Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Важно да се знае или грижа за здравето на организма  (Прочетена 7565 пъти)

Care

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 9

 :heart_2: Привет на всички! И аз ще се включа в този полезен сайт, публикувайки информация с маркер "Важно да се знае!":

1. Ние живеем в бактериален свят. Всеки ден влизаме в контакт с над 1 000 000 бактерии. Трябва да поддържаме здрава имунната си система.

Всяка пролет и всяка есен човек трябва да прави антипаразитно пречивстване на организма си.
http://www.calivita.bg/products/CV0114/
http://www.sibirskozdrave-plovdiv.com/k/antiparazitna-programa/trimegavital-dgk-superkontzentrat-3-detail.html
https://shop.zdravnitza.com/bg/bilkovi-tinkturi/346-zelen-orekh-tinktura.html

Растителни противопаразитни продукти са и нар, кокосов орех, грейпфрут, папая, лимони, домати, зеле, цвекло и моркови, люти чушки, лук, чесън, тиквени семки, орехи, капки от черен и зелен орех, карамфил на зърна, стафиди, смокини, фурми, чай от шипки, чайове от сена - майчин лист, червена боровинка, бъз, хвощ, мащерка, градински чай и др. Смес от мед и семена от папая изчистват изпражненията от паразити. Папаинът е ензим от растението папая, който може да помогне за премахване на глистите, когато се приема 30 минути преди или след хранене. С ленено масло и сладко от рози се изхвърлят червеите от храносмилателната система.

Паразитите не обичат: нерафинирани въглехидрати, сурови зелени зеленчуци, горчиви пъпеши, домати, черен пипер, сурови моркови, пресен хрян, лук, растителни протеини, много фибри, репички, водорасли, сурово зеле, смлени бадеми, къпини, смокини, и алкални диети.

Чревните паразити се развиват, когато имунната система е заплашена по някакъв начин - от неправилно хранене, вкарване на отрови в организма като тютюнопушенето или от стрес.

Пийте много вода, за да се насърчи доброто изпразване на червата и пречивстването на организма от токсините. Минимум 8 чаши вода на ден.

Яжте ябълки и приемайте периодично ябълков пектин на прах. Ябълковият пектин създава в червата сладка среда, подходяща за размножаване на полезните чревни бактерии. Той благоприятства перисталтиката на червата, изчиства от токсини и поддържа екологията на цялата чревна система.

2. Храносмилателните ензими ни помогат да възстановим чревния си тракт в нормалното му състояние, което го прави негостоприемен за паразити. Всеки нормален здрав човек, който се храни с готвена храна, има нужда от допълнително приемане на храносмилателни ензими. Съхраняването на ензимите и поддържането им в организма означава и продължаване на младостта. Най-лесно се набавят храносмилателни ензими с плодовете. Основните ензими необходими на организма са пепсин, липаза, протеаза, амилаза, бромелин, папаин, лактаза и др.

Солната киселина в стомаха унищожава бактериите и паразитите. Тя е първата отбранителна линия, построена от имунната система, която пази целия храносмилателен тракт. С възрастта, около 30 години, образуването на солна киселина започва да намалява. Солната киселина в комбинация с храносмилателните ензими, способства не само за по-доброто усвояване на протеините, но и за изработката на витамин В12. За да повишим нивото на този витамин, трябва да ядем повече домашно сирене, речна риба (сигурни сме  в произхода й т.е. не е токсична), пилешко месо с доказан произход като пилешко месо Дюк например:
http://ducbg.gold.icnhost.net/bg/useful/article7.html.

3. Пробиотиците - Лактобацили: Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus и др.,  Млечно кисели коки: Streptococcus thermophilus и др. и Бифидобактерии: Bifidobacterium bifidum и др., вземани един до два пъти на ден между храненията, ни помагат да поддържаме здрав храносмилателния си тракт. Здрави черва означава здрав организъм без паразити. Освен това киселото мляко унищожава киселините в организма и поддържат здрава имунна ни система.

