Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 2 3 4 5 [6]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Кълнове  (Прочетена 64164 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Didinkka
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 1


« Отговор #100 -: 02-02-2015, 22:01:45 »

Здравейте, досега не съм отглеждала кълнове, но много искам да го направя. Моля да ме посъветвате откъде в София мога да си закупя семена? Благодаря предварително и се извинявам, ако вече е задавам такъв въпрос  flowers2
Активен
Newly
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 193



« Отговор #101 -: 03-02-2015, 11:06:40 »

Със сигурност е задаван и то точно тук, на предишната страница. Прочети я, ако си решила сериозно да опиташ семена. Аз лично си правя най - често суров белен слънчоглед и обожавам тези кълнове. Също леща напоследък покълвам. Темата е тази, просто върни малко назад.  помощ
Активен
Fostra
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 4


« Отговор #102 -: 03-03-2015, 20:55:12 »

Здравейте,

Може и някой да ми каже даликълнове може да се дават на бебета? Имам близнаци на 7 месеца и наскоро трябва да им въвеждам зърнена храна за вечеря.

Поздрави,

Фостра
Активен
Iveta
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 68


« Отговор #103 -: 24-06-2015, 11:58:56 »

Здравейте!
Купих си нелющен лимец за тревичка. Някакви съвети?
Накиснах за 1 ден, за още 12 часа (приблизително) се появи кълнче и на някои и коренчета и го сложих върху пръст. Мокря с пулвелизатор, но само 10-на са израстнали, а на места леко има мухъл...дано някой ми помогне. Много искам да си правя сок, но по-трудното е покълването. Покълвала съм пшеница, лющена, пак малко трудно тръгва да расте, а е топло сега...
Активен
Elia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 463


« Отговор #104 -: 24-06-2015, 14:07:08 »

Правила съм поници от люцерна и жито.Първото условие е семената да са пресни.Накиснете ги във вода за 6 часа, да ги покрива напълно.След това отцедете напълно водата, използвайте цедка.Разстелете в тавичка или съд за покълване с преливник.Промивайте само с вода 1 път, при топло време 2 пъти дневно.Не трябва да остава никаква вода при семената . Ако използвате тавичка навлажнете семената леко и разбъркайте за да могат да се навлажнят равномерно навсякъде.Когато започнат да се образуват поници / големи кълнове, а в последствие и зелена част / трябва само да навлажнявате леко.Съдовете за кълнове са тавички с преливници, през които водата се отцежда.Не използвайте памук и почва / пръст /.Мухлясват лесно семената при топло време.По - лесният вариант е само чрез промиване с вода.По този лесен начин можете да направите и поници от слънчоглед за салати.
Поздрави !
Активен
Radostina
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 2


« Отговор #105 -: 11-08-2015, 20:07:58 »

Здравейте,

искам да попитам, за да получа поници, например от лимец (слънчоглед, сусам, ленено семе ) трябва ли зърната (семената) да са неолющени или може и с олющени (белени)? За малките кълнчета знам ,че стават и от белени (неолющени), но дали ще поникнат и поници от тях. 
Благодаря предварително за отговора.


Активен
Elia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 463


« Отговор #106 -: 12-08-2015, 12:14:13 »

Радостина, здравей,
за да приготвиш поници е важно какви са семената и как ще ги употребиш.Семената трябва да са пресни.Ако желаеш да употребиш не само поника, но и самото зърно е хубаво семето да е белено.Това се отнася за житните и някои други семена.Аз правя поници от небелен слънчоглед, когато станат високи 15 - 20 см.леко стръсквам с ръка пониците и люспата пада.Ечемикът ,когато не е белен става за поници, но самото семе понеже е с люспата не може да се консумира.Изрязва се с ножичка само самата поница.Така, че ако искаш да консумираш и зърното / семето / си вземи белено, но прясно семе за кълнове.
Активен
Radostina
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 2


« Отговор #107 -: 12-08-2015, 21:35:57 »

Благодаря за отговора, Елиа! Значи да разбирам, че от олющения лимец, който имам ще станат поници, за да си направя сок от тях.  Smiley




Активен
Elia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 463


« Отговор #108 -: 13-08-2015, 14:02:21 »

Ако е пресен лимеца ще станат хубави поници.
Активен
Iveta
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 68


« Отговор #109 -: 18-08-2015, 22:15:26 »

Elia, благодаря много   заповядай, цвете
Ще опитам и така. Казаха ми, че е тазгодишен лимеца, но аз и си преди с лющен като съм опитвала трудно ми покулва.
Активен
suarez
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 2



