Вероятно тук е мястото да спомена, че от създаването на живота изобщо, та до 1944-50 година приблизително, приемането на хранителни вещества от живите организми винаги се е редувало с относително продължителни периоди на неприемане на такива... Възможно е тук да участват някакви свръх фини и сложни, свързани механизми, които далеч надхвърлят разсъжденията тип "двигател с вътрешно горене".
Затлъстяването и всички свързани болести започват да стават обществено значими в Европа чак няколко години след края на последната световна война - когато производството на храни нараства, трудът става по-малко физически, храните стават все по-вредни (да не кажа идиотско-убийствени).
В този смисъл въздържането от храна 1 ден в седмицата, плодови, зеленчукови дни, 2 или дори 1 хранене на денонощие, 1 (едно) продължително 14-21-23 дни въздържане от храна с вода(при специални условия!) в годината са стъпки в правилната посока. Те са необходими и поради невъзможността да се спасим от замърсяванията във всекидневния ни живот.
Не забравяме, че производителте съзнателно и нарочно правят така, че да създават зависими към храна купувачи.
Зина, с вариант на същата методика човек може и да си увеличи теглото.