Здравейте
Съгласна с blade - най-лесно е да запарите за 3-5 минути. Така се отделят част от веществата, ароматичните маслени клетки. Прекаленото варене и киснене на билките води до отделяне на танини, чаят става горчив, а на определени хора и не им понася на стомаха.
За корените и семената се кисне или ври 10-15 мин. Рядко са чаевете, които трябва да се варят или киснат по-дълго.
Също така чаят действа на няколко нива, както и всичко в природата - на материално и енергийно ниво. Така че, Требен казва и минута е достатъчна. Торсунов казва - и външно да си поставите муска, пак е достатъчно. Аз например предпочитам да усетя не само енергийното действие на билката, но и вкусовото, здраве+удоволствие, затова 3-5-8 минути - като най добрия показател е - веднага след като билките от горната част на чайника, слезат на дъното. Това се вижда много добре в качествен стъклен чайник.
Успех с чая - има доста клипове в Ю тюб - Как се прави чай