Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Защо веган?  (Прочетена 16144 пъти)

zhivko

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 201
  • Намасте
Re:Защо веган?
« Отговор #20 -: 10-01-2016, 07:21:45 »

Общуването е богатство, което високо ценя! Най-вероятно и всички участници във форуми...  :flower:
Защо веган? или Защо Не веган? са си много добри въпроси. Споделям по нещо от всички писали по темата... Желанието ни с няколко думи да изясним въпрос(и), които не са изяснени от векове, е наивно и не може да се изпълни.
Доколкото мога да разбера, всеки човек е огромна вселена. За улеснение на обсъждането можем да разглеждаме някакви нива:
1. Физическо - то е най-лесно достъпно. Както казва Бино, състоим се от клетки, органи системи, жлези, тръбопроводи и пр. Знаем вече, че голям брой широко употребявани храни затрудняват и в някакъв момент разболяват телата ни. Горе-долу знаем кои са тези "храни", в какви съчетания и пр. И можем да направим изменения в хранителния си режим. Според мен при значителна промяна на храната без предварително старателно и достатъчно почистване на тялото, се случват всякакви неприятни явления - "болестите" не
 си отиват и т.н...
2. Мисловно, може с елементи/степени на душевно, духовно, ниво, положително(мислене) и др. Тук е малко
по-сложно, но е известно какво лекарят казал на болния: "Ние сме трима: болестта, ти и аз... Аз съм срещу
болестта, ти избери на коя страна си". Тоест, ако "болният" решително реши, че е готов да направи
всичко
, зависещо от него, за да се излекува, заедно с лекаря/лечителя/ментора/форума... ще има успех.
Ако само си търси оправдание защо някой метод не работи, няма да има успех. За мое съжаление, познавам
такива участници както в мои курсове, така и на Л. Ковачева, д-р Емилова, обикновени болници... Та, кое ниво
до каква степен ще успеем да достигнем в усилията ни да подобрим и запазим здравето си, зависи само от
нас, пътища към отлично здраве има много.
3. Вярвам, че въпросите за здравето ни са пряко свързани с изясняване на главни (философски) въпроси като кой съм, какъв съм, защо съм роден, какви са задачите ми, главната ми задача (още наричана мисия) и пр. и пр. Ако имаме отговори на тези и подобни въпроси, много пъти по-лесно и трайно бихме възстановили и удържали здравето си на високо равнище. Пример: някой да си спомня  7 до 15-20 годишно дете да се е разболяло в навечерието на ваканцията/на ходенето на море, на планина и пр.??..  :whistling2 - emotloader: Без никаква промяна в храненето!
4. Еволюцията. Всички ние, живеем днес, защото притежаваме необходимите и достатъчни условия за оцеляване и живот в ...каква среда? Съвсем не в тази на големия мръсен град със стара, престояла, консервирана, изкуствена и пр. храна. Въпреки огромните способности за приспособяване, био-електро-химичните свойства и качества на телата ни + душите ни + духовете ни не могат безнаказано да приемат рязката промяна на качествата на храната, съчетани с промяна в движението, дишането, т. нар. "стрес", пиене и пр. Никога човешкият вид не е приемал концентрирана храна - такава няма в природата. Изключенията - мед и сол - са били използвани повече или по-малко целесъобразно. Почти цялата приемана храна през хилядолетията, е съдържала в себе си ензими и витамини, минерали, микроелементи и пр., към които нашите организми са се приспособили - хилядолетия (!!!) Промяната, налагана главно от способностите на едрите производители да манипулират пазарите и мисленето на хората, е прекалено рязка.
И т.н.
:Content_14:
Активен
"Нещата, които никога няма да научим, са тези, които сме убедени, че знаем"  Джузепе Донадеи
 

Страницата е създадена за 0.092 секунди с 23 запитвания.