Мария (Мер)
,
Ами то мнението ми е толкова непрофесионално, че не знам изобщо заслужава ли си да се чете от повече хора... Още повече колкото и да не ми се иска, от него все пак лъха пристрастие към определена идея за начин на хранене. Аз пак да си кажа - не съм изобщо някакъв стриктен здравословно-живеещ и хранещ се човек... Даже напротив... Но за сметка на това съм логично-разсъждаващ (
а бе тези думи с тирета ли се пишеха ?) и с малко повечко информация от тук от там започвам да придобивам бегла идея за цялостната картинка на нещата... индустриите, за които ти говориш, навиците на на нас хората (не изключвам и себе си все пак, никой не е идеален), лакомията им, склонността на всички ни да влизаме в стереотипи и да сме инертни... Та всичко това, което каза е вярно и още много фактори има, които са допринесли за ситуацията... Но трябва да сме честни и да можем да виждаме и собствения си принос, а не само да сочим недостатъците на "другите"... Това го казвам, за да не излезе, че съм привърженик на вечната война между единия и другия лагер (относно яденето и неяденето на месо и т.н.). Не! Според мен, група хора отделяйки се от другите и заявяайки, че само тя е права и опитвайки се да наложи собствените си виждания - тези действия вече я принизяват до нивото, от което иначе иска да се разграничи...
Защо казвам всичко това ли?
Защото не ми се иска, някой да изтълкува думите ми като подклаждане точно на тази вечна война... Докато се обвиняваме едни-други в разни неща и не сме способни на толерантност и приемане на различността и особеностите на другия - няма да сме по-различни от "другите"... И дори и да не ядем месо, това няма да ни "извиси" както очакваме... По мое мнение, неяденето на месо, спазването на определени правила за хранене, преминаването към изцяло растителна храна имат смисъл тогава, когато се комбинират със стремежа на човек да приеме останалите такива, каквито са, въпреки, че много често те няма да споделят неговите виждания, дори ще го нападат.
Всичко това са неща, към които аз се стремя, но в никакъв случай не съм достигнала. Именно в това виждам несъвършенството на казаното от мен и не ми се иска, заради това несъвършенство да се налее още масло в огъня на взаимно-неприемащите се групи хора...
Сложничко стана
Когато си мислим - "Колко сме добри защото се храним еди-как-си, ние не сме като тях - другите, те са лоши, ние сме добрите...", точно тогава според мен тази мисъл ни отдалечава страшно много от това да сме добри наистина...
Дано някой не се е обидил, тове просто моето лично мнение и усещане...
За финал искам да ви споделя нещо, което няма връзка с темата, но упорито ми се върти в главата и може би то заслужава повече да се публикува на публичното място.
Още когато направих първото в живота си захранване след лечебно гладуване ми направи впечатление, колко малко и почти никакъв боклук изхвърлям. Не ми се налагаше да мия със силни препарати съдове и прибори, почти не използвах такива дори
И сега от ден на ден виждам една зависимост - колкото по-малко боклук изхвърлям и колкото по-лесно се измиват съдовете и приборите, които съм ползвала, толкова по-здравословно съм се хранила
Просто защото суровите плодове и зеленчуци нямат купища самостоятелни опаковки, хартии, фолиа, кутии, не са мазни и лепкави, нито цапат. Ако храната, която си приготвям не е произлязла от сложни и продължителни термични обработки тогава тя не образува сложни и трудни за измиване остатъци по съдовете. Това означава, че и по "вътрешните ми съдове" не се залепва, не зацапва толкова и не затормозява организма ми в това да я преработи и да се самопочисти.
Ех... пак стана дълъг пост