Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Относно житните кълнове  (Прочетена 2474 пъти)

vesselin777

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 364
  • what noone knows - nobody sees
Относно житните кълнове
« -: 26-04-2010, 17:50:53 »

Най-накрая открих моята закуска ! Простичка и на вкус ми харесва - пълна купа със житни кълнове . Чувствам се много добре и ми дава много енергия , да не говорим че доста добре засища. Като добавим , че е естествената храна за тази географска ширина (аз естествено си купувам само българска пшеница ) направо не ми се мисли за друго сутрин . Буркановото производство кипи на пълна пара у нас .
Имам две питания:
1.Като ги покълвам , независимо колко ги плакна ,семенцата леко потъмняват. Не ми прилича на плесен , не мирише на такава , пък и на вкус кълновете са си ок . Според вас това нормално ли е ? При вас така ли се получава ?
2. В статията за кълновете прочетох , че се ядат или като 5мм е покълнала пшеницата или като поник над 5 см . На мен ми е най-вкусна на третия ден , когато кълновете са около 1-2 см . Да не би да има някакъв проблем да се консумира тогава ?
 Може да ви се сторят малко тъпи въпросите ми , но съм все още начинаещ и подобни неща ме притесняват  :Confus_3:
Активен
"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Дж. Кришнамурти

Mary

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 60
Re:Относно житните кълнове
« Отговор #1 -: 26-04-2010, 20:58:34 »

Здравей от мен,аз също съм от начинаещите,така че едва ли мнението ми е определящо,но все пак..  :).Кълновете от пшеница ги ям вечер на втория ден,след като съм им махнала водата и съм ги оставила да покълват.Веднъж ги ядох на третия ден сутринта и бяха станали наистина много големи,но на вкус си бяха нормални  :D.Това по втория ти въпрос,а по първия-сега като се замисля май че има нещо такова и при мен,но досега не бях обърнала внимание.Обаче не знам на какво се дължи.И аз използвам българска пшеница.
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:Относно житните кълнове
« Отговор #2 -: 27-04-2010, 15:58:29 »

Използвам различни пшеници - лимец, обикновена българска и камут. Не съм обърнала внимание дали някоя от тях си променя цвета, но ако имаше някаква драстична промяна щеше да ми направи впечатление. Ще наблюдавам специално.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Тедко

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 23
Re:Относно житните кълнове
« Отговор #3 -: 29-04-2010, 12:48:20 »

Здрасти от мен! ;)

От дълго време търсих суровата алтернатива на овесените ядки за закуска и от месец и половина си покълвам обикновена пшеница, камут (любимата ми!!), ръж. Опитах да покълна шпелта на 2 пъти, но замирисваше отвратително гадно и покълваше много много бавно, затова се отказах.

А в закуската ми освен покълналите зърна слагам накиснати ядки (лешници, бадеми, орехи), семена (ленени семена на пудра, сусам, тиквено семе, слънчогледови кълнове) и за да си го направя сладичко слагам банан, фурми или нерафинирана кафява (влажна) захар (очаквам новата реколта мед и ще пробвам с него, тъй като в момента всичкият наличен е кристализиран и твърд). Става разкошно и се чувствам много добре!

За дължината на кълновете, аз експериментирам .. в момента се поувлякох и имам една огромна кутия с 2-сантиметрови кълнове, вкусни са и свежи като краставичка, но корените им се сдъвкват много трудно.  :(
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:Относно житните кълнове
« Отговор #4 -: 29-04-2010, 16:02:17 »

Цитат
Опитах да покълна шпелта на 2 пъти, но замирисваше отвратително гадно и покълваше много много бавно, затова се отказах.
Покълва малко по-бавно от камута. Не я чакай да изкара големи кълнове, яж го на втория - третия ден, когато кълнчетата са малки. Иначе доста бързо вкисва.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"
 

Страницата е създадена за 0.088 секунди с 23 запитвания.