Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Безусловен базов доход: "За", или "Против"  (Прочетена 10970 пъти)

VENCI

 • Jr. Member
 • **
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 82
Re:Безусловен базов доход: "За", или "Против"
« Отговор #20 -: 14-08-2015, 16:48:15 »

Добре, VENCI, ето накратко мнението ми. Реализирането на идеята на практика означава СМЯНА НА СИСТЕМАТА. Това се прави, когато разполагаш с инструментите на властта. Кои от тях са под твой контрол? Само с идея, облечена в идеология, не става. За България, ако се приложи на практика, въпреки досегашния ми инат да остана, ще си събера партакешите и довиждане. Нямам намерение да издържам над милион мургави потомствени безработни в по-голяма степен отколкото го правя сега под формата на данъци. С тази перспектива пред споменатите изпадам в тих ужас. По-добре да дадем държавата на концесия.

  А, този пост е друга работа!

 -А защо ще издържаш въпросният милион? Нали сам казваш, че реализирането на идеята е "смяна на системата"? "Смяна на системата", не означава ли да се смени цялата система? Тоест, по време на реализацията, би могло да се окаже, че не е милион, а наполовина. И на тая половина и се дава доброволна, или доброзорна възможност, да бъде полезно-активна по собствен избор(да сади картофи, да учи за инженер, или художник) и да се ползва от всички блага на системата. А и в процеса на смяна на системата, може да се окаже, че се появяват нови "инструменти на властта", които са точните за изпълнение на идеята?
 - Случвало ми се е няколко пъти да бъда свидетел, как възникнала идея изглежда невъзможна за изпълнение, поради "липса" на механизъм. Но след като тя добие плътност(чрез просто въртене в пространството и мозъците) изведнъж механизмът се появява "от нищото" и тя, от нереалност се превръща в най-естествено появилото се нещо. Прави ми впечатление, че за идеите имащи цел, винаги се "появяват" точните инструменти и механизми. А за безцелните идеи - не. Освен това, всяка идея иска
определени условия за да се появи и реализира. Прилича ми на закономерност някаква. Ясно е, че тези неща важат и за "добрите" и за "лошите" идеи!
« Последна редакция: 14-08-2015, 17:11:36 от VENCI »
Активен

Евгени

 • Jr. Member
 • **
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 88
Re:Безусловен базов доход: "За", или "Против"
« Отговор #21 -: 14-08-2015, 17:44:05 »

В Пловдив се намират най-големите по численост и по концентрация "мургави" гета в Европа /три/. Свидетел съм на тяхното развитие в посока численост, уплътняване на пространството, нарастване на самочувствието, прерастващо в манталитет за ненаказуемст, особено в рамките на техните квартали. Равностойността на ББД за един средностатистически българин, осигуряващ базовите му потребности за човешко оцеляване с възможност за развитие означава за мургавия нон стоп купон. Веднъж получил тази придобивка, връщането назад е трудно и може би не без кръв. Колкото и да избягвам обобщенията /сред тях също има свестни индивиди/ не мога да не изтъкна, че поотделно съвсем не се държат така, както когато са на глутници. Един милион е примерна цифра. Приеми я дори като метафора, символизираща по-голям брой, отколкото мога да понеса.
Активен

VENCI

 • Jr. Member
 • **
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 82
Re:Безусловен базов доход: "За", или "Против"
« Отговор #22 -: 14-08-2015, 22:10:16 »

 Мда, съгласен съм с обстоятелствата и разбирам защо не гледаш благосклонно.
  Аз изхождам от презумпцията, че ББД, задължително би се появил в компанията на законови промени и в другите сфери...а някои от тях, дори биха могли да се появят предварително, за да подпомогнат генералната смяна. Ясно, че е абсурдно да се пльосне ББД върху сегашния законов норматив (при тия му резултати) - ще е като пъпка върху голо дупе.
  Тези промени, естествено няма да подминат Дайстинкабате, но съм убеден, че хората "отговарящи" за него, имат механизма да го интегрират, или препарират(по един или друг начин, няма да го оставят да е в ущърб на ставащото). "Безусловен", отнесено към въпросния, май означава, че или безусловно ще се промени, или безусловно ще го препарират (не е нужно да е насилствено). И си прав, че има читави индивиди между тях (може пък те да предпочетат промяна пред другото).
Активен

taniah

 • New
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 8
Re:Безусловен базов доход: "За", или "Против"
« Отговор #23 -: 14-08-2015, 22:56:37 »

Аз се съмнявам, че изобщо има ресурс за такова нещо. Това ме навежда да спомена една реплика на бай Тошо ,,само който има пари,  може да вземе решение,, .  а иначе аз съм оптимист за цялостното положение тук у нас и го заявявам пред всеки който се чувства ,разкардардисан,, да погледне от позитивната страна на нещата. Да взмем една Германия - там стандрта е висок, държавата стабилна, много добра социална политика... Еми няма да отида там още повече, че там по улиците ще видиш повече бурки от нашите съседи, отколкото местно население. ( не че имам нещо против тях) . Обичам си България и дано останат тук хора, с които да се обединим за по добро бъдеще. Дано не ви е прозвучало като пропаганда, но така го усещам. Нещата ще се оправят  :flower:
Активен
Твоето щастие ме интересува

VENCI

 • Jr. Member
 • **
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 82
Re:Безусловен базов доход: "За", или "Против"
« Отговор #24 -: 15-08-2015, 09:38:02 »

 :Content_14:   :flowers2:

 Относно ресурса: Вътрешно чувство ми говори, че ресурс за такова нещо има(и не само у нас). Въпросът е как той да бъде изваден от заешката дупка в която се е сврял. Ама и за това ще се намери чалъм, ако нещата наистина опрат дотам. Просто още не са опряли....... tooth На мен точно като пропаганда ми прозвуча, но това си е една чудесна дума!
« Последна редакция: 15-08-2015, 09:47:23 от VENCI »
Активен
 

Страницата е създадена за 0.087 секунди с 24 запитвания.