Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Относно БИО-то...  (Прочетена 37668 пъти)

Zloqd

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1374
Re:Относно БИО-то...
« Отговор #20 -: 15-05-2010, 18:25:54 »

То затова не е далече времето, когато био продуктите ще са "био" като се има впредвид кой ще ги купува. В края на краищата разбира ли ти свиня от кладенчова вода.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

ribkata

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 309
Re:Относно БИО-то...
« Отговор #21 -: 15-05-2010, 19:08:43 »

хей хора не се вайкайте, ще се ориентира само който е готов, а това че поголямата част все няма да е "в час" е нормално...тук в чревоугодничавия рай вече се ориентират добре, все повече хора си пазарят в биомагазините или директно от производителя както и от местата за продукти на 0 километри. а това смъкна цените...и се вижда че който е опитал и усетил разликата не се врьща на старото. В местните био можеш всякакъв тип вече да засечеш...и вегани и не. Някои може и да не стигат даже с идеята до суровоядство или веганство, но избират качествено, зеленчуци и плодове без химия расли наблизо и да са само в сезона, и изобщо продукти сьс супер контролирани процеси. Казва се tracciabilità и е на мода, от traccia тоест следа - не само етикетите да казват всичко за стоката но и да можеш да проследиш от до, къде е гледано зърното ако е брашно, къде е расла ягодата, от кой баир е маслината и колко време е минало от бруленето до първото мачкане за зехтина - това ще е...но според мен не бива така да задълбаваме. Иначе може и лесно да се разреши всичко - гладни, голи и боси и всичко е наред  ;D
Активен

mariiina

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1464
Re:Относно БИО-то...
« Отговор #22 -: 17-05-2010, 07:51:59 »

 :kisss:Даааааааааа, защо, защо, защо....и другите не мислят като нас...еееее, ами ние дали винаги ТАКА сме мислили... това не може  и не става от раз ...а мноооооооооооооооооооого бавно си става цъфна...оплоди се и върза!!!Не може да се раждаме побелели и помъдрели...има ЕВОЛЮЦИЯ!!!Изграждане, надграждане не само на физическите, а най-вече на ПСИХИЧЕСКИТЕ ни качества!!!Вяра дори колкото синапено  зърно да имаш...и тя ще даде плод!!!Не се тревожете, не се косете...Бог си знае работата...той но води !!!Въпросът е и ние да се водим...един за друг, един за друг...и да не се отказваме!!!! :heart_2:
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

Пианистката

 • Jr. Member
 • **
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 63
Re:Относно БИО-то...
« Отговор #23 -: 05-06-2010, 03:19:13 »

Казва се tracciabilità и е на мода, от traccia тоест следа - не само етикетите да казват всичко за стоката но и да можеш да проследиш от до, къде е гледано зърното ако е брашно, къде е расла ягодата, от кой баир е маслината и колко време е минало от бруленето до първото мачкане за зехтина - това ще е...но според мен не бива така да задълбаваме.
А ти къде си?  Иначе, на мен ми допада идеята да знам от-до историята на продуктите. Но аз лично отдавана нямам баби, които да ме зареждат с домашна продукция и като градско чедо ми е много трудно да намеря "сигурни" източници. Много ме дразнят биопродуктите пропътували хиляди километри и отзовали се на нашия пазар на завишена цена, пакетирани в найлон или пластмасова опаковка (което е далеч от екологичното и природосъобразно). Факт е, обаче, че това, което се предлага на пазара (визирам не-биото) е с много ниско качество. Човек вече не знае какво да си купи. Аз, например, имам алергии от всякакви добавки - обривам се и за мен си е голям кошмар. Нямам и много доверие на етикетите, но често залагам на тях. В момента се опитвам да намеря сигурни български биопроизводители и да се зареждам от тях, но и това е трудно. Нямам нито кoл`a, а и самите производители, които са на такава вълна (да не пръскат и торят с изкуствени торове) са много малко. Мантилитет няма. Във Фейсбук попаднах на една снимка: стара машинария от комунистическо време пръска някакви лехи яко с пестициди или нещо подобно и под нея няколко девойки се бяха изказали колко е неправилно да се пръска и т.н. и познайте - веднаха ги оплюха и започнаха да ги обиждат колко са глупави и как това е най-доброто. Показателно за отношението на българина към земята, към храната. А и все си мисля, че всеки гледа за себе си да не е пръскано, а за продан - пръскат като за последно. Т.е. купувачът кучета го яли. Аз нямам никакви доверие на обикновените продавачи на пазара, повечето от които купуват от някоя борса гръцки и турски продукти(вторите съм с впечатление, че много ги третират). Биото е безумно скъпо. Българските биопроизводители са толкова малко, няма за момента никаква преспектива този отрасъл в България, а имаме страхотна природа, т.е. идеални условия.
Активен
"And what, Socrates, is the food of the soul? Surely, I said, knowledge is the food of the soul."