« Отговор #110 -: 23-09-2015, 14:32:43 »

Здравейте, скоро се запалих по кълновете, от няколко години все повече се интересувам от здравословно хранене. Нямам конкретна причина, на 31г, в добра форма, слаб строен бил винаги, просто започнах да обръщам внимание с какво се храня защото здравето е най-ценно, всичко друго се оправя. Досега съм покълвал успешно леща, лимец, слънчоглед и тиквено семе. По най-елементарния начин, в буркан. Няколко въпроса имам към по-опитните:

Замразен грах(не Bonduelle, други фирми бих пробвал bleh) може ли да се покълне?

Къде в София се намират не-грухани, парени и тн - жито, люцерна, овес, просо, пшеница, ръж? Зоя бг не ги харесвам, алчни, най-мразя да ми слагат нагло надценка за какъвто и да е продукт.

Чета за кълновете от леща, че подсилвали женските хормони на жени в менопауза. Някой мъж ял ли е редовно такива кълнове и имал ли е проблеми? Като растене на цици, спад в сексуалността?

Ще се радвам на изпробвани отговори Cool
Активен
Elia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 463


« Отговор #111 -: 24-09-2015, 07:19:25 »

Здравейте,
замразеният грах не покълва.Грах, който покълва може да се закупи от големите търговски вериги и е сух грах в пакети.Но покълвайте само 1 с.л. сух грах, доста е силен и може да ви стане лошо.Леща покълвам, но нямам конкретни наблюдения за нея.Купувайте зърна за кълнове от пазарите, там където се продава зърно за храна на животните.По - евтино е и по - качествено.
Поздрави !
Активен
Poly
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 1


« Отговор #112 -: 05-11-2015, 21:04:38 »

Здравейте!След един неуспешен опит успях да си отгледам прекрасни кълнове от ръж !!!Много съм щастлива,само един въпрос:след като са готови кълновете ,със зрънцето ли се консумират или  трябва да изрежа само кълновете?   Ъъъ?
« Последна редакция: 05-11-2015, 21:07:00 от Poly » Активен
suarez
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 2



« Отговор #113 -: 11-11-2015, 06:37:55 »

Благодаря, Elia

Със зрънцето, Poly Smiley Не знам колко си отгледала, не виждам смисъл от голямо количество, свикнах да приготвям на око за ~ 2 дена, после пак. През нощта във вода, на сутринта изливам водата, промивам и като се върна от работа са готови, в хладилника. Сутрин, вечер и преди консумация е желателно да се промиват. И на манджи отива, но за салати и айрян/таратор ми е personal favorite сърце
Активен
Newly
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 193



« Отговор #114 -: 20-11-2015, 18:27:55 »

suarez, добре дошъл във форума. Ще си позволя да коментирам аватара ти с една дума - потресаващ. Поздравления за интереса ти към кълновете. Аз също редовно си хапвам кълнове от леща. По - точно от скоро ги започнах пак, но не мисля, че биха оказали силно въздействие върху моя, следователно и върху твоя организъм, по отношение на хормоните. То ако мъжете така лесно се сдобиваха с цици....  ухилен Всички травестити щяха да ядат покълнала леща. По- скоро мисля, че хормоналните пилета по - биха помогнали за израстването на вторични полови белези  олееее, амиии.....
Radostina, направи ли си сок? Би ли споделила какво количество поници отиват за сока и в каква машинка ги слагаш? Какъв изобщо е вкуса на този сок? Аз веднъж покълвах до трева, но беше някак доста жилава и не ми хареса особено.  :Smiley
Активен
beki13
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 1


« Отговор #115 -: 23-11-2017, 16:54:19 »

Здравейте.Тъй като  съм новак за правенето на кълнове имам нужда от помощ.Купих си уред 4нива и капак.Всичко е ОК но не съвсем.На снимката е  използувано и най-горното нива.Въпроса е как ще се навлажняват семената когато на капака няма отвор.И ако сипя в него вода както е указано няма ли да е много на семената които са там.В упътването не пише че съдинките трябва да се покрият с хартия под семената.Трябва ли да сложа и вместо хартия примерно да е марля.Вече доста време уреда е като декор защото не съм наясно как се ползува. Да уточня продавачката изобщо не знае да четем упътването.Ще бъда много благодарна ако някой ми помогне зада почна да го ползувам.
Активен
Страници: 1 2 3 4 5 [6]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: