В това ако има дори капка истина е достатъчно стряскащо.. брррр... щом и на чесъна ни посегнаха.....!!!!
Снимки на стената
Хенри Бел от Австралийската асоциация по производство на чесън алармира, че чесънът от Китай съдържа химикали за забавяне или спиране на покълването му, за избелването му, както и за унищожаване на насекоми, вредители и плевели. Той докладва също, че чесъна е отглеждан със замърсени води!
Чесънът може да придобие снежно бял цвят с помощта на хлор или със смес от сяра и дървена пепел. Избелването на чесъна го прави да изглежда по-здравословно и по-привлекателно за потребителя. В действителност тази мания с бели храни води до избелване на много хранителни продукти (брашно, сол, захар), с използване на хлорен диоксид или бензоил пероксид...
Предотвратяване покълването на чесъна може да бъде постигнато с хормони или химикали. Когато чесънът започне да покълва, скилидките чесън губят много от своята потентност. Растежни инхибитори заедно с гама облъчване удължават срока на годност на чесъна.
Гама-лъчите се използват и за стерилизиране на много продукти, като в Австралия, процедурата не е приета за налагане при хранителни продукти. Това обаче не пречи на храните, третирани с гама радиация, да влязат в страната.
Австралия изтъква също така, че всичкия чесън, независимо от произхода си, е опушен с метил бромид при влизане в Австралия. Метилбромид е безцветен газ и мощен химикал, използван като инсектицид, фунгицид и хербицид.
Източник на информацията е многоуважавания нечуръл нюз:
http://www.naturalnews.com/022801.html#ixzz1qof2luoA и
http://www.theage.com.au/news/epicure/fresher-and-smellier/2005/07/18/1121538895265.html