Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 2 3 4 [5] 6   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Кълнове  (Прочетена 59593 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Zloqd
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1357


« Отговор #80 -: 10-12-2014, 21:20:39 »

Мисля, че имам отговор на проблема с тиквеното семе. Когато си приготвям ориз аз го кисна предварително понякога с дни и ако пропусна да му сменя водата и да го изплакна се получава същия ефект. Трябва поне по веднъж дневно да се сменя водата и по възможност да се изплакват семките (а ако може и по два пъти дневно).
За семената - продават се на пазара, но все едно играеш лотария. Поникват растения, но не знаеш какво ще датат. Тази година си насадихме броколи, станаха високи над половин метър, но повечето от тях нямат китки или дават съвсем дребни китки. Най-добре е да вземеш семе от някой познат от село, който редовно гледа такива култури. Арпаджика също не направи големи глави, и хората на село коментират, че може да сме купили семе на повече от една година. Половината от чесъна сами си го произвеждаме и само с него няма проблеми.
Активен

Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка
zinaida
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 200



« Отговор #81 -: 20-12-2014, 21:54:37 »

Мога да споделя за кълновете защото от 6-7 месеца са част от менюто ни.

И сега и аз да си задам въпроса : някъде из форума четох, че в кълновете от люцерна имало фитоестрогени. За себе си не се притеснявам , но за мъж ми и детето-значи ли че ще има ограничение в консумираното дневно количество?  Не за друго , ами всеки ден ги консумираме в къщи
Ако някой и прочел достоверна информация моля да сподели .

Повтарям си въпроса с надежда някой запознат да сподели  мъдър
Активен
Тихия
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 741


Болката е неизбежна. Страданието - по желание.


« Отговор #82 -: 21-12-2014, 08:37:25 »

Не прекалявай с кълновете. Увеличават драстично вата енергията. Огледай в семейството ти кой какво е.
Активен

Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.
Vov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 972


Познай себе си.


« Отговор #83 -: 21-12-2014, 23:12:36 »

Току що прочетох, че в САЩ са се появили много силни съмнения в доброто действие на соевите продукти върху хората...
Активен

Искам да променя света - започвам от себе си.
Евгени
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 88


« Отговор #84 -: 22-12-2014, 00:26:53 »

Володя, ако и ти като американците сега откриваш топлата вода, можеш да прочетеш нещо интересно за соята тук: http://www.yosif.net/bg/med/index15.htm
Активен
Newly
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 193



« Отговор #85 -: 22-12-2014, 11:20:00 »

Зина, от къде купуваш детелината? Някаква специална ли е за покълване? Соя не употребявам. Въпреки, че  ми е интересно соевото мляко какъв вкус има.
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3800


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #86 -: 22-12-2014, 11:53:34 »

Евгени, познавайки вече Володя, не смяташ ли , че той е открил много други и далеч по-съществени неща ,отколкото това за соята?  намигам  ( Колко соя консумира средният българин , ти колко соя изяде тази година ..?  ухилен ) С което, обаче, Володя не парадира  намигам  , напротив - раздава се добронамерено и безвъзмездно.

Демонстрирайки превъзходство в дребните неща ,навяваме подозрението, че го губим за наистина значимите  намигам
« Последна редакция: 22-12-2014, 11:58:40 от бате Бино » Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
zinaida
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 200



« Отговор #87 -: 22-12-2014, 19:54:21 »

Тихий , трудно ми е да определя едно 5 годишно дете каква вата е. Принципно в къщи всички сме слаби ( аз 42 кг , мъж ми около 70 , като и двамата свалихме за 6-7 месеца по 12-13 кг....)
Не знам какво значи прекаляване с кълнове , но ги консумираме вечер по 1-2супени лъжици върху салатата ( детелина или люцерна, боб мунг, елда, или броколи, слънчоглед.
Newly купувах ги от Зоя, а последния път поръчах от друг он лайн магазин ( където излизат 3-4 пъти по-евтино) , ще го намеря и ще го публикувам.
Соя не съм си купувала май никога.
Активен
Евгени
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 88


« Отговор #88 -: 23-12-2014, 00:09:36 »

Бояне, не разбирам за какво парадиране, превъзходство, дребни и по-съществени неща имаш предвид. Предложих на вниманието на Володя линк за информация от уважаван от мен човек. Нищо повече. Нека да не спамим темата и да не влизаме в излишни полемики. На такива хора не играя.
Активен
Vov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 972


Познай себе си.


