Здравейте и от мен. Не мога да гарантирам за всики, разбира се, но това което видях с очите си и открих с малко нахалство от моя страна (признавам си
) беше истината за нас. Тук в Канада се провеждат към края на зимата много партита в така наречени техни ресторантчета - Кабан а Сюкр, където се предлага разходка из съоръженията за добиване и производство на кленов сироп (гордостта на местните) и завършват с дегустация на местни блюда и десерти.
Споменах за нахалство от моя страна, защото когато обясняваха, как се събира сиропа и къде се "вари", аз си позволих да пипна с пръст за да се уверя дали наистина не го изваряват по традиционния начин чрез кипване, или е както казаха, че се приготвял за 30-40 дена при 40-45 C макс. И си беше като топла вода от чешмата.
За да сте наясно с цената тук, за марков сертифициран сироп се плаща около 12-15$ според опаковката и фирмата. Макс. сме го виждали до 30$ (канадски) за 500мл до 1лтр.
Като алтернатива на кленовия сироп се предлага също една смес от различни био сокове (смес от тръстика, кленов сироп, меласа и още няколко съставки). Разбира се за него не мога да кажа как се приготвя, но така или иначе го ползваме само за подслаждане на десерти, в които не подхождат сушени плодове.
Сигурно сте прави за някои други производители.. Може би сме попаднали на златна мина, но колкото и да е суров, да не забравяме, че е концентрат с високо захарно съдържание и ...по-добре без него. Най-добият вариант е сами да си сушим плодове за случаите, когато ни се прияжда сладичко.