Ацерола - откъде да си набавим плодчетата или разсад/ядки за садене? Аз искам да си засадя в градината. Като гледам много наподобява черешите, но израства като малко дърво или храст и има много високо съдържание на вит Ц. Последното звучи много добре.
Малко инфо за ацеролата на български - няма да пиша откъде, за да не бъде реклама
Ацеролата е малко дърво или храст, което ражда малки червени плодове. Прилича на европейската череша. Расте в Южна Америка, Бразилия, Ямайка. Сокът от ацерола е популярен в Бразилия, както портокаловия сок в Северна Америка. Използва се като антивъзпалително, диуретично средство, подпомага сърцето и лекуването на рани, а като хранителна добавка се употребява при анемия, диабет, високо ниво на холестерол, проблем с черен дроб, ревматизъм и др. Употребата на ацерола в Северна Америка се дължи на високата концентрация на витамин С, заради антиоксидантните свойства. За сравнение – портокалите дават от 500 до 4000 ppm витамин С или аскорбинова киселина, докато в тестове с ацерола тя е в порядъка на 16,000 до 172,000 ppm. Ацеролата може да съдържа до 4,5% витамин С, в сравнение с 0,05% в обелен портокал. Съдържанието на витамин С в ацеролата варира в зависимост от зрелостта на плода, сезона, климата и местността. Когато плодът започне да узрява се губи голямо количество витамин С, затова Ацеролата, която се използва в търговията, се бере докато плодът е зелен.
Ацеролата доставя два пъти повече магнезий, калий и витамин В5 в сравнение с портокала. Също така съдържа вит.А, рибофлавин, вит.В3 и др.
Според някои изследвания кората, листата и плодът й имат антигъбични свойства.
витамин С е силен антиоксидант и бори свободните радикали. За това екстрактът от ацерола се появява в козметични кремове срещу състаряването. Освен витаминното съдържание, ацеролата съдържа и минерални соли, които са в помощ на уморената и стресирана кожа. Това, заедно с протеините, хидратира кожата и подобрява състоянието на капилярите.
За ацеролата накратко:
Основен метод на приготвяне: сок
Основни свойства: кръвоспиращо, антигъбично, антиоксидант
Основна употреба: заради високото съдържание на вит.С, за настинки и грипове, грижа за кожата, здравословен тоник, тонизира сърцето
Основни странични ефекти: високите дози витамин С могат да предизвикат диария.
Разликата между натурален и синтетичен витамин С
Синтетичния витамин С се произвежда чрез реконструиране на молекулата на витамин С постепенно от царевична скорбяла. Всички натурални съставки в плода на ацеролата, тук липсват. Стомашните проблеми са един от страничните ефекти на синтетичния витамин С, които могат да се проявят при чувствителни хора.
От колко витамин С се нуждаем?
Човешкият организъм не произвежда витамин С и за това трябва да си го набавим от външни източници. Германската асоциация за диетични изследвания препоръчва дози от 60 мг на ден. При специални условия, като зима, пушене, бременост, стрес може да се увеличи нуждата от витамин С. Кожата ни се нуждае също от приема му, за да запази еластичността си.