеник.По нейните молитви много хора получиха в една или друга степен сбъдване на желанията си.Аз подкрепих Дона по отношение на връзката между вярата, изповедтта, причастието и вселяването на зли сили в човека.По отношение на поста, тя явно има малко по - различно разбиране , но постът е даден от Бога : " ТОЯ ПЪК РОД НЕ ИЗЛИЗА ОСВЕН С МОЛИТВА И ПОСТ " - смисълът на тази фраза е, че злите сили могат да излязат от човека само с пост и силна молитва.
Активен

namonaraqnaq

 • Full member
 • ***
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 140

Постили са още първите хора - Адам и Ева - не им е било разрешено да ядат от дървото на познанието.
От дървото за познаване на доброто и лошото. Има разлика. В момента, в който са вкусили от него, раят е станал ад, защото са започнали да осъждат (това е добро, а онова - лошо) и да категоризират, да се самоосъждат ...
Активен

namonaraqnaq

 • Full member
 • ***
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 140

Цитирам по памет светител Николай Велимирович - "Нечистия ум мърси душата - своята майка и тя ражда нечисти духове, чията главна крепост е сърцето. От сърцето те атакуват с нечист страх своите родители ..."

Хранта безспорно има отношение към ума, може да го форсира, да го трови и т.н., от там и последващите заключения.
Активен

Тихия

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 740
 • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.

Промяната е винаги комплексна. Присъединявам се към дамата, която споменава интуицията. За тези тези неща не се пише дълго. Те се откриват в мълчание.
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.

ribkata

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 309

 Миа, а аз не съм забелязал тази закономерност и точно затова отворих темата. Познавам месоядни, които са хрисими щастливи душички, с висока степен на осъзнатост и вегетарианци, които са голямото зле. Иди го разбери!


и аз това забелязвам. Сигурно защото това с какви мисли и чувства избираш да се "храниш" е далеч по важно от избора на храната за тялото

Активен

emo75

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 222
  • Разходка из Езерната градина

 Миа, а аз не съм забелязал тази закономерност и точно затова отворих темата. Познавам месоядни, които са хрисими щастливи душички, с висока степен на осъзнатост и вегетарианци, които са голямото зле. Иди го разбери!


и аз това забелязвам. Сигурно защото това с какви мисли и чувства избираш да се "храниш" е далеч по важно от избора на храната за тялотоАбсолютно съгласен!  :Content_14:

Да ви напомня ли какъв беше Хитлер: пълен веган, художник и.... всичко останало, което се случи.
Активен

Newly

 • Full member
 • ***
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 194

Хитлер е бил веган?  :o Че и художник?  :o
Е, този пример май отговаря изцяло на въпроса на Венци и темата е изчерпана  tooth

Открих това след кратко търсене:
http://the-vegan.org/558/%D0%B2%D0%B5%D0%B3%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%BB%D0%B5%D1%80-%D0%B5-%D0%B1%D0%B8%D0%BB-%D0%B2%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD/
Май може да се спори по темата.
« Последна редакция: 08-05-2015, 09:16:33 от Newly »
Активен

namonaraqnaq

 • Full member
 • ***
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 140

Аз имам особено мнение за Хитлер. Изобщо не смятам, че човек, който в един етап от живота си е живял в приют за бездомни, е успял да се превърне в световен диктатор без външна намеса. Ако пък е успял наистина със собствени усилия да се издигне толкова високо в социалната и не само йерархия буквално тръгвайки от дъното - ето ви ползата от вегетарианството, макар че както се вижда от статията - май не е бил никакъв вегетарианец. Споменава се и Айнщайн по-надолу, който за разлика от Хилер(имал бил само една любовница), изобщо не е бил почтен към жените си, а към първото си дете да не говорим ... Както и да е.
Като стана дума за известни вегетарианци, искам да спомена моят любимец - Никола Тесла.
Активен

emo75

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 222
  • Разходка из Езерната градина

По въпроса за веганството на Хитлер са изписани няколко вагона с книги - като се започне от мемоари и спомени на съвременици и близки от обкръжението му и се стигне до исторически изследвания за личността му плюс заключения на лекари. Това поне е безспорно: да, бил е пълен и маниакален веган. Но това, че е жалил животинките, не означава, че му е пукало особено за хората от "по-нисш расов произход"  или за самите германци, щом не са способни да побеждават. Това е отклонение от темата, но просто илюстрира, че приказките за добрите вегани и лошите месоядци са силно преувеличени.
« Последна редакция: 08-05-2015, 11:36:27 от emo75 »
Активен

namonaraqnaq

 • Full member
 • ***
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 140

приказките за добрите вегани и лошите месоядци са силно преувеличени.
А, не, не, не мога да се съглася! Хитлер е бил вегетарианец, маниак, а всички месоядни около него едни мили и добри и хуманни хора и затова каквото им кажело чудовището, щат не щат - правили го! Аз продължавам да мастоявам, че се е превърнал в обощаващ образ на простотията и садизма на масите или кой знае какво. Отделно, фактът, че е бил вегетарианец, не означава, че не е бил псиопат. Вегетарианството може да се отрази благоприятно и при такива патологии, но едва ли ги лекува напълно.

Отделно, никой не може да ме убеди, че тамастичната храна не се отразява на психическото и емоционалното и всякакво състояние на човека. Ако се отразява на тялото и го обезобразява и го разболява, то представете си колко повече това би следвало да се отрази и на по-финните му тела.

Отделно яденето на сатвична храна сама по себе си няма да те направи духовно извисен, но поне няма да ти пречи в заниманията ти с духовни практики. Както по-горе някой беше писал - яденето на постна храна само по себе си не представлява пост, но постът е несъвместим с яденето животинска храна. Ако на някой му е трудно и дори невъзможно да се въздържа от ядене, т.е. ако не успява в най-дребното, на чисто физическо ниво, как би могъл да има успех на в духовното? Това звучи като - не мога да мина първи клас и да науча азбуката, но това е просто, лесно и излишно - направо ще ходя в университета да уча литература.
Активен

миа

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 201

Дори да е бил пълен вегетарианец Хитлер, изключенията са затова, за да затвърдяват правилото.
Но общо взето всеки човек вярва в това, което му е изгодно и близко до собственият ум.
 Както се казва, на нас не ни трябва революция, а еволюция, и тъй като духовната еволюция е много бавен процес, тя е в ход, но още много жертви ще падаме в движение, преди да разберем за какво, аджаба, сме на тази планета, в тази Вселена.
И все пак духовното пробуждане е процес, за който е нужно задвижване
 на безброй зъбчати колела, но едно от тях все пак се нарича начин и култура на хранене. :love_028:
Активен
Тайната на здравотворният живот се крие в хармонията между дух, тяло и разум.

emo75

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 222
  • Разходка из Езерната градина

Не, хора, никой не казва, че като Хитлер е бил веган, веганите са по презумция дяволски издадия  tooth Просто ви казвам колко нелепо е да съдиш за личността само по хранителните й навици, които безспорно са важни.
Още от времето на мадам Блатавска се говорят едни врели-некипели за това, че който не яде месо бил по-възвисен духовно, ами, Хитлер е чел Блатавска  и не е ял месо, е, и? !?
Хитлер е само частен случай, но колко хитлеровци не познаваме, а ги има.
Не бъркайте нещата: когато решиш да не ядеш месо, може да има 1110 причини. Тези от "философски" характер са най-нелепите. Когато говорим за здраве, тогава е друга бира  ;)
Активен
 

Страницата е създадена за 0.11 секунди с 23 запитвания.