Друг вариант за ферментация - да направиш кисело млеко от граховото брашно.
Разреждаш с малко студена вода брашното, после добавяш топла вода и закваска за кисело мляко, завиваш съдовете и оставяш на топло най-малко 10 - 12 часа. Не съм правила точно такова кисело мляко, но съм правила кисело млеко от орехи по този начин. Може да стане рядко, затова го сгъсти с чия или друго. Подправи го по желание - за сладкиши - мед, за дресинг за зелена салата - лимон, чесън, олио.
Като се замислих, по-добре не я пробвай тази рецепта, тъй като граховото брашно, ферментирало или не, е сурово. Верно, че съм срещала твърдения, че при ферментация се неутрализират някои отрови, но знам ли кои и доколко? Японците правят тофуто, като загряват соята до 80-90 градуса, не разчитат на температура 30-40 градуса, както е при тази рецепта, която е подходяща за орехово кисело мляко от накиснати орехи.