брей че интересно.. за пръв път чувам тия пъдпъдъчи щуротии, пък то се оказа голяма работа
Яйцата от пъдпъдък - алтернатива на лекарствата
Яйцата от пъдпъдък са ценен продукт. Те има антибактериално, имуномодулиращо, противооточно действие. Яйцата от пъдпъдък съдържат много микроелементи и витамини, и всичко това без наличието на холестерол.
В сравнение с кокошето в един грам пъдпъдъче яйце се съдържат повече витамини: А - 2,5 пъти, B1 - 2,8 и B2 - 2,2 пъти. Витамин D, се съдържа в пъдпъдъчите яйца в активна форма, той предпазва от развитието на рахит.
В пъдпъдъчите яйца, в сравнение с кокошите се съдържат 5 пъти по-високи нива на фосфор и калий и 4,5 пъти повече желязо. Известно е, че фосфорът допринася за психичното развитие. Ето защо, пъдпъдъчите яйца е полезно да се включват в храната на всички учащи се. В Япония, например, където дългогодишно и старателно се изследват ползите от пъдпъдъчи яйца, всеки ученик получава дневно задължително две яйца на обяд.
Благодарение на фосфора, пъдпъдъчите яйца също са добър стимулант на потентността. Според някои учени, те превъзхождат по ефективност Виаграта.
Значително по-високи, отколкото в кокошите яйца, са нивата на мед, кобалт и други аминокиселини.
В пъдпъдъчи яйца никога няма салмонела. Това е така, защото те имат много силна ципа и малки дихателни отверстия в черупката, които предотвратяват проникването на вредни бактерии. Поради високата телесна температура (42°С), пъдпъдъците са устойчиви на инфекциозни заболявания. Това позволява да се отглеждат, без да се прибягва до ваксиниране, което изключва натрупване в организма и яйцата на лекарствени вещества.
За разлика от кокошите, яйцата от пъдпъдък не предизвикват алергии при деца и възрастни. Точно обратното, наличие на протеина овомукоид потиска алергичните реакции, затова на тяхна основа се изготвя лекарството (овомукоиден екстракт), което се използва за лечение на алергии.
Пъдпъдъчите яйца и могат и дори е желателно да се използват сурови, за да се запазят техните хранителни вещества, които могат да бъдат загубени при обработка.
Използването на яйцата от пъдпъдък дава отлични резултати при лечението на гастрит - язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и панкреатит.
Пъдпъдъчите яйца допринасят за премахване на радионуклиди от тялото, така че се препоръчват на хората, изложени на радиоактивно лъчение. Фона радиационното ниво в големите градове напоследък се увеличава. Яйцата от пъдпъдъци са включени в храната на децата, изложени на радиация по време на Чернобилската авария. След определен период от време, те са подобрили общото си състояние, повишило се е нивото на хемоглобина, изчезнало е главоболието, умората. Биохимични анализ на кръвта не е показал аномалии.
Резултатите от изследванията позволяват да се заключи, че пъдпъдъчите яйца са за предпочитане в терапевтично подхранване на слаби деца и възрастни, предимно населяващи екологично необлагодетелствани райони. На деца се дават от 2 до 6 бр. на ден в зависимост от възрастта, на възрастни - по 4-6 яйца дневно сутрин на празен стомах. Полезно е да се употребяват сурови, като се пие топла вода. Приемът трябва да бъдат систематичен, непрекъснат за период от 3-4 месеца. Още след две седмици се усеща благоприятното им въздействие върху организма.
Пъдпъдъчето яйце се използвана не само за храна. В частност, то се използва също и в областта на медицината и в производството на козметика.