Zane, има няколко стратегии, които можеш да използваш за намаляване количеството на нитратите и пестицидите.
Предварително накисване в чиста вода. Облагите са минимални. Правилната техника и пропорция е 1 супена лъжица на 4.5 литра студена вода, като може да се използва оцет или сода за хляб или хим. сол .
Идеята е, че оцета има свойството да разделя мазнина и вода, а пестицидите са на мастна основа, съответно горния слой пестициди пада.. Нитратите са термолабилни. Също толкова успешно можеш да ги изложиш на слънце за 30 мин. От пряката слънчева светлина се разлагат/разтварят, като слънцето неутрализира вредните "емисии". Директни сравнения преди и след употребата съм првила при използване на оцет, лимон, натриев бикарбонат. Но това , което мога да споделя като лични наблюдания за най-ефективен метод, това е ефективния способ на солта. На принципа на обратна осмоза, предизвикана от солевия р-р, става извличането над 90 % от нитратите. А и много от микроорганизмите не могат да съществуват в прекалено солена среда. Дугия ефективен способ, който намира най-широко приложение при мен лично, това е озонатора за плодове и зеленчуци. Тук срещнах доста въпросителни попътя, понеже разни "експерти" в областта ме разколебаха в противопестицидните свойства на озонатора , като заключиха че съм направила крайно необоснован харч , предвид принципа на работа, биофизичните постановки, параметри и др. технически особености (волтове ..). И тук отново се наложи да "наливам" лични средства , за да съм сигурна в читавостта на уреда и метода. Носих храни за директни сравнения м/у такива не претърпели първична обработка с външни субстанции; растения,накиснати в солен р-р и такива, взети след завършване на работния цикъл на машината. Озонатора бие по точки. Но аз съм за Солта при липса на такъв.
Един малко неприложим метод, когато говорим за краставици/домати, но общо правило, за всички онези плодове и зеленчуци, които са извън сезона. Съвета ми е да използваш сокоизтисквачката в този случай.
Когато препаратите за растителна защита осъществят контакт с растенията, техните токсини се отлагат във фибрите. Ензимите и жизнените елементи са несъвместими с токсините подоно на взаимоотношенията на водата с мазнината. Изтискването на плодовете и зеленчуците води до извличане на ензимите и микроелементите в сока и се отделят фибрите, с отложените в тях вредни в-ва. Но друг е въпроса разбира се колко жизнени градивни елементи се съдържат в плодове и зеленчуци, отгледани в бедна на хранителни в-ва почва ....