Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Амарант  (Прочетена 7504 пъти)

petia_gol

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 310
Амарант
« -: 04-10-2010, 10:18:25 »

За моя най-голяма изненада, се оказа, че знам какво е амарант. Като деца му викахме „сополко” а баба го е знаела като” щир”. А ето, че сега си купувам семенца от него и си ги покълвам. Добавям го към салатите, вкуснен, хрупкав и без специфичен вкус. Много полезeн при това, познат още от древни времена за направата на напитки, сладки и какво ли още не (даже  пуканки)...                                      Амарантът е безглутенов и съдържа повече протеини и магнезий от всяка друга безглутенова зърнена култура. Източник на лизин (почти колкото в млякото), съдържащ комбинация от незаменими аминокисилини, повече фибри, също така желязо и калций. Откриват се токотриеноли, които имат свойството да понижават лошия холистерол. А според древната митология помага и при душевни терзания. :Content_14:
Активен

petia_gol

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 310
Re:Амарант
« Отговор #1 -: 04-10-2010, 10:21:12 »

Активен

petia_gol

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 310
Re:Амарант
« Отговор #2 -: 04-10-2010, 10:30:46 »

 снимката е от Розали.бг 
Активен

Даниела

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
Re:Амарант
« Отговор #3 -: 12-10-2010, 16:01:29 »

Днес ще сложа за първи път амарант за покълване... :)
Активен

Даниела

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
Re:Амарант
« Отговор #4 -: 19-10-2010, 12:36:26 »

хм ......6 дни го покълвам тоя амарант- тук- там имам 1см тънки кълнове
Тази сутрин ги прибрах в хладилника и утре ще мисля как ще ги ям... :Confus_3:
Някаква идея ?  :surpris_23:
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Амарант
« Отговор #5 -: 19-10-2010, 12:59:40 »

вероятно е с изтекъл или изтичащ срок на годност... независимо какво пише на опаковката :)
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Амарант
« Отговор #6 -: 19-10-2010, 15:41:31 »

Амарантът покълва много бързо, като киноата.
Активен

taurus

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 132
Re:Амарант
« Отговор #7 -: 23-01-2011, 00:27:26 »

A къде може да се намери киноа, амарант, в разфасовки от 1кг или повече (0.5кг)  , но да не е Био, т.е. 5-6лв за половин килограм ???
Активен

beelee

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 690
  • fantomiss
Re:Амарант
« Отговор #8 -: 28-01-2011, 15:51:45 »

Аз не съм намерила. Купувам си от My Organic Market насипно.
Активен
Не всички са на мястото си в този форум...

violetblossom

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 74
Re:Амарант
« Отговор #9 -: 11-12-2012, 12:44:29 »

Тоя амарант не е за мене. Избодох си очите докато го изчистя, веднъж го сготвих - не ми хареса, сега се опитах да го покълвам - нищо не стана, смърди на мухъл.
Тая снимка с пониците по-горе нанася брейн демидж направо. :o
Активен
Човекът е твърде нетраен!
Към вечния миг устремен,
той тича в несвяст, но не знае,
че бе от Нетрайност роден.

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Амарант
« Отговор #10 -: 11-12-2012, 13:41:07 »

Кой знае какво ни продават пак.. И аз два пъти се мъчих да го варя, обаче му трябва много време, никак не се надува, а когато най-сетне е готов , установяваш, че вкусът му е като счукан на дребно роман от Христо Калчев.  :-\
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

savina

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 48
Re:Амарант
« Отговор #11 -: 19-12-2012, 13:13:42 »

Kогато си приготвях преди амарант, го накисвам за 1нощ и после го варя на мн слаб огън с малко вода и си ставаше добре,даже го комбинирам с просо ,за по добър и плътен вкус :)
Активен
Егото е причина за всички болести и несполуки..правилният начин на живот Помага..
 

Страницата е създадена за 0.274 секунди с 25 запитвания.