Моята жена, когато беше много зле с храносмилането и почти нищо не можеше да яде, много отслабна и сериозно се притеснявахме как ще изкара миналата зима - от какво по-напред ще се разболее. Дори и пробиотици (лактофлор, нормофлор и др. от масовите) не можеше да взема (не й се отразяваха добре в онзи момент), но се оказа, че от нищо друго не се разболя - нито грип, нито банални вируси. А имаше прояви на дефицити в организма и отслабен имунитет. Доста разсъждавах какво всъщност стои в основата на тази вирусна резистентност, но така и не стигнах до извод, свързан с действие на нещо конкретно - храна, спорт и т.н. Щото при нея нито храната беше храна (имаше един период само на бял хляб, бисквити, варени картофи и др. под. в малки количества, нищо сурово), за спорт и дума не можеше да става. А същевременно аз се разболях, т.е. бях развъдник на бацили, които пръсках навред, синовете - и те, но тя остана здрава. И така си е откакто я познавам - ядеше боклуци, но не се разболяваше от зимно-летните вируси, за разлика от мен (а аз я карах да се храни по-здравословно). Всъщност нейната теория беше, че проблемът и с храносмилането е започнал, откакто аз я карам да си промени хранителните навици. Така или иначе, сега е добре, почти здрава, дори яде боб и грах, което си мислеше, че никога повече няма да се случи.
А аз, откакто се помня, все си страдам от сезонните вируси, със и без имуномодулатори, промяна в храненето и т.н.
В заключение - определено имунитетът съвсем не е само до ядене, детоксикация и движение. Има и още други фактори. Дали си податлив на едно или друго заболяване не може да е функция само на гореизброените.