Kонкретно на въпроса ти ОТГОВАРЯМ СЕГА!,ще ти кажа това което знам,но написах горната статия за да не останеш с впечатлението че гледам нещата едностранчиво и твърдя че месото е само вредно (веган теорията) или само полезно(антивеган теорията).Истината е някъде по средата( както винаги), но коя среда...ето коя....
Единственото нещо от биохимична гледна точка което може да представлява опасност за здравето на хората при консумация на месо са съединения наречени ХЕТЕРОЦИКЛИЧНИ АМИНИ.Те отдавна са заподозрени в участието на развитието на тумори -главно на панкреас,гърда,черен дроб и особено стомах.Тези съединения се образуват в месото при топлина обработка и най вече при-
-Месо на скара,барбекю
-Пържене на месо
-Месо на грил
В суровото месо не присъстват.Много суровоядски форуми и крайни суровоядци антивегани препоръчват консумация на сурово месо позовавайки се имено на тези данни.Все пак това е доста гнусна и неприемлива идея (според мен) макар че има някои суровоядски техники които обработват месото с разни подправки така че да има приятен вкус и да няма храносмилателни нарушения.
През 2009 Националния център за рака систематизира изследванията си за хетероцикличните амини и като важна институция искаше да популяризира това схващане ,което бе широко рекламирано от медиите.
http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/heterocyclic-amines Оказва се на практика обаче че въпросните Хетероциклични амини не са 100%канцероген(Примерно може да се хване мишка и да се блъска дни наред с мегадози ХЦА и не само да не развие рак но и да си остане напълно здрава,друга развива.Докато има 100% канцерогени които ги ползват на мишки за целите на клиничната практика при които няма начин да не се развие рак.)Това е едната слабост в този пункт.Другата слабост е че проучването и статистиките при влиянието на ХЦА при раковоболни и консумация на месо не са проведени обективно и съгласно изискванията на СЗО.Друго ядче казано може да става въпрос за поръчково изследване където са замесени интереси на производители и търговци които искат да спънат в световен мащаб месопреработвателната индустрия.Както и да е все пак науката е категорична че
Хетероцикличните амини са потенциален канцерогени следователно редовната и честа консумация на месо може да ускори развитието и поява на рак.Но се прави уточненито че трябва да са налице и други фактори които изборих в предишния си постинг.В статия озаглавана:
,,Higher Red Meat Intake May Be a Marker of Risk, Not a Risk Factor Itself ,,публикувана на 14 септември 2009 (
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/extract/169/16/1538)се оборва изследването на Националния център за рака където се посочват всички неточности в статистически и методически план.
Така или иначе факт е че въпросните ХЦА трябва да бъдат елиминирани?За да сме сигурни нали?Това се получава ако месото не се подлага на топлина обработка по горепосочените три начина.Явно чрез задушаване на бавен огън и т.н. има други готварски техники където не съм много в час но при всяка друга топлина обработка ХЦА са в незначително количество и не представляват опасност.Другото което знам че най силното обезвреждане на ХЦА става с
марина в която има розмарин.Розмарина съдържа три от най мощните съединения неутрализиращи ХЦА-розмаринова киселина,карнозол,карнозолова киселина.Те имат и много други полезни ефекти.Въобще розмарина е ,,велик лечител,, и много ценно растение.
http://herbs.suite101.com/article.cfm/rosemary_fights_meat_carcinogens Явно има и други методи за неутрализация на ХЦА,но посочвам този като най ефективен и популярен.И отново напомням основната философска концепция на древната медицина:
НЯМА НИЩО КОЕТО ДА Е САМО ВРЕДНО ИЛИ САМО ПОЛЕЗНО-всичко което ни заобикаля е лечебно.
Явно е че в това понятие всичко влиза и месото.Естествено трябва да знаем как да го консумираме и колко да го консумираме.Тези които не ядат -ок!Техен избор -нищо против нямам,даже напротив подкрепям
умереното вегетарианство.
Като за финал ще дам пример с Питагорейската школа и учението на Питагор за храненето.Той е пътувал до Египет,Халдея,Индия и вероятно Тракия където научава много неща от орфизма.Следователно можем да се доверим на познанията му по медицина и науката за хранене,тъй като неговото учение оставя дълбока следа в европейската култура ,което е недооценена и до днес.
Самия Питагор е вегетарианец но не съветва другите да бъдат такива!Обърнете внимание на това и се замислете защо.Питагор учи че яденето на месо затъмнява умствените способности.Твърди че съдията трябва да се въздържа от ядене на месо преди да отсъжда,за да може да даде най честното и проницателно решение на застаналите пред него.Основните храни и напитки на Питагор които ползва при усамотение и философски прозрения са следните:
-Равни части мак и сусам,кори от морски лук,цветове от Нарцис,листа от слез,ечемик и грах.Към нея е добавян и див мед.
-Питиетата-семена от краставици,стафиди без семена,цветове от кориандър,семена от слез и портулак,настъргано сирене,мляко и масло,смесени заедно и подсладени с див мед.
Според легендата това е диетата на Херкулес докато се скитал из Либийската пустиня,а рецептата му била дадена от самата богиня Деметра.
Е някой веган ще каже че Питагор не е наясно с много неща
,но пък човека е оставил културно наследство на 2600 години в областа на музиката,астрономията,философията,аритметиката,езотериката и медицината,а въпросния критикар-веган може и да няма завършено основно оразование ,мислейки че вече е професор само защото е открил истината за полезната и вредна храна.