Една дългоочаквана тема – най-сетне инфо на български за двата интересни препарата, за които отдавна тръгнаха отзиви, а темата все я няма..

Текстът не е буквален превод от руски. Не ми допадна начинът, по който са представени в нито един руски сайт и затова запретнах ръкави. Постарах се да е разбираемо и интересно и се надявам статията да бъде полезна дори и за тези, които няма да си ги купят
Моето задоволство (и чест ) се състои в това, че съм първият, който запозна БГ-аудиторията с още един ценен продукт.
Въпроси, предложения и оплаквания - на todikamp@abv.bg и на 0884 191936 ДОБАВЕНО ОКТОМВРИ 2025:С Т Е Л К О Р
ДАТАТА НА ЕТИКЕТА Е ДАТА НА ПРОИЗВОДСТВО !
Моля, прочетете двата текста внимателно ( този и другият, касаещ приема), преди да вдигнете телефона за въпроси, чиито отговори са в текстовете

.( Знам, че сте ангажирани и времето Ви е ценно, но и аз бих казал същото за моето време..
Търговската мрежа изобилства от всякакви модели пробиотици, като всички те имат една обща характеристика - НЕЕФЕКТИВНОСТ

Затова и хората , съвсем разбираемо, реагират с насмешка, когато за здравословен проблем им бъде препоръчан пробиотик..
Да, обаче, ако се случи да пробват Стелкор ( или Ветом), те вече не се смеят.. Напротив, бързат да споделят възторга си.

Текстът не е кратък, но от него ще научите повече , отколкото само за продукта Стелкор

С Т Е Л К О Р
След 15 години практика с него ( личен опит + многобройни отзиви на клиенти) мога съвсем отговорно да заявя : Стелкор успешно ви избавя от две ОСНОВНИ ГРИЖИ:
1. Какво да приложите, ако имате СТОМАШНО-ЧРЕВНИ проблеми.
2. С какво да се борите срещу ВИРУСИ и ПАТОГЕНИ !
Нямайте притеснения, той ще се справи и с двете предизвикателства!

Както обикновено, има и бонус

- оптимизирана имунна система за дълъг период от време!
Ако позволите, нека разкажа чистосърдечно и със свои думи:
До момента, никой от клиентите, които го приложиха през годините, не е докладвал за друг ( НАТУРАЛЕН! ) продукт, който да доближава Стелкор по ефективност в изброените две направления! *
(*Естествено, с изключение на неговият „събрат“ Ветом. Макар в Русия той да е по-известният, на практика и двата продукта са еднакво добри, но Стелкор на прах излиза почти ТРИ ПЪТИ ПО-ЕВТИНО! )
Да, нормално е човек да се учуди, как е възможно, този, никому неизвестен в България продукт с непретенциозен етикет, да е по-ефективен от всичко друго, което са му препоръчвали до момента ..

Отговорът е кратък: в България този продукт умишлено не се рекламира. ( после ще разясня защо )
В Русия , обаче, е различно - Стелкор и Ветом обират овациите вече 25 години , и не случайно.
Признавам, че по отношение на стомашните проблеми съм чувал похвални слова и за други марки пробиотици, само че от хора, които не са познавали Стелкор и съответно, не биха могли да направят сравнение. Но тези, които сравниха, уверяват, че Стелкор е още по-добър ! ( лично мнение по този въпрос нямам, на мен не ми и хрумва да тествам други продукти, при положение, че съм доволен от Стелкор

)
Като противовъзпалително средство, обаче, Стелкор се оказа без никаква конкуренция в тази група, а пък като противовирусно средство, смея да твърдя, че може да се мери дори с антивирусните лекарства! ( не бих ги прилагал, понеже всички те са токсични!) ** _________________________________________________________________
** Нека уточним, макар и да се подразбира : При СПЕШНИТЕ СЪСТОЯНИЯ ( менингит, перитонит , енцефалит, пневмония и др.) , за да се спаси живота днес, се налага незбавен прием на мощни медикаменти, без оглед на страничните им ефекти утре. ( В Медицината принципът на „по-малкото зло“ е един от основните ! ) . В такива ситуации да се разчита на натурални средства и добавки като на основно средство, е крайно рисковано! ( като допълнително може, това се подразбира.)
В останалите случаи Стелкор почти винаги ще бъде напълно достатъчен за справяне с всевъзможните обичайни възпаления , които са по-лесни за овладяване: настинки, грип, отит, възпалено гърло, ангина и т.н. Тук бих споделил, че два пъти се борих с коварния ковид. Първият път беше тежко - 13 дни с висока температура , безсилие)
И двата пъти съм разчитал само на Стелкор , ректално течен Ветом 2.26 и на АСД-2. Медикаменти от аптеката не съм приемал никакви. „Пост-ковид“ усложнения не съм имал.
ВАЖНО: Ефект от Стелкор почти винаги има, но кога той ще е слаб и кога – много силен, ще зависи от някои фактори, които ще обсъдим по-надолу.
Ще попитате, КОЕ прави Стелкор по-различен от останалите пробиотици?
Отговор: в този продукт е вложена ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО НАУКА ! Става въпрос за технология със СТРАТЕГИЧЕСКО за бившия Съветски Съюз ЗНАЧЕНИЕ, разработена още през 70-те години в Научен Институт с 4000 научни работници. Целта е била да се предпази населението в случай на диверсия, биоатака, химическа война и т.н .За историята на създаването четете тук:
https://www.nsk.kp.ru/daily/26374.4/3254424/ За радост, технологията е съхранена до наши дни - от началото на 90те производството се поема от 2 частни фирми, а продуктите са с търговски имена "Стелкор" и "Ветом".
ВЪПРОС: Добре, на какво се дължи по-високата му ефективност?
Защо "класическите" пробиотични щамове бифидус, лактобацилус , ацедофилус и др. не оправдават очакванията?
ОТГОВОР:
1. Бацилите , съдържащи се в пробиотичните препарати, предлагани в търговската мрежа са най-общо ДВА вида: АНАЕРОБНИ и АЕРОБНИ.
Почти всички марки пробиотици съдържат АНАЕРОБНИТЕ бифидус, лактобацилус, ацедофилус и др. , и само много малък % от продуктите са на база АЕРОБНИ бацили, но именно те са много по-силни срещу патогените и като помощници в храносмилателният процес. Защо? Причината е в кислорода. Анаеробните бацили живеят в безкислородна среда, докато аеробните им събратя използват кислород за енергетическият си метаболизъм и затова синтезират много по-голяма енергия, която да насочат срещу патогените и за разграждане на хранителните молекули. Съдържащите се в Стелкор аеробни бацили от рода Bacillus произвеждат над 70 полипептидни антибиотици, активни срещу цял ред патогенни възбудители, вкл. и срещу фитопатогени.
( това значи, че Стелкор с успех може да се прилага, освен при хора и животни, така също и за растителна защита) . С категоричност аеробните пробиотични бацили носят много по-големи ползи за организма, в сравнение с анаеробните!
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B02. И второто важно разделение при бациите е на „спорогенни“ и „неспорогенни“. "Класическите" бацили в болшинството пробиотични продукти не са под формата на СПОРИ и затова измират в стомаха, а до червата не достига почти нищо, без значение колко милиарда са били те първоначално в 1 капсулка.. При Стелкор и Ветом бацилите са спорогенни, ( тоест – устойчиви на всякакви неблагоприятни въздействия!) , което прави съдържащите ги продукти на практика вечни.
И според тази сериозна статия (на база 40 научни публикациии ) купуването на пробиотици , които не са спорогенни, е „пари на вятъра“ .
https://mastcell360.com/histamine-lowering-probiotics-for-people-with-mast-cell-activation-syndrome-and-histamine-intolerance/?fbclid=IwAR2CpGxbMgrDu8-zeVeClJefMjMP3b0Z0D0dWenaK5SS1cVVjWM0R0TM4hUДвата бацила в Стелкор ( Bacillus subtilis и Bacillus licheniformis) са АЕРОБНИ и НЕ колонизират уникалната за всеки човек микрофлора, тоест, не се заселват и не стават част от нея! Те престояват само 2-3 дни в организма, справят се с патогените ( вкл. с ВИРУСИТЕ !) и напускат.
В ОРГАНИЗМА ТЕЗИ БАЦИЛИ :
++ явявайки се антагонисти на патогенната и условно-патогенната флора (стафилококи, стрептококи, салмонела, протея, дрожди ..) отделят цял ред биологично активни вещества ( природни антибиотици над 70 вида!, ИНТЕРФЕРОН, аминокиселини, имуномодулатори, ферменти ,витамини, и др.) , чрез които атакуват патогените,
++ създават условия за размножаване на полезна мокрофлора
++ очистват тънкото и дебелото черво , премахват гнилостните процеси
++ способстват за разграждането на храната, нормализират микрофлората , намаляват подуването на червата, газовете, разстройството и запека.
Формално продуктите са "хранителна добавка", но, на практика , и Стелкор и Ветом, са ефективни БИОКОРЕКТОРИ с мощно лечебно действие не само върху микрофлората, но и директно върху имунната система! ( но без да са имуностимулатори! Подходящата дума тук би била "имуно-оптимизатори") Такова силно, и при това - мигновено антивирусно и антибактериално действие, "класическите" пробиотици нямат! Сравнете и ще се убедите.
Тук се налага да си припомним за важността на ИНТЕРФЕРОНА, за да си обясним огромното превъзходство на Стелкор и Ветом над останалите видове пробиотици. При Стелкор "специалните" бацили* , които се съдържат в него, попадайки в чревния тракт произвеждат алфа-интерферон, докато при класическите лактобацилни пробиотични препарати това не се случва! ( защо ги наричаме "специални" и с какво са толкова необикновени тези бацили, ще разкажа най-накрая )
Накратко за интерферона: Без него не бихме оцеляли нито хората, нито млекопитаещите , нито птиците. Интерферонът е универсален защитник на организма, който е първата линия на отбрана , отделя се преди всички останали имунни клетки и временно възпрепятства репликацията и придвижването на вшресшти, докато не се отделят другите имунни клетки и антитела. Да, макрофаги, В- и Т-лимфоцити и антитела са "тежката артилерия" на имунната система, но те се отделят твърде късно.( напр. антителата - чак на 5-7-ми ден след заразата! ) Интерферонът обезпечава вирусният имунитет, но е активен и срещу бактерии, ракови клетки и срещу отпадните продукти( ендотоксини) от техния метаболизъм. Освен , че действа директно на заразената клетка , интерферонът стимулира активността и на другите звена на имунната система, контролира възпалителната реакция , и може дори да защити организма от образуването на тумори. Биологическата активност на интерферона е много висока, но за да няма странични ефекти, е нужно да се прилага такъв, който не е синтетичен или животински. ( произвежданият от бацилите в Стелкор и Ветом интерферон е тъкмо "правилният" - човешки алфа-интерферон. )
https://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=8272.msg76620#msg76620Звучи като преувеличение, съгласен съм. И ние в семейството бяхме скептични през 2009, но от тогава разчитаме и се лекуваме най-вече със Стелкор (и още 1-2 , също натурални продукта) Децата ни още от новородени ( в момента са в 5-ти и 8-ми клас ) са лекувани от всички т.нар. "детски болести" само със Стелкор ( + разтривки с Тодикамп, ). Не знаеха думата "аптека"

Ако заложите на Стелкор, най-вероятно и на вас никога няма да ви се наложи да прибягвате до токсични медикаменти.. В кои случаи ще ви помогне?
1. при ВЪЗПАЛЕНИЯ ОТ ВСЯКАКЪВ ХАРАКТЕР, ( всичко, що завършва на "ит" е възпаление - гастрит,бронхит, колит, цистит, фарингит, отит и т.н.) Както и при грип, простуда, пневмония и др.
2. при ВСЯКАКВИ ХРАНОСМИЛАТЕЛНИ НАРУШЕНИЯ. (С една уговорка. Но за нея - накрая. )
СТЕЛКОР Е БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ПРИЕМ - нито възрастови, нито всякакви други! Може да се приема дори от новородени, както и да се съчетава с ВСЯКАКВИ билки , добавки и медикаменти. Ако приемате антибиотици, естествено, няма голям смисъл да включвате и Стелкор, макар, че производителят допуска прием с известна часова разлика от приема на АБ.( да не се приемат по едно и също време) Приложете го след като приключите с антибиотиците. А най-добре - прилагайте го ВМЕСТО тях

) .
Стелкор е сладък и приятен на вкус. Ако стриктно спазвате режим без прием на захар, тогава изберете ДЕПРЕКАН ( той не е сладък и затова е подходящ за диабетици или за такива с инсулинова резистентност) . Освен това, Депрекан има леко допълващо действие към Стелкор. Тоест, ако редувате Стелкор и Депрекан, ефектът ще е малко по-силен, отколкото би бил само със Стелкор.
Ветом и Стелкор са еднакви по ефективност, но Стелкор излиза доста по-евтино! Особено този, който е на прах. И е приятен на вкус ( Ветом е само на капсули. Аз лично ненавиждам да пия капсули.) В нашето семейство винаги сме прилагали Стелкор.
ИЗКЛЮЧЕНИЕ прави течният Ветом , но приложен ректално! ( става въпрос за Ветом 1.23 , Ветом 2.26 ) Това е СТРАШНА СИЛА БЕЗ АНАЛОГ ! Ефектът е ултра бърз! и без преувеличение - ПОТРЕСАВАЩ ! ( особено при грип и др. възпалителни заболявания ) Най-често имаме наличност и от него, но ако се случи да нямаме, ще ви подскажа как да съживите бацилите в Стелкор , за да може да се приложи и той ректално със същият ефект, както и течният Ветом

.
В тези две теми съм разказал за продуктите със свои думи, разбираемо , на база мой 16 годишен опит с тях и 30 годишни познания и практика в областта на холистичната Медицина.
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=8273.msg76621…
Сайт на представителя за ЕС:
https://stelk.eu/en/home-page-eng/https://stelk.eu/en/distributors/( на руски и на английски )
ЦЕНИ:
Стелкор е на таблетки и на прах, действието е абсолютно едно и също. От праха се произвежда таблетката.
СТЕЛКОР ПРАХ (100 гр. , 140 дози)
За 1 кутийка - 40 лв.
за 2 кутийки - по 38 лв.
за 3 кутийки - по 36 лв.
СТЕЛКОР ТАБЛЕТКИ ( 60 табл. , 60 дози)
за 1 кутийка - 36 лв
за 2 кутийки - по 33
за по-голямо количество – договаряне.
ДЕПРЕКАН ( 80 табл. , 80 дози) - 43 лв.
за 2 кутийки - по 40 лв.
Отзиви за Стелкор по руски форуми:
https://www.ozon.ru/reviews/174392090/?page=1&sort=usefulness_deschttps://mageric.org/catalog/probiotiki/stelkor_poroshok/https://otzovik.com/reviews/bad_stelk_stelkor/https://www.woman.ru/health/medley7/thread/3942616/?ysclid=lbc1n5mdaw930818495https://www.baby.ru/blogs/post/309953056-10868425/Както споменах, има уговорка по отношение на "чудодейният" ефект от Стелкор ( и Ветом)
Понякога е възможно той въобще да не се прояви или да бъде далеч от очаквания.
Това се наблюдава в редки случаи:
1. Когато организмът е прекалено изтощен и интоксикиран, например при много възрастни хора. ( Колкото по-слаби са "отвътре", толкова повече помощ ще е нужна от "отвън" !) В такива случаи дори и силни медикаменти не помагат и се стига до усложнения. Както знаем , всяка година немалко хора си отиват от грип, от пневмония..или други инфекциозни заболявания, въпреки, че са лекувани в болница от цели екипи специалисти. През 2015 сезонният грип в ЕС взе 150 000 жертви . В такива случаи ( на много възрастни и/или изтощени болни) Стелкор пак ще бъде от полза, но, най-вероятно, няма да бъде достатъчен.
2. При силно агресивни инфекции, какъвто беше например Ковид от първата вълна. Имаме отзиви от хора, които се възстановиха бързо, за няколко дни, само с помощта на Стелкор, но аз лично не успях за 3-4 дни. 12 дни имах температура, силна отпадналост и другите съпътстващи симптоми, но не получих никакви усложнения, за разлика от мнозина мои познати, на които се наложи да бъдат настанени в болница. ( При простуда и грип аз разчитам на Стелкор, Тодикамп, Флараксин, АСД-2 и брезов катран - моите любими „универсални лечители“. )
Същото важи и за проблеми с микробиома: Ако Стелкор и Ветом не са помогнали, едва ли някакви други добавки и лекарства ще помогнат! Нарушенията вероятно са сериозни, хронични, и ще изискват по-дългосрочно и КОМПЛЕКСНО лечение, в което активно участие да вземе и самият болен. Например, тежък рефлукс - езофагит няма да излекувате нито със Стелкор, нито с какъвто и да било друг медикамент или добавка, понеже това е сложна патология със 101 причини (и 101 симптома) , изискваща продължителна борба по всички „фронтове“ , вкл. и вегетативната нервна система. ( Например, Стелкор няма как да повиши стомашната киселинност или да се справи с незатваряне на пилора, или пък с лошият отток на жлъчка, предизвикан от камък в жлъчният мехур или от специфичните паразити, които често го заселват – описторхи. )
Моля, прочетете двата текста внимателно ( този и другият над него, касаещ приемът и дозировките), . Знам, че сте ангажирани и времето Ви е ценно, но и аз бих казал същото за моето време..

На допълнителни въпроси съм готов да отговарям подробно и неуморно, но само на такива, които нямат отговор в темата. Ако се обърнете с въпрос, чийто отговор го има тук, ще съм принуден да ви насоча отново към текста.