Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 [2] 3 4   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Относно БИО-то...  (Прочетена 29948 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Zloqd
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1359


« Отговор #20 -: 15-05-2010, 18:25:54 »

То затова не е далече времето, когато био продуктите ще са "био" като се има впредвид кой ще ги купува. В края на краищата разбира ли ти свиня от кладенчова вода.
Активен

Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка
ribkata
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 309



« Отговор #21 -: 15-05-2010, 19:08:43 »

хей хора не се вайкайте, ще се ориентира само който е готов, а това че поголямата част все няма да е "в час" е нормално...тук в чревоугодничавия рай вече се ориентират добре, все повече хора си пазарят в биомагазините или директно от производителя както и от местата за продукти на 0 километри. а това смъкна цените...и се вижда че който е опитал и усетил разликата не се врьща на старото. В местните био можеш всякакъв тип вече да засечеш...и вегани и не. Някои може и да не стигат даже с идеята до суровоядство или веганство, но избират качествено, зеленчуци и плодове без химия расли наблизо и да са само в сезона, и изобщо продукти сьс супер контролирани процеси. Казва се tracciabilità и е на мода, от traccia тоест следа - не само етикетите да казват всичко за стоката но и да можеш да проследиш от до, къде е гледано зърното ако е брашно, къде е расла ягодата, от кой баир е маслината и колко време е минало от бруленето до първото мачкане за зехтина - това ще е...но според мен не бива така да задълбаваме. Иначе може и лесно да се разреши всичко - гладни, голи и боси и всичко е наред  Grin
Активен
mariiina
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1462



« Отговор #22 -: 17-05-2010, 07:51:59 »

 :kisss:Даааааааааа, защо, защо, защо....и другите не мислят като нас...еееее, ами ние дали винаги ТАКА сме мислили... това не може  и не става от раз ...а мноооооооооооооооооооого бавно си става цъфна...оплоди се и върза!!!Не може да се раждаме побелели и помъдрели...има ЕВОЛЮЦИЯ!!!Изграждане, надграждане не само на физическите, а най-вече на ПСИХИЧЕСКИТЕ ни качества!!!Вяра дори колкото синапено  зърно да имаш...и тя ще даде плод!!!Не се тревожете, не се косете...Бог си знае работата...той но води !!!Въпросът е и ние да се водим...един за друг, един за друг...и да не се отказваме!!!! сърце
Активен

...могъщият се бори само със могъщ...
Пианистката
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 63


« Отговор #23 -: 05-06-2010, 03:19:13 »

Казва се tracciabilità и е на мода, от traccia тоест следа - не само етикетите да казват всичко за стоката но и да можеш да проследиш от до, къде е гледано зърното ако е брашно, къде е расла ягодата, от кой баир е маслината и колко време е минало от бруленето до първото мачкане за зехтина - това ще е...но според мен не бива така да задълбаваме.
А ти къде си?  Иначе, на мен ми допада идеята да знам от-до историята на продуктите. Но аз лично отдавана нямам баби, които да ме зареждат с домашна продукция и като градско чедо ми е много трудно да намеря "сигурни" източници. Много ме дразнят биопродуктите пропътували хиляди километри и отзовали се на нашия пазар на завишена цена, пакетирани в найлон или пластмасова опаковка (което е далеч от екологичното и природосъобразно). Факт е, обаче, че това, което се предлага на пазара (визирам не-биото) е с много ниско качество. Човек вече не знае какво да си купи. Аз, например, имам алергии от всякакви добавки - обривам се и за мен си е голям кошмар. Нямам и много доверие на етикетите, но често залагам на тях. В момента се опитвам да намеря сигурни български биопроизводители и да се зареждам от тях, но и това е трудно. Нямам нито кoл`a, а и самите производители, които са на такава вълна (да не пръскат и торят с изкуствени торове) са много малко. Мантилитет няма. Във Фейсбук попаднах на една снимка: стара машинария от комунистическо време пръска някакви лехи яко с пестициди или нещо подобно и под нея няколко девойки се бяха изказали колко е неправилно да се пръска и т.н. и познайте - веднаха ги оплюха и започнаха да ги обиждат колко са глупави и как това е най-доброто. Показателно за отношението на българина към земята, към храната. А и все си мисля, че всеки гледа за себе си да не е пръскано, а за продан - пръскат като за последно. Т.е. купувачът кучета го яли. Аз нямам никакви доверие на обикновените продавачи на пазара, повечето от които купуват от някоя борса гръцки и турски продукти(вторите съм с впечатление, че много ги третират). Биото е безумно скъпо. Българските биопроизводители са толкова малко, няма за момента никаква преспектива този отрасъл в България, а имаме страхотна природа, т.е. идеални условия.
Активен

