Мари, много лесно става на Раховеца - моята е с терморегулатор с градуси.
Измивам и почиствам продуктите, после ги срязвам на приблизително еднакви резени - примерно доматите режа на половинки, по-едрите на четвъртинки; прасковите и кушите на четвъртинки.
На дъното на фурната постилам хартия за печене и нареждам предварително подготвените за сушене продукти. След това слагам скарата на средата на фурната, също я постилам с хартия за печене и върху нея редя продукти. Общо фурната събира около 3.5 кг., наредени нагъсто. После си намаляват обема, и то доста. Нямам още една скара, иначе бих я сложила на долното ниво, за да може продуктите да не са направо върху нагряващата се плоча, но и така става.
След това включвам нагревателя на долно и горно нагряване, завъртам терморегулатора малко преди 50 градуса и червената лампичка се включва. Периодично проверявам по усет каква температура е достигната. Щом установя желаната температура, повече изобщо не пипам ключа.
Важно е в началото да оставяш вратата на фурната леко открехната, за да може да излиза влагата. Сушенето отнема 2 дни или малко повече, без да се налага да седиш край фурната. Работи и през нощта, и през деня, спокойно си излизам, когато се налага. Суши се дотогава, докато продуктите останат без влага, но без да са прекалено пресъхнали, а все пак са еластични, то се усеща.
Досега по този начин съм сушила череши, домати (от продълговатите, те са с по-малко вода), круши масловки, праскови. Кайсии нямаше тази година хубави, иначе имах намерение и тях да суша. Смятам да изсуша и ябълки, а може и да опитам с едни кръгли много ароматни сливи с тъмносиня обвивка. Сушените праскови и круши имат убийствено невероятен вкус, много съм доволна как се получиха!