Зехтинът - еликсир на здравето
Известен и широко използван още от Античността, в наши дни зехтинът продължава да е любимо средство за готвене(*) и подправяне на салати. Благодарение на него сърцето ни става по-здраво, кожата ни се регенерира с бързи темпове, жизнеността ни нараства
Какво съдържа?
в 100 грама зехтин се съдържат 900 калории,85 грама ненаситени и 15 грама наситени мастни киселини
Защо да го ядем?
- Бори се с холестерола - олеиновата киселина в зехтина снижава нивото на лошия холестерол в кръвта и поддържа в равновесие неговото съотношение с добрия - нещо, което е особено важно за състоянието на артериите
- Удължава живота - зехтинът предпазва от инфаркт, понеже разрежда кръвта и пречи на образуването на тромби в кръвоносните съдове. Редовната му употреба сред жителите на остров Крит обяснява факта, 4е там има най-много дълголетници на глава от населението
- Защитава храносмилателната система - зехтинът действа благотворно и върху стомаха и черния дроб. Той предотвратява образуването на камъни в жлъчката, а тъй като има и антиоксидантни свойства, играе ролята на профилактично средство срещу развитието на някои видове рак, например в дебелото черво
Полезните комбинации
-зехтин и слънчогледово олио. На това съчетание трябва да наблегнат най-ве4е зрелите хора. Първата мазнина е богата на полифеноли, но бедна на витамин Е, който се съдържа в слънчогледовото олио и който предпазва организма от бързо състаряване.
- зехтин и чушки - Антиоксидантното действие на зехтина се подсилва от това на чушките, които са пълни с витамин С и каротеноиди, гарантиращи добър тонус и свежа, гладка и без бръчки кожа. Освен това зехтинът помага за по-доброто усвояване на каротеноидите от организма.
източник:
"Коса и стил"