Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Зехтин  (Прочетена 6797 пъти)

Кате

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 247
Зехтин
« -: 30-05-2009, 23:44:57 »

Зехтинът - еликсир на здравето

Известен и широко използван още от Античността, в наши дни зехтинът продължава да е любимо средство за готвене(*) и подправяне на салати. Благодарение на него сърцето ни става по-здраво, кожата ни се регенерира с бързи темпове, жизнеността ни нараства

Какво съдържа?
в 100 грама зехтин се съдържат 900 калории,85 грама ненаситени и 15 грама наситени мастни киселини

Защо да го ядем?
- Бори се с холестерола - олеиновата киселина в зехтина снижава нивото на лошия холестерол в кръвта и поддържа в равновесие неговото съотношение с добрия - нещо, което е особено важно за състоянието на артериите
- Удължава живота - зехтинът предпазва от инфаркт, понеже разрежда кръвта и пречи на образуването на тромби в кръвоносните съдове. Редовната му употреба сред жителите на остров Крит обяснява факта, 4е там има най-много дълголетници на глава от населението
- Защитава храносмилателната система - зехтинът действа благотворно и върху стомаха и черния дроб. Той предотвратява образуването на камъни в жлъчката, а тъй като има и антиоксидантни свойства, играе ролята на профилактично средство срещу развитието на някои видове рак, например в дебелото черво

Полезните комбинации
-зехтин и слънчогледово олио. На това съчетание трябва да наблегнат най-ве4е зрелите хора. Първата мазнина е богата на полифеноли, но бедна на витамин Е, който се съдържа в слънчогледовото олио и който предпазва организма от бързо състаряване.
- зехтин и чушки - Антиоксидантното действие на зехтина се подсилва от това на чушките, които са пълни с витамин С и каротеноиди, гарантиращи добър тонус и свежа, гладка и без бръчки кожа. Освен това зехтинът помага за по-доброто усвояване на каротеноидите от организма.

източник:
"Коса и стил"
« Последна редакция: 31-05-2009, 13:15:16 от кате »
Активен

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Зехтин
« Отговор #1 -: 02-03-2010, 23:14:14 »

Оня ден ходих на пазара и гледам продават зехтин , наливат го от едни теникии в каквото си донесеш.
Попитах ги дали е екстра върджин, а те казват ,че по екстра от това екстра му кажи :)) Карат го някъде от арабският свят , а съм чувал , че там наистина зехтина е от най-високо качество. Притеснява ме ,че го карат тук в тенекии. Какво мислите , има ли смисъл да се купува или това си е чиста разсипия на зехтина?
Активен

blade

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 57
Re:Зехтин
« Отговор #2 -: 03-03-2010, 09:54:24 »

Голяма част от продуктите (не само маслата), които се внасят от някъде пристигат в бидони, контейнери, чували или просто насипно. След това се разфасоват в красиви опаковки - бутилки, пакетчета и така нататък, и се пускат по магазините.
Както знаете по-голяма част от хората в момента се увличат по красиви опаковки, а не по съдържание и това се използва с пълна сила от търговците :)
Та ако този зехтин наистина идва от производителя има голма вероятност да е по-качествен от този в бутилките ;)
Активен

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Зехтин
« Отговор #3 -: 03-03-2010, 21:50:22 »

А цената каква е?
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Зехтин
« Отговор #4 -: 04-03-2010, 00:31:00 »

Да бе :) седят 50 женици и наливат зехтин от контейнера с фуния.Ти да си чувал за бутилираща линия за зехтин тук в БГ , аз не съм :)) От друга страна много вероятно е да си прав , защото гледам и ПВЦ бутилки с разни надписи на български ментета от тоя гадния зехтин , с химикали дето го извличат от остатъците.
Например - Еxtra Pomace здравословен зехтин

Този за който аз говоря  го водят най-добро качество, но ме съмнява защото е в тенекии, а зная,че най-добрият зехтин се продава от производителя само в тъмни стъклени бутилки.

