Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 [2] 3 4 5 6   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Кълнове  (Прочетена 65436 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #20 -: 06-04-2011, 14:43:52 »

Къде се споменава в линка за повечето видове бобови? Аз не видях...
Активен
Mемория
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 148



« Отговор #21 -: 06-04-2011, 16:07:03 »

Хм, явно ще да е било в друга тема по-подробното обсъждане. Може би тази или тази, но в спомените ми се мярка и още една, която сега не намирам.
Активен
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #22 -: 06-04-2011, 17:30:45 »

Да, темите ги знам, защото съм ги чела и съм писала там. Smiley
Няма еднозначен отговор.
Едни не ги понасят бобовите покълнали, други си ги рупат. Ние сме от вторите. В момента имаме 10 вида покълнали бобови у нас. Токсични не бих ги нарекла.
« Последна редакция: 06-04-2011, 17:32:26 от Вери » Активен
taurus
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 121



« Отговор #23 -: 10-04-2011, 08:09:58 »

Хм поне с UW лъчение?! Знае ли се къде са били тези зърна преди това, а и все пак се ядат сурови.

В момента тествам киноа, но е доста дребна и се струпват, в буркан не става.
Вие с какво покълвате? Мисля си за нещо по-голямо, полу-механизирано свиркам си

Чух, че ечемичените кълнове били с (най-)голямо съдържание на протеин. парти
Активен
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #24 -: 10-04-2011, 17:35:42 »

Киноата я покълвам в уреда за тази цел.
Активен
Valja
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 13


« Отговор #25 -: 11-04-2011, 08:03:34 »

А пък на мен киноата винаги ми се получава перфектно в буркан - от около 1/4 буркан суха киноа след 4 дни буркана просто прелива от кълнове. За разлика от амаранта - той не иска да покълва и е много твърд, просто не става за ядене без да се свари (аз не съм 100 процентов суровоядец  Smiley)
Активен
Valja
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 13


« Отговор #26 -: 11-04-2011, 08:31:57 »

Благодаря за информацията за кълновете от чушки  flowers2. От доста време мислех да опитам, но добре, че не съм се излъгала.
Активен
bpa
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 694



« Отговор #27 -: 11-04-2011, 08:55:17 »

А пък на мен киноата винаги ми се получава перфектно в буркан - от около 1/4 буркан суха киноа след 4 дни буркана просто прелива от кълнове. За разлика от амаранта - той не иска да покълва и е много твърд, просто не става за ядене без да се свари (аз не съм 100 процентов суровоядец  Smiley)

А колко големи и дълги стават кълновете от киноата?
Защото моите са мънички конци все още, и се чудя кълновете ли са това, или корените  амии... знам ли
ще  изчакам още да видя какво ще порасне.. защото предните пъти ги изяждах веднага щом се покажат...
Активен

Винаги има и друг начин !

Провежда се лекарски конгрес. Става председателя и започва речта си с патос
-Колеги,ние лекарите имаме много врагове на този свят...
Чува се глас от залата
-И още повече на оня свят
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #28 -: 11-04-2011, 14:05:14 »

Не знам защо да не става амаранта.
Валя, ти не си първата, която споделя това. На мен първото пакетче ми беше от България и семената покълнаха. Никога не съм имала проблем с амаранта.

Бойко, кълнове са и можеш вече да я ядеш.
На много хора не им харесва вкуса на покълналата киноа. Има особен дъх.
Активен
Valja
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 13


« Отговор #29 -: 11-04-2011, 18:07:50 »

Моите кълнове от киноа ако ги оставя, стават и повече от 1 сантиметър, но наистина им се променя вкуса. Но винаги ми е много интересно как тези завити около зрънцето власинки започват да се развиват и да се удължават и понякога ги пре-покълвам. Но в комбинация със зеленийки си я изяждаме.
Активен
vesellaa
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 5


« Отговор #30 -: 14-04-2011, 10:41:12 »

Каква е дом .технология ,да си приготвя кълнове.Благодаря предварително
Активен
Valja
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 13


« Отговор #31 -: 14-04-2011, 11:45:01 »

Каква е дом .технология ,да си приготвя кълнове.Благодаря предварително
http://www.zemianazaem.com/archives/159
Активен
LaGorda
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 54



« Отговор #32 -: 08-06-2011, 22:54:27 »

