Свободните радикали са причината за стареенето. Тази теория е предложена първо от Д-р Денхам Харман в Университета в Небраска през 1956 г.
А какво са свободни радикали? Те са кислородни молекули, които са загубили електрон и затова са нестабилни и реактивни. Основната причина за образуването на свободните радикали е готвеното олио. Други фактори включват пестициди, цигарен дим, замърсяване на въздуха, прекомерно излагане на слънце и естественото делене на клетките. Тези радикални кислородни молекули скачат от клетка на клетка крадейки електрони, причиняват вреди и създават свободни радикали.
Колагенът е протеинова молекула, която дарява кожата с младост и е особено податлива на вредите на свободните радикали, което води до образуване на бръчки и преждевременно състаряване. Свободните радикали всъщност създават химична реакция наречена „cross-linking“(омрежване). „Омреженият“ колаген е твърд и нееластичен.
Определени вещества, наречени антиоксиданти действат противоположно на свободните радикали. Те се намират в изобилие в растенията и могат да бъдат под формата на мастни киселини (сурови мазнини и студено-пресовани масла), минерали (магнезий, селен) витамини (А, С, Е) и комплексни биологични съединения като пикногенол. Антиоксидантите предотвратяват пораженията като просто дават на свободните радикали електрона от който се нуждаят за да станат стабилни. По този начин антиоксидантите лекуват кожните възпаления и помагат да избледнеят петната по кожата.
Мононаситените мазнини (зехтин) и особено полинаситените мазнини (слънчогледово олио, ленено и конопено олио) са много податливи на окисление при излагане на светлина, въздух както и на готвене. Кислородът, горещината и светлината превръщат нормалните мазнини в трансмастни киселини, създават свободни радикали и причиняват гранясване. Ето защо олиото трябва да се опакова в стъклени тъмни бутилки, да се съхранява далеч от пряка слънчева светлина и да не се готви с него. Полинаситените мазнини са изключително чувствителни към горещината. Зехтинът е по-стабилен, но оставен прекалено дълго на светлина и горещина също би гранясал. Суровото масло е наситена мазнина и е значително по-добро за готвене. Но най-добрия избор е кокосовото масло. То е най-стабилното и разкрасяващо масло, което може да се загрява до 170 градуса.
Други мазнини, които са разкрасяващи и имат антиейджинг ефект ако се приемат сурови са зехтин, маслини, конопено семе и олио, ленено семе и олио, слънчогледово семе, сурови ядки, какаово масло и авокадо. Освен това е препоръчително по-голямата част от менюто ви да се състои от сурови плодове (ягоди, череши, малини, грозде, ананас, грейпфрут) и зеленчуци (броколи, зеле, домати, червено цвекло, моркови, спанак, коприва, лук).
http://desilifestyle.net/2011/06/%d1%82%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%be%d0%b1%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80/