« Отговор #89 -: 23-12-2014, 00:13:03 »

Спокойно, хора, тук обсъждаме как да подобрим и опазим здравето си, не нашите личности и характери; няма полза от оценки колко някой е по-, а друг е - по-малко...  Smiley Всеки, спазвайки правилата на форума, има право на мнение, дори на становище, но предпочитам да не вазсейваме обсъжданията и споделянията...  браво, аплодирам

Хм, една от многото нагласи, вярвам налични у пишещите и четящите тук, е непрекъснатото съзнание, че ние сме готови, дори търсим нови знания всеки ден, за храни, напитки, съчетания, рецепти за приготвяне и пр. на уж утвърдени, познати и признати за естествени - за нашите тела - произведения на земеделието...
В този смисъл е добре да споменаваме, периодично, че например, лецитинът в шоколада (вероятно във всичкия шоколад, съдържащ лецитин), е от соя. Но, не от обикновена соя, а от мощните производители от ...САЩ. А тяхната е генномодифицирана!
Както вероятно са генномодифицирани и част от продаваните кълнове, за които на етикета не пише ясно какво има в кутията. Та става дума не само за соята в САЩ, а също за тази по целия свят и да си даваме сметка, че соеви съставки се влагат в най-неочаквани други храни, сладкиши, и кой знае още какво.

Обикновените плодове и зеленчуци не траят много - в студените мази, при поставяне в слама и подходящи температури, влажности и микроби, ябълки, грозде, круши, дюли... се хапват приблизително до края на февруари... Прекрасните туршии с трънки и круши като консерванти, също траят до тогава. (А онова световно известно племе в Тибет - хунза или хънза, има един месец пролетно време, когато пият само вода от изкиснати в нея сушени кайсии)... Т.е., има около месец време всяка пролет, когато няма пресни плодове и зеленчуци, а ние май само си мислим, че ядем плодове и зеленчуци целогодишно - много от тях се берат зелени, съхраняват се дълго, и след това ни се продават ... без да имат особена хранителна стойност.
И понеже е възможно да се опитаме да ги допълним със соеви съставки, покълнала соя... подсещам, че щом дори в държавата САЩ открито почват да посочват вредностите от соята, може би тия вредности са много по-големи, отколкото си мислим, че знаем...
« Последна редакция: 23-12-2014, 00:18:35 от Vov » Активен

Искам да променя света - започвам от себе си.
DeNiro
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 649


« Отговор #90 -: 23-12-2014, 00:19:34 »

Зина, от къде купуваш детелината? Някаква специална ли е за покълване? Соя не употребявам. Въпреки, че  ми е интересно соевото мляко какъв вкус има.
Соевото мляко няма никакъв вкус, все едно вода пиеш. Ако търсиш вкусно ядково мляко пробвай бадемово или оризово. Ако е оризово препоръчвам рецептата на бате Бино, тоест първо мелиш с кафемелачка оризовите зърна. За овкусители можеш да добавиш фурми, стафиди или други сушени плодове по предпочитание.
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3800


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #91 -: 23-12-2014, 11:14:12 »

Евгени, извинявам се, не съм бил прав . Сега разбирам, че просто не си наясно какъв е подтекстът на израза - "да откриеш топлата вода" и затова си го използвал, явно без задна умисъл.
 Но ако искаш да си наясно за в бъдеще - това е подигравателен , фамилиарен начин  да демонстрираш,  че някой ЧАК СЕГА се е светнал за нещо, за което ти знаеш много отдавна.
Затова беше и реакцията ми. Тя би била такава и в твоя защита , ако някой друг би използвал тоя израз към теб.

