Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Да се представя и аз!  (Прочетена 7544 пъти)

Duras

 • Young
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 10
Да се представя и аз!
« -: 02-12-2015, 00:54:22 »

Здравейте,

Реших и аз да изложа на „хартия” моя опит с преминаването ми на здравословно хранене.

Аз съм на 40 години и генерално погледнато, винаги съм бил здрав. Всичките ми заболявания през годините са били лека настина или температура с повръщане. Цигари и алкохол съм употребявал по повод, в компания. Никога не съм имал проблеми с наднормено тегло, освен в рамките на „нормалното” – десетина излишни килограма на ръст 173 см.. От време на време съм се занимавал и със спорт.

Преди няколко години попаднах на хора и информация, която промени мирогледа ми за нещата от живота и конкретно за условията, в които живеем и храната, която ни се поднася. И съответно влиянието на тези фактори върху нашето физическо и психическо здраве. Средата на миналата година реших, че е време да премина на вегетарианство, без никаква консумация на месо, което и направих. Получи се леко и без особени усилия от моя страна. Не съм имал проблеми със семейството и роднините си, даже и те лека по-лека се заразяват от мен. Двама вече са почти вегетарианци, да не кажа трима.
 
За тринадесет месеца вегетарианство, почти нищо не се промени, конкретно телесното тегло или емоционално състояние.

Преди четири месеца реших, че е време да премина на суровоядство, което и направих. Интересното за мен беше, че преди това на два пъти се опитвах да премина на суровоядство, но поради „грешно” поставена цел, не успявах. Казвах си, от днес съм само на плодове и зеленчуци – не издържах повече от един, максимум два дена. Предполагам, че просто не съм бил готов! Преди четири месеца реших да поставя целта по по-различен начин – ДНЕС ДА ИЗКАРАМ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ! Така се пресича пеша пустиня – още една крачка, още една крачка, още …….. И така ден след ден, седмица след седмица – времето се трупа. Вече не поглеждам назад! За напитки употребявам само вода и прясно изцедени сокове. Поради консумацията на плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода, намалих и приема на вода. А и водата от плодовете и зеленчуците е много по-полезна.

Определено смятам, че за по-лесното ми преминаване на суровоядство изигра положителна роля и употребата на препарата АСД-2 от бате Бино. Този препарат убива несвойствените за човека микроорганизми, които се намират в тялото ни и си живеят отлично, подхранвани от всичките отрови, които поглъщаме. Тези микроорганизми влияят на предпочитанията ни за консумирани храни. Както казват старите баби – Не му се яде на червото ти, яде му се на мозъка ти ( в смисъл микроорганизмите управляват предпочитанията ни, какво и колко да консумираме). Някъде бях чел за изследвания, доказващи тази взаимовръзка.

За тези четири, даже за първите три месеца суровоядство свалих повече от десет килограма, които се бяха натрупали основно в областта на корема и талията. За последния месец нямам промяна в теглото в посока намаляване, независимо, че остана още малко за сваляне в областта на талията. По настоеше си възвърнах телесното тегло от юношеските си години. Установявам и оздравителни процеси, които са тръгнали в тялото ми.

За себе си тук виждам една съществена разлика между вегетарианство и суровоядство – на вегетарианска диета не свалих нито един килограм ( за коректност, ще кажа, че може и да съм свалил 1 килограм, но не си водех записки и не съм сигурен). На суровоядство, само за три месеца свалих десет килограма. Даже получавам комплименти, колко съм се разхубавил! Извода, който се налага за мен, е че тестени изделия, млека, кашкавали, десерти и т.н. и т.н., като вредност са на равно с месото. Според някой хора, чието мнение приемам за меродавно а и намирам потвърждение от скромния си личен опит, вегетарианството не може да се приеме за здравословно хранене в съвременните условия. Единственото, което ни остава е суровоядство или моно суровоядство.

Нещо друго, което установих буквално последните няколко дена е влиянието на солта върху апетита ни.

Употребата на сол беше последното, което остана да изчистя от диетата си. След прекратяване употребата на сол със зеленчуците, апетита ми чувствително намаля. Ако преди на едно хранене изяждах две големи краставици със сол, сега не мога да изям и една цяла краставица. На ¾ и съм се заситил. Преди изяждах 6-7 домата със сол, сега с три домата и съм се заситил. Същото е и със бялото зеле.