Аз имам проблем с кълновете. Не мога да се сприятеля с тях много много. Единствено кълнове от мунг харесвам. Другите ми горчат, имат странен вкус и започва веднага да ме боли глава от тях. Пробвала съм леща, слънчоглед и елда, но не са ми приятни. Отначало си мислех, че аз не ги правя добре, но купешките имат същия вкус.
Активен

Beyond happiness and unhappiness there is peace.
Ptirinha
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 76



WWW
« Отговор #33 -: 09-06-2011, 09:34:19 »

на мен купешките винаги ми приличат на престояли и овехтели.., никога не съм купувала, но моите си ми харесват

само слузообразуващите още ми се пънат малко търкалям се от смях, ама ще ги преборя и тях като позахладнее ам-ам
Активен
Mемория
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 148



« Отговор #34 -: 09-06-2011, 10:11:13 »

Не вярвам за възможно от кълнове глава да боли... Макар че сега като се замисля, няколко дни след първите ми кълнове получих и първата си пречистваща криза (с висока температура), въпреки че отдавна вече бях на сурово. Болката може да е твойта форма на криза.

Колкото до вкуса, най-лесният трик е да покълваш само неща, които обичаш и непокълнали. И то само за ден-два - преди да развие корен, стебло и листа. Така лещата си има вкус на леща, слъногледът на слънчоглед... Хем пак си носи силата на кълн, хем няма какво ново, с което да свикваш.
Активен
Marto
New
*
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3


« Отговор #35 -: 16-07-2011, 10:41:35 »

Всичко друго пуска кълнове, само броколите - не  тъжен... чак ще ревна(е, и с лененото семе нещата не стават, но за него се знае, че е трудно). Някой има и опит с кълнове от броколи, за да сподели?

При мен кълновете от броколи много бавно пораснаха може би след петия ден бяха готови, но не пораснаха така както люцерната, а на вкус бяха леко пикантни Smiley
Активен
Marto
New
*
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3


« Отговор #36 -: 16-07-2011, 10:49:05 »

Аз имам лек проблем с кълновете от леща поливам ги всеки ден сутрин и вечер покълват си на тъмно до третия ден, а след това като ги изкарам на светло на четвъртия ден някой от тях изглеждат като изсъхнали   Shocked някой може ли да помогне
Активен
kurta007
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 1


« Отговор #37 -: 31-12-2011, 17:23:30 »

Здравейте,
нов съм в кълновете,вече си направих две дози  така да се каже,първо от леща и после от жито.
Въпроса ми е след като покълнат и са готови за дегустация чисти ли се семето от самия кълн или не понеже това е много бавен процес.Ето днес си направих 1 купичка житни кълнове на 3 ден са но са като храсти направо  търкалям се от смях кълнове + тези поници или как им се викат и съм си играл 1 час да ги очистя ?  та трябва ли да се чистят кълновете от самото семе или се яде цялото ?
Активен
lustenau
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 44


« Отговор #38 -: 31-12-2011, 22:09:17 »

Аз по принцип не оставям кълновете да стават големи Засичам ги горе долу за колко време се получават малки кълнове от порядъка на 2-3мм и ги изяждам друг е въпросът с понниците не съм си правил  но те се оставят мисля да станат няколко сантиметра  и  се почиства от зърното като за консумация остава свежият стрък  поне това смътно си спомням от книга на Атерхов мисля
Активен
bpa
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 694



« Отговор #39 -: 03-01-2012, 12:54:18 »

Аз имам лек проблем с кълновете от леща поливам ги всеки ден сутрин и вечер покълват си на тъмно до третия ден, а след това като ги изкарам на светло на четвъртия ден някой от тях изглеждат като изсъхнали   Shocked някой може ли да помогне

Наистина някои от кълновете леща след 3-тия ден почерняват, затова гледам да ги изяждам навреме, да не се "развалят" на външен вид...Тогава са и най-вкусни...

А що се отнася до "чистенето" - няма такава нужда, всичко се яде, като се препоръчва дъвчене докато стане на съвсем рядка кашичка в устата  мъдър
Активен

Винаги има и друг начин !

Провежда се лекарски конгрес. Става председателя и започва речта си с патос
-Колеги,ние лекарите имаме много врагове на този свят...
Чува се глас от залата
-И още повече на оня свят
Страници: 1 [2] 3 4 5 6   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: