Разтвора е 1 ч.л. сода за хляб в 100 мл. вода, и по-концентрирано да е лошо няма, някои дори направо ръсят содата като пудра (за гъбички по краката например, ръсят се краката, чорапите и обувките).
Темата за алкално-киселинния баланс е доста обширна. Алкални храни не означава алкализиращи организма храни, например лимона е силно киселинен но алкализира организма, сложиш ли му захар обаче, действа киселинно. Ето малък пример с някои храни как действат, алкализиращо или окислително:
Продукти 1. Орехи 2. Бадеми 3. Фъстъци 4. Маслини (мариновани) 5. Ябълки 6. Грозде 7. Натурален гроздов сок 8. Подсладен сок грозде 9. Плодове(почти всички) 10. Плодове (компот) 11. Лимонов сок 12. Подсладен сок лимон 13. Портокалов сок 14. Зрели банани 15. Вишни 16. Кайсии 17. Праскови 18. Пъпеш 19. Диня 20. Ягодоплодни (всички) 21. Пшеница ( зърно ) 22. Бял хляб 23. Черен хляб 24. Ориз 25. Овесени ядки 26. Стар боб 27. Зелен боб 28. Зелени чушки (пипер) 29. Лук 30. Картофи (небелени) 31. Зеле 32. Моркови 33. Пресни домати 34. Консервирани домати 35. Целина 36. Прясно цвекло 37. Пресен зелен грах 38. Спанак 39. Зелена салата 40. Пресни краставици 41. Репички 42. Карфиол 43. Тиква (неподсладена) 44. Сушени сини сливи 45. Стафиди 46. Сушени смокини 47. Пълноценно мляко 48. Млечна суроватка 49. Твърдо сирене 50. Цели яйца 51. Белтък 52. Риба 53. Раци 54. Миди 55. Постна шунка 56. Пилешко месо 57. Агнешко месо 58. Пуешко месо 59. Нетлъст бекон 60. Телешко месо
| Окисляване *
** **
***
****
***
*
** ** * **
*
**
** *** **** ***** **** *** ** *** ** ** ** ***
| Алкализиране
*
** ** **
***
***
*** **
*** *** *** *** *****
***
*** *** ** *** *** **** **** **** **** **** **
**** **** *** *** * ** ** **** *** ***
|
п.п. Както каза Мер, плодовете и зеленчуците в суров вид.