За целия този период от седемнадесет месеца на здравословно хранене, не съм имал никакви кризи. Най-вече кризи, които се очакват при преминаване на суровоядство. Тук също подозирам, че АСД-2 играе съществена роля – както в значителното намаляване на микроорганизмите в организма ни, така и поради изчистване от различни натрупани замърсявания. Известен факт е, че при употреба на АСД-2, тръгва очистване на организма и поради тази причина е възможно да избият обриви и подобни по тялото ни. При мен обриви не са се получавали, предполагам поради що годе „доброто” първоначално състояние.

Поради достигната определена степен на очистване на организма ми от замърсявания,  определено се чувства влиянието на боклучави храни при консумация. На няколко пъти за последните четири месеца нямаше как да откажа десерт. След поглъщането на въпросния десерт, след няколко минути се усеща, като леко алкохолно опиянение в главата. Това също е известно при суровоядството. Всъщност „нормалните” хора, непрекъснато се намират в такова опиянено и приспано състояние.
 
Следващия етап, който стой пред мен, е заниманието с физически упражнения, които да надградят вече постигнатото. В случая това е Гимнастика на Хермес или Изцеляващ Импулс. Отново на база многогодишен опит на хора, чието мнение приемам за меродавно.

Нещо друго много важно, което ми предстои, е да направя гладуване от поне 7-10 дена. Имам малък опит с гладувания от 36 часа и то по време, когато още не бях преминал на вегетарианска диета. Очаквам да мине сравнително леко поради изчистване на организма и преминаването на здравословен начин на хранене, но може и да бъда изненадан.

Поздрави на всички. Или както казва един познат - по здрави.
 
« Последна редакция: 02-12-2015, 01:14:49 от Duras »
Активен

ribkata

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 309
Re:Да се представя и аз!
« Отговор #1 -: 02-12-2015, 16:36:29 »

здравей  :)
Активен

Ros

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 614
Re:Да се представя и аз!
« Отговор #2 -: 02-12-2015, 19:44:50 »

Привет,  Duras  :)
Поздрави за постигнатите здравословни ползи и за упоритостта ти  :).Нещо друго, което установих буквално последните няколко дена е влиянието на солта върху апетита ни.
Употребата на сол беше последното, което остана да изчистя от диетата си. След прекратяване употребата на сол със зеленчуците, апетита ми чувствително намаля. Ако преди на едно хранене изяждах две големи краставици със сол, сега не мога да изям и една цяла краставица. На ¾ и съм се заситил. Преди изяждах 6-7 домата със сол, сега с три домата и съм се заситил. Същото е и със бялото зеле.


Запозната съм от ползите на безсолната храна и преди година в продължение на три седмици консумирах безсолно.
Определено, солта променя вкуса на храната и към момента умереното посоляване ми пасва най-добре  :surpris_23:
Не знам, дали някога ще успея да се откажа от нея. :)

Сочи

 • Jr. Member
 • **
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 77
Re:Да се представя и аз!
« Отговор #3 -: 02-12-2015, 19:45:38 »

Привет и от мен!
Поздравления за постигнатото! Хубаво е да има повече суровоядци тук  tooth
« Последна редакция: 02-12-2015, 20:23:12 от Сочи »
Активен
Ние  не вярваме на това, което виждаме, а виждаме това, в което вярваме.

Тихия

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 740
 • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.
Re:Да се представя и аз!
« Отговор #4 -: 03-12-2015, 08:04:02 »

Браво на момчето за успехите по пътя. Искам да направя само две вметки.
 Много важни са подбудите заради които правиш нещо. Според мен, най-важните не са килограмите или красотата. Кой са, ще откриеш сам.
Второто е по отношение на веганството чийто привърженик си. Бързай бавно. То не е за всеки. Зависи от доша, вид работа,темперамент, климат, дори сезон. Ако не е съобразено може да си навредиш. Примери много. Колкото до гладуването, то се прави спорадично, в зависимост от нуждите.
Успех по пътя напред.
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.

Vov

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1102
 • Познай себе си.
Re:Да се представя и аз!
« Отговор #5 -: 03-12-2015, 13:47:06 »

Браво Дурас! Добре си дошъл.  :flower:
Голям си късметлия, че не ти се е налагало да научаваш и правиш нещата по трудния начин...
Всички хора имаме нужда от натрий и от хлор. В някакви количества и форма... Солта (NaCl) е била едно от главните средства за запазване на храни - хилядолетия. Т.е., имаме еволюционно приспособяване към нея. По мои наблюдения, когато човек е много добре или отлично пречистен и правилно захрани, може да  функционира само със солите от суровата храна. За да стане това дългогодишна успешна практика, необходимите количества натрий и хлор трябва да се намират в суровите храни, и, трябва да можем да ги усвояваме от тях.
За съжаление, храните, въздухът и течностите, до които имам достъп, все по-често са нещо "подобрени": с торове, сортове, гени, консерванти (дори по кората на "пресните" такива...).
В тези условия непрекъснато бих се наблюдавал много внимателно известно време, за да открия и разпозная някакви изменения, възможно причинени от недостиг на сол.
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