Пианистката

 • Jr. Member
 • **
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 63
Re:Относно БИО-то...
« Отговор #24 -: 05-06-2010, 03:30:05 »

Цитат
Затова засега аз купувам шарлан в магазина за "био" продукти, там купувам и някои ядки, и един мармелад от сливи, за който пише, че няма никакви добавки и е обработен на 60 градуса.
Знам го този мармалад на българската фирма Хоуп, има линк по-напред в темата. Изяждам го наведнъж :essen:
Само имам малко съмнения, че се обривам повече от него, но като станат домашните сливи и ще видим те как ще ми се отразят. Каква е тази щадяща технология - не знам. Но преди да се напълнят бурканите не го ли правят така или иначе на пюре, т.е. сваряват го? Само гадая  :Confus_34:
Активен
"And what, Socrates, is the food of the soul? Surely, I said, knowledge is the food of the soul."

ribkata

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 309
Re:Относно БИО-то...
« Отговор #25 -: 06-06-2010, 12:46:41 »

А ти къде си?  Иначе, на мен ми допада идеята да знам от-до историята на продуктите. Но аз лично отдавана нямам баби, които да ме зареждат с домашна продукция и като градско чедо ми е много трудно да намеря "сигурни" източници. Много ме дразнят биопродуктите пропътували хиляди километри и отзовали се на нашия пазар на завишена цена, пакетирани в найлон или пластмасова опаковка (което е далеч от екологичното и природосъобразно). Факт е, обаче, че това, което се предлага на пазара (визирам не-биото) е с много ниско качество. Човек вече не знае какво да си купи.
аз живея в Северна Италия, град Падуа. За това да се проследява един продукт от до има го като проект и от скоро за някои единични изделия се пробва, зехтин, вино, както и за плодове, хлебни..има на стоката елкод чрез който да се проследи, както и първичната материя в случай на преработване; идеята е максимален достъп до "досието" на храната.
За плодове и зеленчуци тук освен биомагазини и пазари става с абонеране-доставка директно от кооперативата на местни производители, това се решава от семействата в блока например и така само един да си е у дома получава доставките на всички. Има доброволец да събира парите и да поддържа връзка с производителите за въпроси като разнообразяване на доставките.. продуктите освен че излизат на хубава цена, са пресни и са само сезонни, ти си знаеш че приемаш да те зареждат веднъж седмично с 5 или 10 кила смесени плодове и зеленчуци и колко ти струва за година или 6 месеца, количеството на доставката го избираш обаче в началото. качеството, разнообразието и това че са почти на нулеви километри е гарантирано, а ако не то самата кооператива ще губи клиенти.
хем се яде близкопроизведени и следователно пресни продукти, хем се подпомага местната икономика  :)
аз не мога защото сега където живеем още нямам група
Активен

Аея

 • Young
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 14
Re:Относно БИО-то...
« Отговор #26 -: 04-04-2011, 10:19:51 »

Тъкмо даваха по телевизията изследване на продукти - маруля и домати, закупени от обикновен пазар и такива купени от био магазин.
Изследваха количеството нитрати. Оказа се, че в марулята купена от пазара има 1200 мг/кг нитрати, а в доматите 20 мг/кг. За сравнения в био продукцията марулята бе с 2400 мг нитрати, а за доматите не запомних, но мисля, че също бяха с по-високи стойности.
Активен

бате Бино

 • Заместник админ
 • Hero Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 4053
 • дипломиран рекреативен специалист
Re:Относно БИО-то...
« Отговор #27 -: 06-04-2011, 08:49:20 »

Има и куп други отрови в зарзаватите обаче. Нитратите са относително безобидни в сравнение с пестицидите например. Не е достатъчно обективно да се разглежда само една "съставка" . Ако се направи пълен анализ, може да се окаже ,че само по  нитрати биото ги "превъзхажда", а по 15 други критерия - не . Явно са избрали нитратите като достатъчно популярна категория.  Понятна е добронамереността на Папазова, но има още много по темата.
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

vesselin777

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 364
 • what noone knows - nobody sees
Re:Относно БИО-то...
« Отговор #28 -: 07-04-2011, 22:58:58 »

