Здравейте пак, аз в крайна сметка си взех сокоизстисквачка zelmer jp1600B дъвчаща, преди половин година. Беше доста слаба като мощност в сравнение с сокоизстисквачка zelmer jp1300, която взех месец след нея. Между двете препоръчвам 1300, защото е по-силен мотора и принципа на изстискване е малко по-различен. Като цяло дъвчащите според мен, са по-ниско ефективни от бързооборотните на този етап от развитието на техниката. Правих сравнение със старата ми мулинекс сокоизстисквачка, като изстисках едно и също количество моркови. Бързооборотната изстиска поне 20% повече сок.
Предимството на дъвчащата е, че ръцете са ти свободни, и двете. Режа си морковите и тн, докато изстисквам и ги поставям в отвора. Трябва да са нарязани морковите поне на две по дължина. Ябълките и другите също на ленти. Може да се поставят плодовете нарязани с дръжките, със семките, това не прави проблем, освен на вкуса
)) /пробвах ананас с кората, малко по горчиво става/ Когато сложите цял морков например, влиза, обаче често запецва мотора и трябва малко да се върне назад с ритърн, за да продължи напред, така че не се лъжете от големите отвори на различните марки, освен ако нямате възможност първо да тествате възможното запецване на моторите с цели моркови, целина парчета корен, цели ябълки. Аз лично си режа всичко и не рискувам машинката. Все пак, не са безплатни, по-добре да се ползва разумно.
Чистенето съвсем не е така лесно, както го описват в рекламните клипове. Но е по лесно от старата ми сокоизстисквачка мулинекс, която беше с доста чупки и гънки и труднодостъпни места. Но може да е, защото е поне на 12 години модела.
zelmer jp1300 и zelmer jp1600 са по-тихи от бързооборотните, до момента в който сложите магданоз, целина корен или нещо подобно - тогава почва едно скърцане, страх да те хване. Но както се казва - вече свикнах.
Иначе изстискват листни зеленчуци, плодове, моркови, портокали, всичко. Накиснати бадеми не съм опитвала, защото ми се струва безсмислено да източа шепа бадемово мляко и да хвърля белтъчините или да ги ползвам в кекс. По добре си яжте накиснатите бадеми. Покълнали фъстъци апропо са върховни на вкус също.
Успех на всички, ако имате въпроси, насреща съм...