В лековитите български извори, за които сме чели в притчи и легенди се съдържат лактобацили, за които говори професор Александров. България е единствената страна, в която има условия за развитие на пробиотичните бактерии. В другите страни след 2-3 заквасвания щамовете се губят и чужденците трябва да си закупят нови пробиотични бактерии, за да поддържат щама.
http://www.daflorn.com/index.html
« Последна редакция: 21-06-2015, 15:53:56 от Care »
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист

Care , бързо да си преместваш поста в раздел "продавам, купувам.."  докато не го е видял Grow  tooth
Тъкмо сме го успокоили за момента , само това ни липсва - пак да се разлюти, че виж какво става когато избухне:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=8200.msg75642#msg75642
При това , в поста ти  се рекламира не един, а  цели 5 продукта..а и като им види цените.. tooth
Иначе продуктите не че са лоши..даже са добри.


2. Ние имаме цели 2 теми за паразитите, където е нагнетена достатъчно информация..( ти видя ли ги ? :) )
  
Даже.., е добре и авторът на твоя текст да я попрегледа , защото има някои сериозни празноти
  
Любопитно ти е кои са те ли..?  :)
Моля заповядайте:
 
1.   Чревните паразити се развиват, когато имунната система е заплашена по някакъв начин - от неправилно хранене, вкарване на отрови в организма като тютюнопушенето или от стрес.

  Как тогава ще обясниш присъствието на паразити навсякъде в животинския свят -  птици, риби! , диви животни, ( за домашни да не говорим..)  - и при тях ли е от неправилно хранене, тютюн и стрес?  :surpris_23:
 Трудно ще го обясниш, защото паразитите са особена група нашественици,( доста различна  от бацилите и вирусите), и на практика  нямат отношение към имунната система на животни и хора !   ;)
  Имунната система  за съжаление няма оръжия към големи по размер обекти   ;), каквито са паразитите  :-\ И затова въобще и не ги атакува когато те са вече големи глисти!  Ако организмът успее да ги неутрализира още като яйца - да. Не успее ли тогава - край, отива коня у ряката..  tooth
При това,

2. Яйцата биват атакувани в стомаха не от имунната система, не от солната киселина , а от жлъчните сокове (които са алкални  ;) )   ,  и които са много по-агресивни за нашествениците!  ( само че нали на повечето от нас жлъчните ни мехури я работят, я не.. tooth )
(Жлъчните сокове правят дори на нас по-големи поразии от солната киселина -  "жлъчните", ,тоест - алкалните рефлукси повече повреждат хранопровода, отколкото киселинните рефукси  ;),

3. Защо яйцата не се влияят  от солната киселина ли ?  ;)
 Защото по време на ядене ( нали попадат в нас с храната)  солната киселина не е толкова силна  :-\  , PH-то й тогава е къде 6, къде 6.5 , ( ето тук е диаграмата: http://www.gastroscan.ru/physician/ph-metry-long/  )
което не е кой знае колко страшно за тях. А при хора с недобре работещи жлъчни мехури, както и при такива, приемащи антиацидни препарати, при тях PH-то по време на ядене е дори 7 - 7.5 ,  тоест - алкално.Така на практика трудно можем да се предпазим от тях когато влязат в нас.. И затова най-добре да гледаме изобщо да не влизат  :police:
Но тъй като това е невъзможно, затова се правят и профилактичните редовни паразитни "чистки", вкл. и с помощта на твоите продукти.
 
4.  "Солната киселина в комбинация с храносмилателните ензими, способства не само за по-доброто усвояване на протеините, но и за изработката на витамин В12. За да повишим нивото на този витамин, трябва да ядем повече домашно сирене, речна риба (сигурни сме  в произхода й т.е. не е токсична), пилешко месо с доказан произход като пилешко месо
 
 Да, солната киселина и ензимите са косвено важни за вит. Б12, но най-важното е - в червата , където той се произвежда, да няма гнилостни процеси. А изброените от автора продукти ( млечни и меса ) в най-голяма степен допринасят за  гниенето там. Приемат ли се често - гниенетео е гарантирано! ( Много пиле "Дюк" може да ни докара и дудук  tooth )
А пък тая речна риба.. в нея са най-коварните паразити - описторхите ( описторхоза )

5.  Голяма част от изброените от теб в началото храни нямат никакво или почти никакво противопаразитно действие..
Това от мен, ако съм бил полезен , да ме черпите една трътка от пиле ДЮК


« Последна редакция: 21-06-2015, 19:09:57 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Care

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 9

Поздравления за начетността ти Бино, личи си, че си майстор в занаята!   ;)

А сега сериозно, на българското боледуващо общество му е нужна структурирана информация поднесена кратко, точно и ясно, за да бъде разбираема и лесно достъпна. Информацията е полезна и е насочена подчертавам към хора, които имат нужда от нея.