Duras

 • Young
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 10
Re:Да се представя и аз!
« Отговор #6 -: 03-12-2015, 21:04:01 »

Браво на момчето за успехите по пътя. Искам да направя само две вметки.
 Много важни са подбудите заради които правиш нещо. Според мен, най-важните не са килограмите или красотата. Кой са, ще откриеш сам.
Второто е по отношение на веганството чийто привърженик си. Бързай бавно. То не е за всеки. Зависи от доша, вид работа,темперамент, климат, дори сезон. Ако не е съобразено може да си навредиш. Примери много. Колкото до гладуването, то се прави спорадично, в зависимост от нуждите.
Успех по пътя напред.

Здравейте,

Благодаря за посрещането!

Ще отговарям подред, за да не пропусна нещо.

Причините, подари които се захванах с вегетарианство и суровоядство е, че винаги съм смятал, че силата се крие в нас. Под сила може да се разбират няколко неща – способността на човешкия организъм да се самолекува; способността да управляваш живота си а не да се носиш по течението; и не на последно място, вродени способности, които се проявяват при достигане на определено състояние на организма ни.

Обърнах изрично внимание на загубата на излишно тегло, защото за мен това беше първия признак, че нещо се случва, че тръгва някаква промяна. Първоначално не обръщах никакво внимание на това, защото не очаквах толкова бърза промяна. Но когато на първия месец, месец и половина се качих на кантара и той отчете почти пет килограма разлика, се изненадах и не повярвах на цифрите. В последствие вече си следя теглото редовно и вече няма изненади.

Думата привърженик на веганството може би не е най-правилното определение за мен. Привързаност предполага лични предпочитания и съдържа доста субективизъм. Моето решение е продиктувано на база информацията с която разполагам и дългогодишния личен опит на хора, с които общувам. Дори и опита, който е споделен в този форум. Имам и някаква информация от първа ръка, какво и как се прави в хранително вкусовата промишленост. Смятам се за разумен човек и когато прочета, че м……… наденица съдържа над 80% химия – как да го сложиш това нещо в устата си и после да очакваш да си здрав. И то да беше само този конкретен продукт  – здраве му кажи!

Тук възниква един много интересен момент за мен. Там от  където черпя информация, основната парадигма е, че всеки може да стане суровоядец при желание и достатъчно воля. Даже не опира и до воля – знаейки за какво става въпрос, да не искаш да направиш нещо и да помогнеш на себе си!

Това не са един и двама човека и някои от тях са с над десет годишен опит. И до момента не съм срещнал мнение, че това зависи от рожденната дата ( ако рождената дата е пряко свързана с това ). За коректност ще кажа, че може някъде нещо да се е споменало в тази връзка, но вероятността да съм го пропуснал е 1% най-много. Когато имам възможност ще попитам изрично от любопитство.

Тези хора също са много различни от гледна точка на местоживеене ( различни климатични пояси, даже континенти ) и професия.

Относно гладуването има много възможности. Основното мнение е, че това трябва да се прави не само, когато си се разболял, но и текущо за профилактика. До колкото тези хора изобщо боледуват!

Както съм посочил в първия си пост, нужни са комплекс от мерки: правилно хранене, упражнения, гладуване, че и медитативни практики.

За мен е важно, че нещата се случват без особено усилие от моя страна, и че близки хора около мен също се повлияват.

Поздрави.

Активен

Duras

 • Young
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 10
Re:Да се представя и аз!
« Отговор #7 -: 03-12-2015, 21:17:45 »

В тези условия непрекъснато бих се наблюдавал много внимателно известно време, за да открия и разпозная някакви изменения, възможно причинени от недостиг на сол.

Здравей,

Ще се наблюдавам, благодаря за съвета.

А какви биха били тези признаци?

Или къде да прогледна във форума в тази връзка?

Поздрави.
Активен

Vov

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1102
 • Познай себе си.
Re:Да се представя и аз!
« Отговор #8 -: 05-12-2015, 00:12:09 »

Източниците, допълващи неясните ми лични усещания след навлизане в уж нормално хранене - след 15-20 дневно въздържане от храна, се допълват от написаното от д-р Батмаджелидж и ...двама германски лекари ... нещо за солта беше в заглавието, но не се същам сега.
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.
 

Страницата е създадена за 0.065 секунди с 24 запитвания.