Изобщо не съм чувал някой да е станал пророк в собственото си село...
В къщи моят 16-17г син с огромно учудване ми казваше нещо от рода: "Е как, тате, ти току-що миналата година ме научи да правя пастърма..., а сега ми казваш - месото е вредно...?!" - през 1990 някъде...
Дори професионални учени-изследователи, които би трябвало съвсем лесно да помислят, че всяко нещо, което поражда съмнения и може да бъде изследвано, измерено и пр., трябва да бъде - за да знаем истината, дори те в много случаи са в плен на "истини" с които са просто свикнали от детска възраст.
Диетоложката във военната почивна станция в Хисар през 1990 при срещите ни в коридора неведнъж ме питаше: "Още ли сте жив?" (?!) след като й бях показал 1-2 книги, под чието ръководство няма да приемам храна известно време... Голям смях беше.
Затова не е необходимо да очакваме или изискваме разбиране от близките и приятелите ни - много бързо. Нито бихме спечелили нещо ако допуснем да изглежда, че нещо се перчим, изтъкваме, натякваме, че презираме техните разбирания и хранене...
(През годините обаче ми става все по-тъжно като виждам следствията от "онова" хранене у тях и не мога да го променя...)