Приготвям сурова лютеница само от сурови и добре узрели зеленчуци.Не използвам дехидрататор, защото мисля, че по този начин се губят най - ценните сокове.Домати с тънка ципа, смлени - 3 части, пиперки червени, смлени сурови - 3 части, тиквички пресни, смлени - 2 части, магданоз на вкус, патладжани - сурови , нарязани, посолени и отцедени от горчивия сок, измити и смлени - 1 част, чесън на вкус, зехтин и хималайска сол на вкус.По желание може да се добавят пресни смлени моркови и бамя.Става чудна лютеница, сурова, много полезна.Замразявам я за зимата във фризера в найлонови торбички.Като я размразя и добавям чесъна, магданоза, зехтин, малко ябълков оцет и хималайска сол.