Второ. Хубаво е , че знаеш името ми , но тук съм регистриран с друг ник. Ако не те затруднява чак толкова, използвай него. На "Бояне" се обръщаше към мен баща ми ( бог да го прости ) само когато ми се караше. Та затова съм чувствителен, вероятно неправилно  изчервен
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Newly
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 193



« Отговор #92 -: 24-12-2014, 11:23:08 »

Ако търсиш вкусно ядково мляко пробвай бадемово или оризово. Ако е оризово препоръчвам рецептата на бате Бино, тоест първо мелиш с кафемелачка оризовите зърна. За овкусители можеш да добавиш фурми, стафиди или други сушени плодове по предпочитание.

Да, непременно ще опитам. Ползвам пълнозърнест ориз на Uncle Ben's. Дали е подходящ? А с бял ориз, става ли?
Активен
DeNiro
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 649


« Отговор #93 -: 24-12-2014, 12:24:32 »

Ако търсиш вкусно ядково мляко пробвай бадемово или оризово. Ако е оризово препоръчвам рецептата на бате Бино, тоест първо мелиш с кафемелачка оризовите зърна. За овкусители можеш да добавиш фурми, стафиди или други сушени плодове по предпочитание.

Да, непременно ще опитам. Ползвам пълнозърнест ориз на Uncle Ben's. Дали е подходящ? А с бял ориз, става ли?
Става с бял, дори е най-вкусно, особено с леко накиснат и подсладен, но е по-здравословно да го употребяваш кафяв и сурово смлян, накиснат, след което го смесваш с вода в блендера. Ето тук можеш да поразгледаш http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=337.0
« Последна редакция: 24-12-2014, 12:31:39 от DeNiro » Активен
Newly
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 193



« Отговор #94 -: 20-01-2015, 15:26:35 »

Пак да питам как се оправяте с дребните кълнове от люцерна. Толкова са ситни, че изпадат през всяка малка дупка. Сигурно 1/3 от първоначалното количество отиде в канала   Sad
Активен
ribkata
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 309



« Отговор #95 -: 20-01-2015, 17:02:41 »

пробвай с марля когато ги миеш
Активен
zinaida
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 200



« Отговор #96 -: 21-01-2015, 09:06:59 »

Аз използвам цедка , метална , ситна и така си мия всички кълнове.
Активен
Newly
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 193



« Отговор #97 -: 21-01-2015, 09:43:59 »

И аз ползвам цедка, ама стават после много лепкави и едвам ги връщам в буркана. И някак не всички покълват, някои си остават само семенца до края. Иначе не са лоши, в салатка ги бухвам...  ам-ам
Активен
Elia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 443


« Отговор #98 -: 21-01-2015, 11:51:10 »

За приготвяне на кълнове технологията никак не е сложна.Трябва семената да са пресни.По пазарите, там където се продава храна за животни има хора от селата, които продават пресни семена и зърна.За люцерната - покълвам я в уред като накисвам семената за 12 часа.Технологията е описана в блога ми, но който желае може да погледне как става.След накисването семената заедно с водата / използвана за накисване / се изсипват в тавичките с преливници на уреда.Отново се заливат с вода, за да може семената да се разпределят равномерно.Изчаква се да се оттече всичката вода през преливниците, ако има останала тя внимателно се отцежда през ситна цедка.Семената се държат на стайна температура, на по - тъмно и покълват за няколко дни или седмица / ако искаме да получим поници /.Семената на люцерната ако са стари, повече от 1 година стават на каша / една част покълват, други - не /, пускат слуз и трябва да се изхвърли цялото количество .Могат и трябва да се използват много кълнове, всички животни се хранят със зоб.В България преди години са отгрлеждали много фий, соя и нахут за храна на хората.И никой от тях не е умрял.Питала съм навремето баба ми, нямало е диабет, хората са ядяли хляб с нахут, соя и фий.
Днес много хора изключват дадени храни, възприемат само даден режим - напр. плодове.Те обаче също са отровени от трансграничното замърсяване, повечето от тях се берат зелени, не в пълната си зрялост.
Трябва много да се внимава.
Поздрави !
Активен
Elia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 443


« Отговор #99 -: 21-01-2015, 11:53:18 »

За да имате кълнове по всяко време трябва през два или три дни да зареждате нови семена.Аз го правя вечер, заливам ги с вода, а сутрин ги отцеждам.
Активен
Страници: 1 2 3 4 [5] 6   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: