Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Соев сос  (Прочетена 6254 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Nun
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 248



WWW
« -: 04-01-2010, 19:18:10 »

Драги приятели, търси се рецепта за направята на соев сос. Ще ви бъда много благодарен, понеже не можах да открия нищо свързано с това, което да е изчерпателно или поне добре обяснено.  Smiley
Активен

Имаме силата да променяме всичко и всичко зависи от нас, ние сме Бог!
vladi
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 486



« Отговор #1 -: 02-02-2010, 12:09:35 »

Нико, трудна и времеемка ми се вижда тази работа със соевия сос, пък и с ГМО. Ползваш ли го често?
Ей тук един младеж прави фалшив соев сос от вода, гъби и сол. Smiley Може да опиташ дали ще ти допадне на вкус.
Активен

Nun
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 248



WWW
« Отговор #2 -: 02-02-2010, 16:00:10 »

Не, не го ползвам често. А относно "фалшивия" соев сос, аз не харесвам гъби а освен това и тялото ми май не ги харесва. Smiley
Активен

Имаме силата да променяме всичко и всичко зависи от нас, ние сме Бог!
Андрей
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 217



« Отговор #3 -: 18-02-2010, 10:08:28 »

Смята се, че тази вкусна и здравословна подправка задължително трябва да бъде включена в човешкото хранене, особено при хора с наднорменото тегло ....
Как се произвежда соев сос?

Именно модерната технологията на производство поставя под съмнение полезността на този привидно необходимо продукт. В идеалния случай, соевият сос се приготвя по следния начин.

Соя се попарва, смесва се с печени зърна пшеница, след това се залива с вода и се добавя малко сол. Получената смес се оставя да ферментира на слънце в специални контейнери. Тази маса достига до желаното „състояние” за не по-малко от една година.

Във висококачествения соев сос, към по-горните съставки могат да се добавят в различни комбинации натурални екстракти, като чесън, копър, и други, за промяна на вкуса.

Безспорно, такава комбинация от продукти е не само вкусна, но и много полезна. Затова все повече загрижени за собственото си здраве, европейците започват да консумират огромни количества соев сос ....

И после - класическите закони на пазара: високото търсене стимулира висока изобретателност у производителите. Желанието за печалба, уви, често е придружено от загуба на качеството.

Единственият доброкачествен начин за ускоряване на подготовката на соев сос е да се прибавят специфични микроорганизми към ферментационната маса. Това придава на соса характерния сладък привкус и ускорява неговото „узряване” с около 12 пъти.

Тези два вида се считат за най-безопасни и дори полезни. Но цените на тези сосове не всеки може да си позволи: от 3 до 9 долара за бутилка.

Много по-евтино, 1-2 долара за бутилка, струва сосът, приготвен по този начин: Соята се вари със сярна или солна киселина, а след това се прегасява. Това е всичко. Технологията е проста, времето за приготвяне е минимално. За месец работа може да се затрупат всички пазари с много евтин и бързо продаваем продукт. Повечето видове соев сос на пазара, са приготвени по такъв начин.

И още по-лесно е соев концентрат да се разрежда с вода и да се бутилира, и хайде по рафтовете. Това е евтино като в предишния метод, но поне не е опасно. За полезност не може да става въпрос.
Соев сос за стройна фигура

Соевият сос е единственият от всички соеви продукти, който в един глас препоръчват специалистите по хранене.

Той не съдържа холестерол; заменя едновременно солта, подправки, масло, майонеза; нискокалоричен е - на 100 грама - 70 ккал.

А за тези, които са на диета, трябва да изберат соев сос с ниско съдържание на натрий. Ето защо, ние трябва да се научим да правим разлика от макар и относително евтиния, но добър сос от явно фалшивия.
Как да си изберем качествен сос?

По бутилката. Всеки качествен соев сос се продава изключително в стъклени бутилки. В пластмасови - губи вкусовата и ароматната си идентичност.

По състав. Трябва да съдържа само натурални съставки, без оцветители и ароматизатори. В качествения сос има до около 8% протеини.

Обикновено почтени производители пишат върху етикета: „произведено при естествена ферментация” – нали това принадлежи към преимуществата на продукта. Тези, които разреждат соев концентрат с вода, обикновено само скромно добавят думата „изкуствено”. А производителите аматьори, които тровят хората с киселини обикновено не указват нищо на етикети, тъй като това не е в техен интерес.
Изберете соев сос по цвят

Специалистите препоръчват да се разглежда соса на светлината. Ако той е светло кафяв на цвят, то без съмнение е натурален. Изкуственият и произведеният с помощта на киселина сос обикновено има тъмно кафяв чак до черен цвят.
Активен

Не се бойте, че не учите, бойте се, че не мислите.
"A great civilization is not conquered from without until it has destroyed itself from within" : Will Durant
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3844


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #4 -: 18-02-2010, 15:03:26 »

Да добавя само - освен сярна или солна ,нежно и целесъобразно се добавя и натриев глутамат. Smiley
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
benato
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1467



WWW
« Отговор #5 -: 10-03-2010, 09:41:17 »

 мммм Естествено че добавят овкусители,синдрома китайска кухня е доста разпространен при похапващите в китайските ресторанти. А колко сол има...не е истина просто ама че съм
Активен



GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".
kokolqja
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 33


« Отговор #6 -: 22-05-2012, 08:02:59 »

От няколко месеца се опитвам да направя соев сос.Засега още ферментира всичко.Вече има светлокафяв цвят.Мисля че ще стане нещо.Ако успея ще споделя как съм го направила.
Активен
барбаронка
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 82



WWW
« Отговор #7 -: 23-05-2012, 08:48:14 »

Привет,kokolqja ,
Много ще се радвам ако споделиш дали е станало, дано да е по-скоро от година. Иначе аз харесвам соевия сос, отказала съм се да си купувам разни боклуци от по 1-2 лева. Купих си един от Пикадили в стъклена бутилка онзи ден, за десетина лева . Пише уж естествена ферментация, не е безбожно солен, соленичък е, но аз добавям  2-3 капки към разни ястия. Някой да има впечатления от този соев сос, марката незнам, но е единствения който се продава във веригите, има със зелена и червена капачка?
Активен

"Най- необходимото познание е да се научиш да забравяш ненужното."Антистен
Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: