Започвам тази тема с идеята да бъдат открити и други такива и да ги обособим в подраздел „Диви ядивни растения”.
Троскотът е може би най-разпространеното растение в ниските части /до 1000м. надморска височина/. За него се пише повече като за плевел. Като такъв нас едва ли ни интересува. Все пак да отбележа, че той не вирее там, където е засята люцерна или детелина. В качеството на билка се ползват изсушените му коренища /виж:
http://www.zdrava.bg/bilki/troskot/ /, но това също не е по темата.
За мое учудване не откривам информация за хранителната му стойност, а той е най-често консумиран от пасящите на открито животни.
Троскотът е изключително силно и устойчиво растение и несъмнено съдържа полезни съставки. На всичкото отгоре е безплатен и леснодостъпен.
През пролетта ще пробвам да изцедя сок. Ще го опитам в чист вид, но мисля да го ползвам като добавка към зеленолистни сокове.
Споделете информация или опит по темата.