Иначе цената му е 10 лв за литър, лошото е ,че не мога да разбера качеството му. Ако взема 5 литра сигурно и на 9 лв ще паднат.
Активен

blade

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 57
Re:Зехтин
« Отговор #5 -: 04-03-2010, 13:30:09 »

Отдавна автоматичната линия е много по-евтина от това хора да наливат в бутилки.
Много от продуктите се разфасоват намясто в България или в някоя близка страна - така е икономически най-изгодно :).
Така е с всички безалкохолни и почти всички алкохолни масла и други. Познавам хора които внасят та са ми казвали как стоят нещата. Ама хората като си вземат шарена бутилка и се кефят :)
Както казваше един запознат с търговията на хранителни продукти:
Преди 30 години се продаваше качествена стока в кофти опаковки. А сега се продава кофти стока в качествени опаковки :)
И е доста прав според мен :)
Активен

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Зехтин
« Отговор #6 -: 04-03-2010, 13:34:03 »

А , така е , но аз съм работил малко в бранша и имам представа за бутилиращи линии :)) Например за безалкохолни напитки от типа на Фанти , манти цяла машина  заедно с издуването на бутилките е около 2.5 милиона евро :)) Ти си направи сметка кое е по-евтино.Разбира се говоря за топ , има и по евтини , които вървят задължително с много приключения  tooth
Активен

blade

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 57
Re:Зехтин
« Отговор #7 -: 04-03-2010, 16:49:40 »

Ами 2,5 млн евро за такава машина не е кой знае колко много :)
Една проста сметка - да допуснем, че една такава машина замества 100 човека. Ако разхода за един човек на месец е 1000 лв. - това на година прави 1,2 млн. лв. Как мислиш дали не е по-евтино? ;)
Активен

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Зехтин
« Отговор #8 -: 04-03-2010, 18:15:48 »

В една производствена линия максимум мисля че бяха около 40 човека и няма такива заплати от 1000 лв, а обикновено са 400-500 макс :) Смятай си сам , но се съгласих с теб че тук всичко или почти всичко се опакова. А както казвам аз 99.99% от опакованите храни са вредни :)
Активен

blade

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 57
Re:Зехтин
« Отговор #9 -: 05-03-2010, 09:57:16 »

Аз не съм казал заплата, а разход! Има малка разлика. В този разход се включват всички усигуровки, данъци, отпуски и съпътстващи поддържащи дейности...
Но както и да е ... и без това излязохме от темата.
Активен

Андрей

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 217
Re:Зехтин
« Отговор #10 -: 24-06-2010, 04:00:08 »

Здравейте!
Имам едно питане, въпреки, че нещата като цяло са ми ясни.
От година ползвам предимно зехтин. На етикетите на марките, които купувам пише "Extra virgin olive oil", "First cold pressure", "25 С" и какви ли не други приспивни приказки.
В книгите на Малахов пише, че кацествения зехтин замръзва при +8 С.
Така наскоро, на шега реших, да тествам. Тествах 2 от тези, които ползвам обикновено. Никой от тях не замръзна.
Найстина ли са менте?!
Активен
Не се бойте, че не учите, бойте се, че не мислите.
"A great civilization is not conquered from without until it has destroyed itself from within" : Will Durant

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Зехтин
« Отговор #11 -: 24-06-2010, 07:02:42 »

Ами сигурно :) чух за някакъв скандал със зехтин дето го смесвали с машинно масло . Обикновено италианците купуват зехтин от Гърция и го бутилират някъде и се продава като италиански. Оня ден гледам един на Costa D'oro  и с много малки буквички написано - бутилирано в Италия, но никъде не пише къде е произведено  tooth
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:Зехтин
« Отговор #12 -: 24-06-2010, 09:04:00 »

Факт е, че разни по-евтини и неизвестни марки понякога замръзват, а скъпите доста често не замръзват. Чувала съм, че много хубав зехтин се произвеждал и от другата страна на Средиземно море - Египет, например. Но световният пазар масово е залят с гръцките и италиански марки.
Испанският не е ли за предпочитане пред гръцкия и италианския?
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"
 

Страницата е създадена за 0.113 секунди с 22 запитвания.