 Бате Бино, еваллаааааааа !!!  :Content_14:  :Content_14:  :Content_14:
 Не искам да обяснявам точно защо, по понятни причини, но и аз имам косвена вина за това предаване. Нитрати не се изследват за 10 минути. Това беше фарс. Хора, не се лъжете! В България има само една акредитирана лаборатория за подобни изследвания и това е Фитолаб. Моля, гледайте утре предаването " "На биокафе" при Гала, за да усетите разликата в професионализма.Ще бъдат точно там. Не искам да защитавам био-то точно тук, защото достатъчно съм изчел мнения, част от които попадат в целта, дори и да са базирани само на критика. Искам само да ви помоля: МИСЛЕТЕ С ГЛАВИТЕ СИ !!!
Активен
"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Дж. Кришнамурти

бате Бино

 • Заместник админ
 • Hero Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 4053
 • дипломиран рекреативен специалист
Re:Относно БИО-то...
« Отговор #29 -: 08-04-2011, 09:06:02 »

Нищо кой знае какво , Веско, (но благодаря :)  ) .

Едно от лошите неща на света е това , че за да се ориентираш в каквото и да било, трябва да се задълбочиш яко ,което без сериозна инвестиция на време няма как да стане. И понеже е ясно ,че няма как във всичко да сме компетентни, се налага често да се консултираме.
Тук е тънкият момент - как да се ориентираме измежду "експертите". Когато имаме поне малка представа от съответната материя е по-лесно. Но често това се налага да правим по косвени признаци,тъй като изобщо не сме в материята. Там е вече цаката! :)
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Ortodoksalen_Anorektik

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 666
 • бивш Ортодоксален Аноректик
  • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/
Re:Относно БИО-то...
« Отговор #30 -: 08-04-2011, 11:07:41 »

Идеята на биото в България е опорочена. Всички био етикети са внос. Гърците вземат обикновена стока от Китай, лепят етикети био и зинасят за България . Гимел внасят от Австрия, Испания и Полша обикновен зарзават и го продават на тройни цени. Така не става !   Биото трябва да е проследяемо и да мога да отида да видя лично фермата или оранжерията.
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

бате Бино

 • Заместник админ
 • Hero Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 4053
 • дипломиран рекреативен специалист
Re:Относно БИО-то...
« Отговор #31 -: 08-04-2011, 12:59:11 »

Абсолютно! Това е така, защото няма как почти всичко останало (не само у нас) да е опорочено , а само Био-то  да е останало сухо ..  :) :) 

То все едно да си разпилееш фъстъците в локвата и да си вярваш, че някои може и да не са се изцапали :)
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

vesselin777

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 364
 • what noone knows - nobody sees
Re:Относно БИО-то...
« Отговор #32 -: 09-04-2011, 00:09:37 »

 Бате Бино, викам ти евалла, защото си успял перфектно да се ориентираш в ситуацията. Точно така е, нитратите са природни вещества и винаги ще ги има в растенията. Просто свързан азот, в конценрациите е проблема. При пестицидите е съвсем друго. В повечето случаи те са доста гаден петролен продукт.
 Орто, Гимел внасят и от Италия и Холандия, но само био зеленчуци със сертификат, а не конвенционални. Не, че съм им фен. Това за опорочените български биопродукти обаче е пълна глупост. Да не говорим за вносните етикети........ въобще не ти е ясно положението.
 Честно казано, не ми се задълбава, защото професионално се занимавам с биопродукти и не се знае кой точно влиза тук и как може да изтълкува думите ми. Само едно ще ви кажа, не може да си представите на какъв тероризъм от страна на проверки от сертифициращите органи и МЗХ са подложени българските биопроизводители. Българската биопродукция е една от най-качествените в Европа, но докато се изкупува на ниво суровина и се преопакова като готов продукт от западни фирми, те ще си прибират огромната част от добавената стойност. Най-тъпото в случая е, че дори и хора с будно съзнание като вас се поддават на тази инерция, че всичко в България е опорочено. Един пример и наистина приключвам, биолавандула има само в България и Франция от цяла Европа. Дори във Франция тя е много малко и те изкупуват българска, мешат я с тяхна и я представят като чисто френска. Ха сега познайте от какво се правят най-качествените и скъпи европейски шампоани с биоесенциални масла. Тъй наречените биошампоани. Само не очаквайте България да е опомената върху опаковките.
Докато продължава подобно отношение на потребителите в БГ към биопроизводителите, те няма да имат смелостта да останат на българскя пазар и ние ще си останем най-големия нетен донор на прекрасни суровини в Европа. Какво пък толкова, ще си хрупаме перуанска киноа  ??? ??? ???.
Толкова от мен, който разбрал - разбрал.


Активен
"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Дж. Кришнамурти

Вери

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 2153
  • Магията на суровата храна
Re:Относно БИО-то...
« Отговор #33 -: 09-04-2011, 00:42:35 »

  Честно казано, не ми се задълбава, защото професионално се занимавам с биопродукти и не се знае кой точно влиза тук и как може да изтълкува думите ми.
Във връзка с това, позволих си да дам в една тема твоето по-горно мнение и честно казано съжалявам. Вече не мога и да го изтрия.

