аз вероятно съм с най-скромен опит от тукпишешщите
и ще споделя моите първи опити..
честно казано, не очаквах да са сполучливи толкова от първия път, вероятно защото още не е толкова топло..
та: в три стъклени буркана с марля, пристегната с ластик и една кутия от сладолед с постлана марля отдолу сложих една вечер семенца от пшеница, небелен сусам, боб мунг и люцерна(тя беше в кутията), сложих им чиста вода(нечешмяна), като едва ги покрих, не е нужно много, на сутринта изхвърлих водата и ги изплакнах хубаво, после единственото което правех беше да ги изплаквам хубаво сутрин и вечер и да наблюдавам какво се случва. Първа покълна пшеницата-мисля още докрая на другия ден, бобчето мунг и люцерната на втория имаха хубави кълнчета, сусама малко ми се заянати първия път, даже си чудих дали трябва да очаквам нещо, но на третия ден се събуди и той..
Люцерната на мен много ми допадна, но и другите са свежи, слагам ги щедро в салати засега, продавачката на семенцата ми каза, че тя обичала да си ги хапва отделно, преди хранене даже
втория път сложих и люцерната в буркан, защото така ми е доста по-удобно. покрай нея се сетих за оная приказка, дето един имал точбичка с ориз(май) и трябвало като взима от торбичката да оставя по малко, на сутринта торбичката пак била пълна.., та така и люцерната все вземам за салатка и все има
сусама втория път ми се разви по-бързо, вероятно заради по-топлото време в *кухнята*
та така с моя опит, предстоят ми покълнване на още видове