Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: заекване  (Прочетена 3898 пъти)

chuchuliga

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 16
заекване
« -: 05-06-2010, 23:36:06 »

Здравейте,
Бих искала да попитам дали някой може да ми препоръча някаква система или метод за справяне със заекването. Не аз, а мой близък човек има този проблем и то от много малък - 7, 8 годишен. И до сега като възрастен не се е справил с него. Той опитваше и с хомеопатия (и сега още), но дори самия хомеопат призна, че в случая лечението не дава резултати.
Тъй като ми направи впечатление, че много хора тук се занимават с йога, се чудих - дали някой от вас има информация за лечение на заекването с йога.
И още нещо - много благодаря на всички, които пишат в този форум (това го казвам - за по принцип).
Активен

Zloqd

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:заекване
« Отговор #1 -: 05-06-2010, 23:58:40 »

Йогата наистина помага да се научи човек да контролира процеса на дишането и да го направи по-гладко, осъзнаването на доста процеси в тялото намаля неосъзнатите нервни тикове (всъщност няма нервни йоги). За заекване не се наемам да се ангажирам с конкретни срокове - всичко е субективно.
Ако проблема идва от стрес и притеснение добре е и да се упражнява да говори пред огледалото.
Чувал съм, че когато човек пее не заеква - ако може да се запише в някой хор.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

chuchuliga

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #2 -: 06-06-2010, 18:59:05 »

При него наистина заекването не е наследствено, а е на нервна почва. И също така той много пее - но въпреки това не може да преодолее този проблем. Все пак благодаря.
Активен

Томирис

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
« Отговор #3 -: 06-06-2010, 19:01:40 »

Малко бабешки съвет, но ходил ли е да му леят куршум (при надежден човек)?
Може като малък да се е уплашил от нещо и да не помни.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

chuchuliga

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #4 -: 06-06-2010, 22:22:27 »

Не, до колкото знам не е. Но наистина ли е възможно уплахата като малък да доведе до това? Той казва, че е започнал да заеква, когато е тръгнал на училище и така постепенно все повече и повече през годините (станал е притеснителен и затворен
Активен

hdeshev

• Христо Дeшeв
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 845
  • Един ученик на пътя...
    • може би блог
« Отговор #5 -: 06-06-2010, 22:41:38 »

Здравейте,
Бих искала да попитам дали някой може да ми препоръча някаква система или метод за справяне със заекването.
...

Един приятел още от училище заекваше сериозно. В един момент се беше записал на някакъв курс, където по интересен начин ги караха известно време да мълчат и после сякаш от нулата ги учеха да говорят пак. Моят човек имаше доста голям напредък. Даже напълно спря да заеква. Говореше някак напевно (не би ме учудило, ако в системата има и пеене), но заекване нямаше. После не знам дисциплината ли развали или стана нещо друго, но сякаш се хлъзна пак в старите навици.  :surpris_23:

Ако те интересува - пиши ми лично съобщение, а аз ще разпитам моя приятел за контакти.
Активен
Time waits for no slave!
-- Napalm Death

sunny

• Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 97
« Отговор #6 -: 07-06-2010, 22:50:59 »

А пробвал ли е акупунктура, иглотерапия?
Знам, че помага, но трябва да се намери читав специалист.
А иначе заекващите наистина ги карат да пеят или пред проблемния съгласен звук да казват гласен, и то дълъг гласен. Тука пък някой логопед може да помогне..
Активен

Svetlio

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1133
    • MMS BULGARIA
« Отговор #7 -: 07-06-2010, 23:36:47 »

Аз,да предложа хипнотерапията,ако въобще одобрявате такъв метод.Чувал съм,че има много добри резултати.Поразгледайте,може да ви хареса.Ето линк http://www.hypnoza.org/
Активен

Даниела

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
« Отговор #8 -: 08-06-2010, 08:22:54 »

Не, до колкото знам не е. Но наистина ли е възможно уплахата като малък да доведе до това? Той казва, че е започнал да заеква, когато е тръгнал на училище и така постепенно все повече и повече през годините (станал е притеснителен и затворен

възможно е от стрес едно дете да започне да заеква- така се получи и с моя син когато тръгна на детска градина. Беше на три години и говореше много добре за възрастта си. След една седмица в градината вече заекваше леко и постепенно се засили. Оказа се че има една учителка, на която само като и чуеше името и повръщаще. Една приятелка ме посъветва да му леем куршум, преместихме го от градината в друга и постепенно говора му се оправи.
Активен

hdeshev

• Христо Дeшeв
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 845
  • Един ученик на пътя...
    • може би блог
« Отговор #9 -: 08-06-2010, 09:30:30 »

Аз питах моя приятел и той каза, че темата е адски общирна и има много типове заеквания, както и терапията зависи от самия човек: възраст и какво ли не. Оказа се, че съществува сдружение за инициативи по заекването (СИЗ), в което не може да няма хора с опит от първа ръка с проблема. Имали периодични сбирки и какво ли още не.

Сайтът им е http://www.zaekvane-bg.com.
Активен
Time waits for no slave!
-- Napalm Death

chuchuliga

• Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #10 -: 08-06-2010, 16:02:23 »

Да, темата наистина е много обширна и до колкото знам всички, които заекват казват, че проблемите тук са на психологическа основа (което малко или много е вярно за всеки проблем). Благодяря ви за съветите.
Активен

Страницата е създадена за 0.076 секунди с 23 запитвания.