За пореден път се убеждавам как трябва да седя на страна от куп работи и да не се правя на не знам си кво. Така е като не слушам правилните съвети, а си знам моето...
Активен

бате Бино

 • Заместник админ
 • Hero Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 4053
 • дипломиран рекреативен специалист
Re:Относно БИО-то...
« Отговор #34 -: 09-04-2011, 10:26:42 »

 Аа, Веско ,така не е хубаво.:)  Нали това е идеята тук - кой където е запознат и силен,  да информира.
Мен специално в тази ниша не ме брой за опонент, нямам почти никакви наблюдения и проучвания. Сетих се понеже за "био"-бадемите за 40 лв/кг,на които попаднал Титан ( то кои бадеми не са био .. :)и някои други негови информации   и понеже Орто уж е прецизен и с научен подход (като нас) та затова яхнах вълната.. и явно съм сбъркал, защото изобщо не се съмнявам в думите ти.  Прав си - инерцията е хубава ,само когато я използваш да спестиш лев докато шофираш .(Ама то и тогава е едно спестяване..:)  )   
(Но за почти всичко друго ,че е опорочено , мога да споря аргументирано :)  Затова  силно аплодирам и патриотизма ти, който се губи напоследък из нацията . А не бива.)
Затова няма да се притесняваш , споделяй подробно , ценно е.
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Ros

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 614
Re:Относно БИО-то...
« Отговор #35 -: 09-04-2011, 11:06:05 »

Веско, браво на теб!Поздравления за патриотизма ти!Благодаря за ценната информация!

zigzag

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 237
Re:Относно БИО-то...
« Отговор #36 -: 09-04-2011, 11:29:41 »

vesselin777,Бай Ганьо още е жив!Кажи ми,ако е по-занижен контрола към българската био продукция и ако произвеждат готов продукт,особено за вътрешно потребление,какво ще се случи?Искрено желая да ми се промени мнението,че българската продукция е по-некачествена и по-скъпа от вносната!Не ми е мъчно,че Ганчо не произвежда био-шампоан от лавандула,защото съм сигурен,че ще е с по-ниско качество,по скъп и произведен по съкратена технология от неосигурени работници с ниски заплати.
Активен

vesselin777

 • Sr. Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 364
 • what noone knows - nobody sees
Re:Относно БИО-то...
« Отговор #37 -: 09-04-2011, 12:50:05 »

 Държа да съм честен с вас. Аз съм далеч от патриотизма. За мен има хора, които чувствам близки и ми е приятно да контактувам с тях и такива, с които не ми е приятно. Вторите се старая да не ги съдя и в мислите си, доколкото мога. В този ред на мисли, това че някой е българин, румънец, китаец и т.н въобще не ме впечатлява. Просто обичам територията, която населяваме българите. Обичам поговорката за господ, дето ни забравил като раздавал земя и ни дал късче от рая.
 За биобадемите - познавам лично български производител. Плантацията е в Сакар. Тази година разпродаде всичко и вече няма. Ще се чака новата реколта. Крайната цена за потребителите по магазините е около 19 лева. Колко е килограм американски бадеми, обаче по магазините, не по борсите ?
Знаете ли, че там популацията на пчелите се е сринала и ги опрашават с тирове, които докарват пчелини в периода на опрашване. Да, в най-голямата плантация в света, която е в Калифорния, няма пчели! Бате Бино, как мислиш, всички бадеми ли са био?
Активен
"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Дж. Кришнамурти

Ros

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 614
Re:Относно БИО-то...
« Отговор #38 -: 09-04-2011, 15:10:16 »

zigzag, твоето мнение никой не може да промени, защото си "сигурен", а защо да го променя, след като не ти е "мъчно"!
Не ми е мъчно,че Ганчо не произвежда био-шампоан от лавандула,защото съм сигурен,че ще е с по-ниско качество,по скъп и произведен по съкратена технология от неосигурени работници с ниски заплати.

бате Бино

 • Заместник админ
 • Hero Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 4053
 • дипломиран рекреативен специалист
Re:Относно БИО-то...
« Отговор #39 -: 09-04-2011, 16:46:28 »

Не знам , Веско, за американските бадеми. Старая се да попадам на нашенски. Нашенските поне засега няма как да не са био. Те нали не се ръсят с нищо бадемите? Не са и до пътя ,както орехите. Америка е особенна ,частна държава. Там еталоните са съвсем различни :)
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))
 

Страницата е създадена за 0.105 секунди с 23 запитвания.