4. Най-живата и пълноценна храна за клетките са кълнове от пшеница овес, ечемик, слънчоглед, лимец, и др.

Приготвяне на кълнове: измиват се и се накисват зърната в студена вода за 1 ден. На следващия ден изхвърляме водата в която са престояли и ги изплакваме под течаща вода, без да ги накисваме повече. В течение на 2-3 дни сутрин и вечер само изплакваме зърната с чиста вода и са готови за консумиране.

Пшеница има най-много лечебни свойства. Тя съдържа голямо количество витамин Е и почти целия набор от микроелементи и витамини. При продължителното използване но пшенични кълнове настъпва цялостно очистване на организма.  

Хранейки се с кълновете допринасяме за организма си по сл. начин:
-   нормализира се обмяната на веществата в организма.
-   подобрява се храносмилането.
-   имат антиоксидантно действие.
-   подобрява се физическата и умствената дейност – работата на мозъка и сърцето, външния вид на кожата и косата.
-   намалява се холестерола.
-   имат стимулиращ ефект върху процесите на кръвообразуване.

Тревите от пшеница, ръж, овес, ечемик, царевица и др. са източник на аминокиселини и хранителни вещетва, които подпомагат и подсилват имунната ни система.

70% от пшеничната трева съдържа хлорофил. Той е основата на целия растителен живот и вероятно най-известната здравословната храна. Науката е доказала, че хлорофилът:
- спира растежа и развитието на неприятелските бактерии.
- улавя тежките метали и подпомага отделянето им от организма.

http://www.zoya.bg/%D0%9F%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%85-%D0%B1%D0%B8%D0%BE-125-250-%D0%B3.743

Хлорофил съдържат и зеления грах, брюкселското зеле, броколи, както и водораслите спирулина, хлорела и др. Закупувайте водорасли само от доверени източници с доказан произход и сертификати.

5. Не използвайте повторно пластмасовите бутилки. Пластмасовите бутилки съдържат вещества, които организма бърка с половите хормони. Масовото изполване на пластмаси в ежедневието са причина за ранното съзряване при децата, ранния климактериум при жените и т.н..

Заменете пластмасовите шишета със стъклени бутилки съдържащи силиций.
http://www.flashka.bg/staklena-butilka

Силицият извлича тежките метали от организма вкл. и алуминият.

6. Бирата и бирената мая също извличат от организма солите на алуминия, както и благоприятсва повишаването  на имунитета и доброто функциониране на нервната система. Бирената мая подобрява апетита, подобрява състоянието на кожата и косата и спомага за общо укрепване на организма.
http://www.bionia.bg/%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%8F/

7. Състоянието на косата и кожата се подобрява и чрез използване на филтри за баня, които пречистват водата от тиня, тежки метали и замърсявания.
http://www.biowater.bg/dush-filtri-za-prechistvane-na-voda-za-kapane


« Последна редакция: 28-06-2015, 14:54:04 от Care »
Активен

Care

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 9

8. Здравословното състояние на човешкия организъм зависи и от степента на взаимодействие на човека с други електромагнитни полета. Човешкото тяло и човешката природа действат на принципа на електромагнитни трептения, които са от същия тип като трептенията, излъчвани от други технологични източници като телевизионни станции, радио станции, компютри, телевизионни приемници, GSM – и и др. Човешкият организъм реагира както на промяната на естественото геомагнитно поле, така и на въздействието на електромагнитните излъчвания от многобройните и разнообразни източници на електромагнитното излъчване.

http://bebok.eu/article/242-%D0%9E%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE-%D0%BB%D0%B8-%D0%B5-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D1%8A%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%3F

За да се обезопаси човек от електромагнитно излъчване, трябва да се стреми да намали пребиваването си на места с интензивно излъчване и да спазва някои важни правила. Преди всичко около източниците на електромагнитно поле намиращи се около човек трябва да има защитна зона, която се определя според вида на източника. Особено важно е това да се спазва за малки деца, подрастващи, бременни жени и т.н.

