Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Кайсии  (Прочетена 2414 пъти)

kokolqja

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 33
Кайсии
« -: 15-07-2012, 10:54:40 »

Кайсиите са много добър източник на витамини и минерални вещества.Поради високото си съдържание на магнезий те действат положително на хора,които имат високо кръвно налягане.Съчетанието между фосфор и магнезий е полезно при активно умствено натоварване,защото подобрява качеството на паметта.
Известен факт е,че кайсиите имат високо съдържание на провитамин А,така наречения бета каротин.Той има предпазващи свойства върху епителните тъкани и дихателния тракт.Премахва негативните последици причинени от цигарен дим,прах и цветен прашец.Бета каротинът,помага за намаляването на лошия холестерол,който може да доведе до образуване на плаки по стените на артериите.Ето защо кайсиите играят важна роля в превенцията на сърдечно-съдови заболявания.Не бива да се отминава и факта,че бета каротинът и витамин С съдържащи се в кайсиите са натурални антиоксиданти,които помагат на организма да се предпази от рак.Те неутрализират окислителните процеси,които превръщат нормалните клетки в ракови.
Поради наличието на желязо,фолиева киселина и витамини от група В,кайсиите имат благоприятно действие върху кръвотворните процеси.Ценното количество мед подобрява усвояването на желязо от организма.
Приемани за закуска или по което и да е време на деня,кайсиите насърчават здравето на храносмилателната ви система.Нормализират киселинността в стомаха,намалявайки предразположеността към възпаления на лигавиците.Кайсиите са добър източник на фибри,които спомагат за подобряване процеса на храносмилане.Идеални са срещу запек.
За поддържане на нормалната нервно-мускулна възбудимост организмът се нуждае от калций,който също присъства в големи количества.
Тези малки,но с голяма полза за здравето плодове се грижат и за кожата.Витамин А,който се съдържа в тях,помага срещу акне,пъпки,обриви и подобрява структурата на кожата.
Както всички знаем здравословни са сезонните плодове.Сезонът на кайсиите е от Юни до Август,през останалото време можете да се насладите на сушените кайсии,въпреки че те крият някои опасности. В търговската мрежа сушените кайсии в повечето случаи са третирани със серен диоксид,за да се удължи срокът им на годност.Серният диоксид е вид промишлен консервант,който може да предизвика алергични реакции.Можем лесно да различим естествено сушените от тези обработени със серен диоксид по цвета.Ако цвета им е на добре узрял плод,тогава със сигурност в тях се съдържа серен диоксид.Качествените кайсии,без вредни за организма съставки,са с тъмно кафяв цвят.При възможност най-добре е да си приготвим сушени кайсии сами като имаме в предвид,че плодовете трябва да са добре узрели.При слънчево,топло и сухо време е достатъчна една седмица сушене на открито.Така изсушените плодове притежават подчертано сладко кисел вкус и тъмно кафяв цвят.
Не трябва да забравяме и кайсиевите костилки,богати на омега-6-мастни киселини,но известни повече със съдържанието си на витамин В17(амигдалин)използван в алтернативната медицина при терапия на рак.Но и кайсиевите ядки крият своите опасности.В тях се съдържат отровни цианиди,затова трябва да се консумират ограничено.Не повече от 10 на ден!
« Последна редакция: 15-07-2012, 11:00:11 от kokolqja »
Активен

Theodora

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 991
Re:Кайсии
« Отговор #1 -: 15-07-2012, 17:37:43 »

Това за цианидите не е ли само за тези които нагарчат? Може и да се бъркам, но същото важеше и за горчивите бадеми май... :surpris_23:
Активен
Psychonaut

shofilev

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 376
Re:Кайсии
« Отговор #2 -: 17-07-2012, 12:41:49 »

Така е - важи само за горчивите. То затова ги използват и за лечение на рак - това убива туморните клетки.
Активен
 

Страницата е създадена за 0.111 секунди с 23 запитвания.