Хм, това за непрекъснатото въвеждане на нови чужди думи в прекрасния ни български език първо ме вбесяваше (като бях на 25-35), след това ме ядосваше (от 35 до - примерно 50-55), по-късно ме дразнеше... Все по-ясно разбирам, че склонността, уж скритото желание да се използват "нови", а всъщност само чужди думи е неспираем процес. Има го и в други европейски езици, но е в различен мащаб.
Причината за неспираемостта е желанието за изпъкване, издигане, дори възвеличаване на личното Аз= Его (
от гръцки Εγω = аз, бел. моя ). Поради усещане, дори осъзнаване на личната незначимост, недоученост, страх от недооценяване, ниска самооценка и още кой знае колко причини, достатъчно голям брой хора всекидневно използват все нови и нови чуждици, дори използват нови чуждици вместо по-стари; в повечето случаи - неподходящо, както казаха Бино и Венци... Следват много често неясноти в общуването - и устно и писмено - необходимост от доуточняване, ненужна елитарност на езика и т.н. и т.н.
За едното недооценено Его... Много смешно и много тъжно. Това е ужасяващ за мен пример, как сборът от случващи се безброй събития в един народ, постепенно води до унищожаване на езика ни, а не до неговото развитие...
И дори това, че разпалено обсъждаме темата тук и вероятно в още други форуми, не може да промени посоката на упадък.
Съчетаването на накърнено (по много причини) Его води в крайна сметка до унищожаване на езика ни.
А ООН дава големи пари за да изпрати специални, нарочни учени в някое изчезващо племе, за да запишат изчезващия им език... Защо? Защото всеки език е безценно достижение на човешкото развитие... и си заслужава да бъде запазен завинаги.
Измислянето на много нови думи за назоваване на едно понятие и придаване на ненужно много значения на едно понятие може и да не е целенасочена програма на зъл гений, но затруднява, забавя общуването, развитието, животите ни.
По случайност днес имах опит за разговор с човек, който смяташе, че думата "екран" е остаряла и сега трябва да се казва "дисплей" и "монитор" -- когато говорим за екраните на компютри и телефони
. И било остаряло и неправилно да се казва "преносим компютър" - трябва "лаптоп" дя се казва... и т.н. Това са вторичните и третични въздействия от накърненото Его на първите, въвели ненужните чуждици в езика ни...