"And what, Socrates, is the food of the soul? Surely, I said, knowledge is the food of the soul."
Пианистката
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 63


« Отговор #24 -: 05-06-2010, 03:30:05 »

Цитат
Затова засега аз купувам шарлан в магазина за "био" продукти, там купувам и някои ядки, и един мармелад от сливи, за който пише, че няма никакви добавки и е обработен на 60 градуса.
Знам го този мармалад на българската фирма Хоуп, има линк по-напред в темата. Изяждам го наведнъж ам-ам
Само имам малко съмнения, че се обривам повече от него, но като станат домашните сливи и ще видим те как ще ми се отразят. Каква е тази щадяща технология - не знам. Но преди да се напълнят бурканите не го ли правят така или иначе на пюре, т.е. сваряват го? Само гадая  помощ
Активен

"And what, Socrates, is the food of the soul? Surely, I said, knowledge is the food of the soul."
ribkata
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 309



« Отговор #25 -: 06-06-2010, 12:46:41 »

А ти къде си?  Иначе, на мен ми допада идеята да знам от-до историята на продуктите. Но аз лично отдавана нямам баби, които да ме зареждат с домашна продукция и като градско чедо ми е много трудно да намеря "сигурни" източници. Много ме дразнят биопродуктите пропътували хиляди километри и отзовали се на нашия пазар на завишена цена, пакетирани в найлон или пластмасова опаковка (което е далеч от екологичното и природосъобразно). Факт е, обаче, че това, което се предлага на пазара (визирам не-биото) е с много ниско качество. Човек вече не знае какво да си купи.
аз живея в Северна Италия, град Падуа. За това да се проследява един продукт от до има го като проект и от скоро за някои единични изделия се пробва, зехтин, вино, както и за плодове, хлебни..има на стоката елкод чрез който да се проследи, както и първичната материя в случай на преработване; идеята е максимален достъп до "досието" на храната.
За плодове и зеленчуци тук освен биомагазини и пазари става с абонеране-доставка директно от кооперативата на местни производители, това се решава от семействата в блока например и така само един да си е у дома получава доставките на всички. Има доброволец да събира парите и да поддържа връзка с производителите за въпроси като разнообразяване на доставките.. продуктите освен че излизат на хубава цена, са пресни и са само сезонни, ти си знаеш че приемаш да те зареждат веднъж седмично с 5 или 10 кила смесени плодове и зеленчуци и колко ти струва за година или 6 месеца, количеството на доставката го избираш обаче в началото. качеството, разнообразието и това че са почти на нулеви километри е гарантирано, а ако не то самата кооператива ще губи клиенти.
хем се яде близкопроизведени и следователно пресни продукти, хем се подпомага местната икономика  Smiley
аз не мога защото сега където живеем още нямам група
Активен
Аея
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 14


« Отговор #26 -: 04-04-2011, 10:19:51 »

Тъкмо даваха по телевизията изследване на продукти - маруля и домати, закупени от обикновен пазар и такива купени от био магазин.
Изследваха количеството нитрати. Оказа се, че в марулята купена от пазара има 1200 мг/кг нитрати, а в доматите 20 мг/кг. За сравнения в био продукцията марулята бе с 2400 мг нитрати, а за доматите не запомних, но мисля, че също бяха с по-високи стойности.
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3867


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #27 -: 06-04-2011, 08:49:20 »

Има и куп други отрови в зарзаватите обаче. Нитратите са относително безобидни в сравнение с пестицидите например. Не е достатъчно обективно да се разглежда само една "съставка" . Ако се направи пълен анализ, може да се окаже ,че само по  нитрати биото ги "превъзхажда", а по 15 други критерия - не . Явно са избрали нитратите като достатъчно популярна категория.  Понятна е добронамереността на Папазова, но има още много по темата.
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
vesselin777
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 364


what noone knows - nobody sees


« Отговор #28 -: 07-04-2011, 22:58:58 »

