Попаднах на сайта "Земя на заем" уж случайно, от любопитство какво е "суровоядството", а толкова се впечатлих от публикациите на Мер и този форум, че все повече вярвам, че няма нищо случайно.
Знанията и съветите, които се разменят тук, добрият тон и взаимоотношения определено ме спечелиха за "суровоядната кауза".
Като начинаещ суровоядец и на мен ми е трудно да се ориентирам правилно в морето от информация и бих желала някои пояснения. Изчетох написаното тук за детоксикацията, пречистванията и храните, но от няколкото седмични опити за преминаване към суровоядство срещнах следните проблеми и въпроси, на които ще се радвам, ако получа напътствия и отговор.
1. Аз съм на 35 години, не съм с наднормено тегло (независимо, че с желание, ще се разделя с 3-5 кг.), за онези които разбират от аюрведа съм тип "кафа-вата". Не ям месо от около 10 месеца, но риба, яйца и млечни произведения не съм спирала и първият проблем, с който се сблъсках от опита ми да спра и тях, в едно с готвената храна беше, че се чувствам отпаднала, унесена (започнах да спя много и непробудно, 8 часа сън взеха да не са ми достатъчни, сутрин не мога да отворя очи). Към обяд ако не хапна нещо тестяно със салатата ми става пък нервно и ми причернява. От тази гледна точка се чудя дали да започвам детоксикацията със соковете и прочистването на черния дроб? Всъщност късно ли е вече за него? Разбрах че се прави през пролетта.
2. Опитах се да си направя крекери от покълнала елда, но ми горчи, а и докато се сушеше във фурната на вентилатор (до 50 С), блатът се вкисна...
3. Кълновете от леща също не ми допаднаха. Пробвах се да приготвя кюфтета от леща, но станаха много тежки и никак не ми бяха вкусни.
4. Не срещанах никъде как приготвяте чай от билки (за температурата на водата има ли значение)?
5. Не знам какъв заместител на хляб да си приготвя, че да не „озверявам” по обед – вечер е по-лесно.
6. Струва ми се, че рецептите тук за сладкиши са повече от тези за основни ястия. Вие как се храните на обяд на работа? Предполагам , че си приготвяте храната от къщи, но сега е толкова топло вече, не вкисва ли? Аз така изхвърлих 2-3 обяда вече.
Ще спра до тук, за да не става прекалено дълго. Ще се радвам да ми отговорите и да ме посъветвате. Всичко добро на всички!
Мег