Хихи, много обичам като стане така - идва някой и ми казва "ти добре, че не ядеш месо, но виж в зеленчуците какво има - то не са нитрати, пестициди и какво ли не". Учудва ме "логиката" как щом в зеленчуците има нитрати и пестициди, не трябва да ги ядем и трябва да лапаме месо. Сигурно идва от човешката склонност да се предава лесно: "щом не можеш да се предпазиш абсолютно от всичко, карай през просото - то така и така няма смисъл".
На такива хора им обяснявам, че има смисъл човек да се храни на по-начално ниво в хранителната верига точно защото храната е имала по-малко възможности да мине през ръчичките на някоя корпорация (или някое ЕТ "Ганьо Балкански Фуудс"), която ще я напълни с химия, за да изкара повече пари накрая. Ако в плодовете и зеленчуците има пестициди и нитрати, то си представете колко повече пестициди и нитрати има по растенията за животински фураж (които отделно че сигурно са и ГМО). Мисля, че при фуражите контролът е просто дотам, че животните да не умрат [много] преди да ги заколят. След това по веригата имаме във "фермата" хормони за растеж, антибиотици, евентуално ваксини. След заколването се почва с водата в месото, консервантите, соевите смески и есенциите, оцветителите и подобрителите на вкуса. И в зеленчуците имало химия...
Това естествено не е причина да не се мъчим да търсим чисти от химия плодове и зеленчуци! Като потребители е редно да си гласуваме с портфейла и да си даваме парите за подкрепа на хората, които не ни тровят.