Препоръки:
Един разговор по GSM е добре да не продължава повече от 2-3 минути.
Телевизор не трябва да се гледа на разстояние по-близо от 2-3 м.
На гърба на GSM-ите да се поставят защитни стикери против вредните електромагнитни излъчвания или защитна пластина от шунгит, който има свойствата да защитава от вредните електромагнитни излъчвания. С тази цел може да се носят и бижута изработени от шунгит. Когато минералът се допира до кожата на човека, през нея преминават фулерени и други полезни вещества намиращи се в шунгита, като това засилва имунната система, подобрява се цялостно здравето, облекчава нервното напрежение и стреса, премахва бързо главоболие и безсъние, подобрява настроението и увеличава енергията и активността.
Телефоните с литиево йонна батерия да се сменят всяка година.

http://albo-bg.com/ANTIRADIACIONEN-ZASCHITEN-STIKER-ZA-p-229.html
http://intergeoresource.com/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE/21
http://www.market.bg/item1405_252.html
« Последна редакция: 11-07-2015, 15:50:42 от Care »
Активен

Care

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 9

 9. Стремете се да използвате безвредна козметика и по-малко такава. В стремежа си да трупаме понякога закупуваме продукти, които така и не ползваме. А всъщност на човек не са му нужни много продукти и колкото по-малко и по безвредни са те - по добре. По малко химия организма ще трябва да изхвърля. Не забравяйте, че кожата е най-големият орган в човешкото тяло и през нея организма ни се чисти от токсините. колкото повече се грижим за нея, толкова по-добре ще бъде състоянието й с годините. 

Напомняне - татуировките крият рискове за здравето. Мастилата съдържат различни вредни вещества - фталати, метали, въглеводороди, които са канцерогенни за организма.
« Последна редакция: 11-07-2015, 19:33:19 от Care »
Активен

Care

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 9

10. Не е без значение в какви съдове готвим и в какви съхраняваме храната си.

Алуминият причинява сериозни увреждания -
Към настоящия момент повече от половината произведени и продадени в света съдове са направени от алуминий. Основна причина са редица забележителни качества на този материал – висока топлопроводност, лесна обработка, лекота и ниска цена. Обратната страна на медала обаче е твърде обезсърчителна. Има убедителни данни, че независимо от ниската резорбция на алуминия от стомашно-чревния тракт (едва 0,2-1,5%), поради способността му да се акумулира в организма той рано или късно предизвиква сериозни увреждания.

http://health.bg/18169/tymnata-strana-na-kuhnenskite-sydove

Много препоръчителни за готвене са съдове с каменно покритие на Green Master например.

За съхранение на храна - стъклени, силиконови и пластмасови със следните номера:
Номер 2 -HDPE, 4 - LDPE и 5  - PP тези три вида пластмаси са най-добрият избор. Отбелязани са в малък триъгълник на дъното на пластмасовата опаковка или на етикета на продукта. Те не изпускат неизвестни химикали в храната и като цяло са рециклиращи се.
« Последна редакция: 11-07-2015, 19:21:01 от Care »
Активен

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.

Браво Грижа, благодаря ти!  :Content_14:
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

Care

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 9

Vov, както казват, който има нужда от полезната информация, нека я открие! :)

Българите трябва да се научим повече да си помагаме и по-малко да си пречим един на друг. И не на последно място да осъзнаем, че всеки сам за себе си си е най-добрият си приятел и съответно – най-големият си враг. Нека се стараем да дадем най-доброто най-напред на себе си, за да се научим да помагаме и на другите хора.

Нужно е да сме информирани, за да отсеем полезната и важна информация, носеща ползи за здравето ни.

Целта ми не е тшеславие, ако беше – щях да напиша книга.  Мотивацията ми е свързана с безпокойство и загриженост за неинформираността на боледуващото българско население.





« Последна редакция: 18-07-2015, 13:28:33 от Care »
Активен

Care

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 9

11. Солта е необходима на организма за снабдяването на клетките с вода, работата на мускулите, правилното функциониране на нервната система, регулира чувството на жажда, включва се в отделянето на сълзи, пот и др. Особено в летния сезон, интензивното отделяне на пот лишава организма от натрий.

Какви видове сол и какво количество е необходимо на организма ни? Прието е, че човек може да консумира дневно между 2 и 3 грама сол.

Мерна единица:
Една чаена лъжица сол - 8 грама

- Трапезната сол се извлича от подземни солни залежи и се състои от около 60% калиев хлорид и около 40% натриев хлорид. Допълнително внесен в състава на трапезната сол е йодът, който е около 28-55 mg/kg. и участва в синтеза на хормоните на щитовидна жлеза, а оттам и във всички отделителни процеси на организма.

Недостатъци: Тя е преработена и от нея са извлечени минерали и микроелементи. Има голямо съдържание на натрий. Засиленият прием на натрий чрез храната е една от основните причини за повишено артериално налягане (хипертония), но могат да предизвика и хипернатриемия – състояние на силен електролитен дисбаланс и др.

- Морската сол е получена след изпаряване на морската вода. Тя е непреработена и съдържа 80 различни микроелемента. Между тях са изключително важните йод, калий, калций, цинк и манган, които укрепват имунната система, подпомагат работата на сърцето и предпазват от остеопороза. Морската сол същото количество натрий като трапезната сол. Сравнена с трапезната сол обаче, морската сол е по-добрият избор, понеже кристалите й са много по-едри и когато бъдат погълнати, не заемат същата площ като по-малките, ситни кристали на трапезната. Колкото по-малко площ заемат кристалите в храносмилателната система, толкова по-лесно биват усвоени от организма. Консумирана в същите количества, като трапезната, морската сол ще понижи приема на натрий от храната с около 1/3.

Съвет: За да се сведе натрият в храната до 2/3, специалистите съветват ястията да се посоляват само преди сервиране, не и при готвене.

- Хималайската кристална сол – е ръчно измита и изсушена на слънце и съдържа 84 минерала и микроелемента. Тя се е образувала преди повече от 250 милиона години от съществуващите тогава древни морета в района на Хималаите.

Ползите от хималайската сол са:
•   пречиства организма от токсини и свободни радикали;
•   намалява вредния холестерол, разрежда кръвта и регулира кръвната захар;
•   регулира кръвното налягане и предпазва от инфаркти или инсулт;
•   подпомага храносмилателната система и подобрява усвояването на хранителните вещества;
•   осигурява допълнителна енергия на организма и повишава издръжливостта;
•   укрепва имунната система и спомага в борбата с вирусни, бактерии, настинки, грип и др.
•   има благоприятен ефект върху кожата, забавя стареенето и подмладява тялото;
•   спомага при борбата с кожни заболявания;
•   премахва симптомите на умора и отпадналост;
•   неутрализира дисбаланса на pH;
•   възстановява солевия баланс;
•   има благоприятен ефект върху нервната система;
•   има благоприятен върху дихателната система на организма;
•   спомага при минерален дефицит;
•   спомага при борбата с гъбички, афти и инфекции в устната кухина;
•   има благотворен ефект при артрит;
•   подходящ срещу гъбички на краката, студени крака или подагра;
•   помага срещу стрес и депресия;
•   прочиства въздуха и спомага да се отървете от алергиите;
•   Доказано е, че Хималайска кристална сол понижава кръвното за 15 минути.

За хималайската сол с микроскопски снимки е доказано, че микроелементите в състава й са хармонично интегрирани в кристалната решетка, докато от снимката на трапезната сол е ясно, че молекулите на натриевия хлорид са групирани в отделни монокристални структури, които не образуват единна цялост.

Недостатък: Има доста ниско съдържание на йод - под 0.1 г/кг.

Препоръки: Редувайте различните видове сол – препоръчително е да се редуват морска и хималайска сол. Добре да знаем, че не видът сол, а дневното й количество на прием е важно за нормалното функциониране на организма ни. Телата ни се нуждаят от минимално количество сол, за да функционират нормално. Изследванията показват, че днес повечето хора приемат твърде големи количества сол и до голяма степен причина за това е консумацията на много пакетирани, полуготови или преработени храни. Предозирането със сол допринася за затруднена работа на сърцето, задържане на течности в тялото, може да причини подуване на краката и чувство за тежест. Освен това се нарушава белтъчната обмяна в организма.

Най-популярните заместители на солта в ежедневната хранителна диета са пресните и сушени подправки, като: розмарин, босилек, риган и мащерка.

Важно да се знае: Хлорираната вода и бромът (в избеления хляб) пречат на щитовидната жлеза да усвоява йода. Без селен йодът не може да се усвоява пълноценно.

Храни богати на йод са: киселото мляко, яйцата, пресните сирена, морски водорасли и морски риби, червено цвекло, орехи, лук, мед, сини сливи и др.

Храни богати на селен са: бразилски орехи, слънчогледово семе, фурми, банани, грозде, къпини, ягоди, морски дарове – калмари, варени миди, риба тон, сьомга, сирене, прясно и кисело мляко и др.

12. Захар - Ясно е на всички, че без сол и без захар организма ни не може.
Какви видове захар и какво количество е необходимо на организма ни? Прието е, че човек може да консумира до 12 чаени лъжички захар на ден.

Мерна единица:
Една чаена лъжица захар - 10 грама

Логично е, че полезните видове захар са естествените, нерафинирани т.е. непреработените продукти.

- Плодовете и зеленчуците - са най-лесно усвояемите захари за организма и осигуряват ежедневната нужда на организма от полезна захар, заедно със съдържащите се в тях витамини, аминокиселини и минерални соли.

За да е здрав човек, е необходимо да яде не по-малко от пет порции плодове и зеленчуци на ден.

Примерна порция плодове: това е една средна по големина ябълка, банан, портокал, праскова, три кайсии.

Примерна порция зеленчуци: един среден по големина морков или средна по големина чушка, домат.

Захарите присъстват в тъканите на повечето растения, но концентрацията им е достатъчна за ефективно извличане от захарната тръстика и захарното цвекло.

- Нерафинирана тръстикова захар – е натурална извлечена от захарна тръстика, без оцветители, със следното съдържание: фосфор, калций, магнезий, калий, желязо, натрий и фибри, така че при усвояването й по-бавно се покачва нивото на кръвната захар.

Ползи от тръстиковата захар:
•    укрепва стомаха, бъбреците, сърцето, мозъка, очите и половите органи;
•    установено е, че сокът от захарно цвекло е полезен за предотвратяване на болки в гърлото, простуда и грип;
•    тя е с нисък гликемичен индекс и помага за запазване на формата и здравето на хората. Тя не е рафинирана и може да се ползва спокойно от диабетиците. Все пак обаче, тези с диабет тип 2 трябва много да внимават с количествата.;
•   сокът от захарна тръстика може да замести енергийните и кофеин съдържащите газирани напитки, но без вредните им странични ефекти;
•    изчиства пикочния поток и помага за подобряване на функцията на бъбреците;
•   осигурява протеини и други хранителни елементи за тялото;
•    ако сте били изложени на силна топлина и физическо натоварване, разтворената във вода кафява тръстикова захар може да помогне за много по-лесното хидратиране на тялото ви и др.

Съвет: Не трябва да се бърка нерафинираната тръстикова захар с обикновена рафинирана захар, оцветена в кафяв цвят. Търсете върху опаковката описание за произход и гаранция за качество.

- Пчелен мед - пчелният мед е сладка течност, която се получава от нектара на цветовете на растения и дървета, които се събират и обработват в тялото на медоносни пчели работнички. Нектарът се поставя в восъчните клетки, където ферментира и съзрява. Пчелният мед е съставен основно от фруктоза, глюкоза и вода. Той съдържа също така други захари, ензими, минерали, органични киселини, витамини и аминокиселини и др.

Количеството и съотношението между захарите зависят от:

* растителният произход на меда;
* от състава на нектара;
* интензивността на нектароотделянето;
* климатичните условия;
* силата на пчелните семейства и др.

Пчелният мед се използва от човека отпреди 10 хиляди години, заради ползите му за организма и терапевтичните му свойства с широк диапазон.

Съвет: Закупувайте мед от проверени източници и от чисти райони.

- Рафинирана бяла захар - съдържа над 99% захароза. Рафинирането (преработването) се извършва, като от захарното цвекло се отстранят всички други съставки, докато не остане само захарта. Чрез нагряване и последващи  механични и химични процеси се отстраняват витамините, минералите, белтъчините, мазнините, ензимите, т.е. всяко хранително вещество, което остава от растението. В бялата рафинирана захар напълно липсва калият, магнезият, калцият, желязото, манганът, фосфатите и сулфатите. Разпадат се витамините А, В и С.

В рафинирането на бялата захар участват процеси като кипене, избелване, обработка с фосфорна и мравчена киселини, серен диоксид, варно мляко, дървени въглища и калциев карбонат. Колкото по-бяла е захарта, толкова повече е пречистена.

За вредите на бялата рафинирана захар върху организма е излишно да се коментира, тъй като всъщност от нея ползи няма.

http://saveti.framar.bg/%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%81%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D1%81%D0%BE%D0%BB-%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80 – рецепта за спокоен сън
« Последна редакция: 19-07-2015, 15:28:41 от Care »
Активен
 

Страницата е създадена за 0.079 секунди с 23 запитвания.