Както вероятно мнозина знаят, първите резултати с растения с променени гени са получени още доста отдавна... още при получаването на "хибридни" сортове жито, царевица, може би и други зърнени, гроздови, динени, тиквени, слънчигледови и пр. промишлено- и парично значими растения, малко по-късно - и животни и птици... Мнозина сме чували за студоустойчиви, горещоустойчиви, устойчиви на микроорганизми, на дъжд и каквото се сетя сортове пшеница, царевица и пр.
Някой да е забелязъл височината на житото? Сега то е около 1/2 от тази преди 30-50 години... Защо? Да не поляга толкова лесно, ако го вали дъжд като е зряло. Защо лимецът не поляга, въпреки, че е много по-висок? Защото има 1-4 зърна. Те тежат мног по-малко от тежките ГМО-класове...
Вече са достигнали, дори в България, добиви от по 600 кг/дка (!!). И т.н. и т.н....
В последните примерно 20 години тези гадости са достигнали до състояние да се смесват животински с растителни гени - където и когато се получава парично значим резултат.
Истинската опасност, описана от поети и писатели отдавна, е много добре известна на учените. Тя е, че няма как да се прогнозира категорично, че от някой от безбройните генни съчетания няма да се роди организъм с неутолими потребности от храна и с неизтребими способности за размножаване...
Опитите да се създаде Франкенщайн винаги завършват по един и същ начин: чудовището бива създадено, но после то изяжда създателя си.
Може би нашият главен въпрос е: Какво да правим, за да намалим до възможна най-висока степен последствията върху нас и нашите близки от тези безумни действия?... Решителното, масово и достатъчно гневно отхвърляне на опитите на продажната (тогава, преди 3-4 години) министърка на околната среда да излъже общественото ни мнение, че ЕС "искал" и пр. да разрешим използването на ГМО произведения беше успешно, но едва ли решава въпроса изцяло...