 Бате Бино, еваллаааааааа !!!  браво, аплодирам  браво, аплодирам  браво, аплодирам
 Не искам да обяснявам точно защо, по понятни причини, но и аз имам косвена вина за това предаване. Нитрати не се изследват за 10 минути. Това беше фарс. Хора, не се лъжете! В България има само една акредитирана лаборатория за подобни изследвания и това е Фитолаб. Моля, гледайте утре предаването " "На биокафе" при Гала, за да усетите разликата в професионализма.Ще бъдат точно там. Не искам да защитавам био-то точно тук, защото достатъчно съм изчел мнения, част от които попадат в целта, дори и да са базирани само на критика. Искам само да ви помоля: МИСЛЕТЕ С ГЛАВИТЕ СИ !!!
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Дж. Кришнамурти
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3867


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #29 -: 08-04-2011, 09:06:02 »

Нищо кой знае какво , Веско, (но благодаря Smiley  ) .

Едно от лошите неща на света е това , че за да се ориентираш в каквото и да било, трябва да се задълбочиш яко ,което без сериозна инвестиция на време няма как да стане. И понеже е ясно ,че няма как във всичко да сме компетентни, се налага често да се консултираме.
Тук е тънкият момент - как да се ориентираме измежду "експертите". Когато имаме поне малка представа от съответната материя е по-лесно. Но често това се налага да правим по косвени признаци,тъй като изобщо не сме в материята. Там е вече цаката! Smiley
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Ortodoksalen_Anorektik
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 667


бивш Ортодоксален Аноректик


WWW
« Отговор #30 -: 08-04-2011, 11:07:41 »

Идеята на биото в България е опорочена. Всички био етикети са внос. Гърците вземат обикновена стока от Китай, лепят етикети био и зинасят за България . Гимел внасят от Австрия, Испания и Полша обикновен зарзават и го продават на тройни цени. Така не става !   Биото трябва да е проследяемо и да мога да отида да видя лично фермата или оранжерията.
Активен

Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3867


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #31 -: 08-04-2011, 12:59:11 »

Абсолютно! Това е така, защото няма как почти всичко останало (не само у нас) да е опорочено , а само Био-то  да е останало сухо ..  Smiley Smiley 

То все едно да си разпилееш фъстъците в локвата и да си вярваш, че някои може и да не са се изцапали Smiley
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
vesselin777
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 364


what noone knows - nobody sees


« Отговор #32 -: 09-04-2011, 00:09:37 »

 Бате Бино, викам ти евалла, защото си успял перфектно да се ориентираш в ситуацията. Точно така е, нитратите са природни вещества и винаги ще ги има в растенията. Просто свързан азот, в конценрациите е проблема. При пестицидите е съвсем друго. В повечето случаи те са доста гаден петролен продукт.
 Орто, Гимел внасят и от Италия и Холандия, но само био зеленчуци със сертификат, а не конвенционални. Не, че съм им фен. Това за опорочените български биопродукти обаче е пълна глупост. Да не говорим за вносните етикети........ въобще не ти е ясно положението.
 Честно казано, не ми се задълбава, защото професионално се занимавам с биопродукти и не се знае кой точно влиза тук и как може да изтълкува думите ми. Само едно ще ви кажа, не може да си представите на какъв тероризъм от страна на проверки от сертифициращите органи и МЗХ са подложени българските биопроизводители. Българската биопродукция е една от най-качествените в Европа, но докато се изкупува на ниво суровина и се преопакова като готов продукт от западни фирми, те ще си прибират огромната част от добавената стойност. Най-тъпото в случая е, че дори и хора с будно съзнание като вас се поддават на тази инерция, че всичко в България е опорочено. Един пример и наистина приключвам, биолавандула има само в България и Франция от цяла Европа. Дори във Франция тя е много малко и те изкупуват българска, мешат я с тяхна и я представят като чисто френска. Ха сега познайте от какво се правят най-качествените и скъпи европейски шампоани с биоесенциални масла. Тъй наречените биошампоани. Само не очаквайте България да е опомената върху опаковките.
Докато продължава подобно отношение на потребителите в БГ към биопроизводителите, те няма да имат смелостта да останат на българскя пазар и ние ще си останем най-големия нетен донор на прекрасни суровини в Европа. Какво пък толкова, ще си хрупаме перуанска киноа  Ъъъ? Ъъъ? Ъъъ?.
Толкова от мен, който разбрал - разбрал.


Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Дж. Кришнамурти
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #33 -: 09-04-2011, 00:42:35 »

  Честно казано, не ми се задълбава, защото професионално се занимавам с биопродукти и не се знае кой точно влиза тук и как може да изтълкува думите ми.
Във връзка с това, позволих си да дам в една тема твоето по-горно мнение и честно казано съжалявам. Вече не мога и да го изтрия.

За пореден път се убеждавам как трябва да седя на страна от куп работи и да не се правя на не знам си кво. Така е като не слушам правилните съвети, а си знам моето...
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3867


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #34 -: 09-04-2011, 10:26:42 »

 Аа, Веско ,така не е хубаво.Smiley  Нали това е идеята тук - кой където е запознат и силен,  да информира.
Мен специално в тази ниша не ме брой за опонент, нямам почти никакви наблюдения и проучвания. Сетих се понеже за "био"-бадемите за 40 лв/кг,на които попаднал Титан ( то кои бадеми не са био .. :)и някои други негови информации   и понеже Орто уж е прецизен и с научен подход (като нас) та затова яхнах вълната.. и явно съм сбъркал, защото изобщо не се съмнявам в думите ти.  Прав си - инерцията е хубава ,само когато я използваш да спестиш лев докато шофираш .(Ама то и тогава е едно спестяване..Smiley  )   
(Но за почти всичко друго ,че е опорочено , мога да споря аргументирано Smiley  Затова  силно аплодирам и патриотизма ти, който се губи напоследък из нацията . А не бива.)
Затова няма да се притесняваш , споделяй подробно , ценно е.
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Ros
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 615



« Отговор #35 -: 09-04-2011, 11:06:05 »

Веско, браво на теб!Поздравления за патриотизма ти!Благодаря за ценната информация!
Активен

zigzag
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 237



« Отговор #36 -: 09-04-2011, 11:29:41 »

vesselin777,Бай Ганьо още е жив!Кажи ми,ако е по-занижен контрола към българската био продукция и ако произвеждат готов продукт,особено за вътрешно потребление,какво ще се случи?Искрено желая да ми се промени мнението,че българската продукция е по-некачествена и по-скъпа от вносната!Не ми е мъчно,че Ганчо не произвежда био-шампоан от лавандула,защото съм сигурен,че ще е с по-ниско качество,по скъп и произведен по съкратена технология от неосигурени работници с ниски заплати.
Активен
vesselin777
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 364


what noone knows - nobody sees


« Отговор #37 -: 09-04-2011, 12:50:05 »

 Държа да съм честен с вас. Аз съм далеч от патриотизма. За мен има хора, които чувствам близки и ми е приятно да контактувам с тях и такива, с които не ми е приятно. Вторите се старая да не ги съдя и в мислите си, доколкото мога. В този ред на мисли, това че някой е българин, румънец, китаец и т.н въобще не ме впечатлява. Просто обичам територията, която населяваме българите. Обичам поговорката за господ, дето ни забравил като раздавал земя и ни дал късче от рая.
 За биобадемите - познавам лично български производител. Плантацията е в Сакар. Тази година разпродаде всичко и вече няма. Ще се чака новата реколта. Крайната цена за потребителите по магазините е около 19 лева. Колко е килограм американски бадеми, обаче по магазините, не по борсите ?
Знаете ли, че там популацията на пчелите се е сринала и ги опрашават с тирове, които докарват пчелини в периода на опрашване. Да, в най-голямата плантация в света, която е в Калифорния, няма пчели! Бате Бино, как мислиш, всички бадеми ли са био?
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Дж. Кришнамурти
Ros
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 615



« Отговор #38 -: 09-04-2011, 15:10:16 »

zigzag, твоето мнение никой не може да промени, защото си "сигурен", а защо да го променя, след като не ти е "мъчно"!
Не ми е мъчно,че Ганчо не произвежда био-шампоан от лавандула,защото съм сигурен,че ще е с по-ниско качество,по скъп и произведен по съкратена технология от неосигурени работници с ниски заплати.
Активен

бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3867


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #39 -: 09-04-2011, 16:46:28 »

Не знам , Веско, за американските бадеми. Старая се да попадам на нашенски. Нашенските поне засега няма как да не са био. Те нали не се ръсят с нищо бадемите? Не са и до пътя ,както орехите. Америка е особенна ,частна държава. Там еталоните са съвсем различни Smiley
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Страници: 1 [2] 3 4   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: